Menu
 

Iedzīvotāju aptaujas novados: aptaujāt, nogaidīt vai paklusēt? Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iecerētā administratīvi teritoriālā reforma ir viens no jautājumiem, kas beidzamajos mēnešos pamatīgi saviļņojis sabiedrību un šur tur izraisījis arī pamatīgu neapmierinātību.

Vairākas pašvaldības, tostarp Ikšķiles, jau paguvušas sarīkot novada iedzīvotāju aptauju, aicinot izteikt viedokli par gaidāmajām pārmaiņām, savukārt uz šīm aktivitātēm asi reaģējis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, paziņojot, ka šīs aptaujas ir nelikumīgas, atceļot to rezultātus un piepildot draudus par vēršanos ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā. Savukārt “Rīgas Apriņķa Avīze” aptaujāja vairākus Pierīgas novadus, vēloties uzzināt, vai arī šeit plānots rīkot iedzīvotāju aptauju un kā tiks izmantoti iegūtie rezultāti.

Par tālāko lems pēc konsultācijām

Kā “Rīgas Apriņķa Avīzei” paskaidroja Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, viņa vadītais novads pašreiz neplāno organizēt aptauju par gaidāmo reformu; arī Babītes novadā rīkot iedzīvotāju aptauju nav plānots.

Līdzīga nostāja saskaņā ar Ropažu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļas vadītājas Ingas Kolečas teikto ir arī Ropažu novadam: “Mums ir svarīgs iedzīvotāju viedoklis par gaidāmo reģionālo reformu, tādēļ pašvaldība šobrīd konsultējas ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem – uzņēmēju biedrību, senioru biedrību –, kā arī ar izglītības iestādēm, taču plašāku novada iedzīvotāju aptauju vai referendumu šobrīd pašvaldība neplāno rīkot.”

Garkalnes novadā, kā paskaidroja sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Mārcis Bauze-Krastiņš, jautājums par iespējamas aptaujas rīkošanu neesot lemts. Savukārt Ķekavas novada domes pārstāve Vineta Vītoliņa informēja, ka šobrīd novadā nav plānots rīkot iedzīvotāju aptauju, bet par konkrētiem tālākiem soļiem varēšot runāt pēc tikšanās ar ministru Juri Pūci.

Carnikavieši uz sapulci aicinās ministru

Nopietni pie lietas ir ķērušies Carnikavas novada pašvaldības deputāti, kuri 2. maijā apvienotās komitejas sēdē ar balsu vairākumu atbalstīja lēmumu organizēt novada iedzīvotāju aptauju par Carnikavas novada iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajai teritorijai un virzīt šo jautājumu apstiprināšanai domes ārkārtas sēdē 7. maijā (lēmums sēdē tika apstiprināts, – red.).

Stāstot par šo lēmumu, novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Cerbule skaidroja, ka aptaujas mērķis ir noskaidrot iedzīvotāju viedokli par Carnikavas novada iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām. Pirms aptaujas tikšot rīkota arī Tautas sapulce, kurā iedzīvotājus informēs par administratīvi teritoriālās reformas būtību un aptaujas norisi. Tautas sapulcē tiks aicināts piedalīties arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Rīkojot šādu aktivitāti, Carnikavas novada iedzīvotāji un vadība atsaucas uz Latvijas Republikas Satversmes 100. pantu, kas nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību.

Aptaujas sarīkošanai Carnikavas novada domē tiks izveidota īpaša komisija, kas darbosies saskaņā ar nolikumu, kā arī 31. maijā novadā iecerēts organizēt Tautas sapulci, kurā iedzīvotāji tiks informēti par administratīvi teritoriālās reformas būtību un novada iedzīvotāju aptaujas norisi, uzsvēra novada pašvaldības pārstāve. Plānots, ka aptauja Carnikavas novadā notiks no 14. līdz 16. jūnijam. “Aptaujas dalībnieki tiks lūgti izteikt savu viedokli par jautājumu “Vai jūs atbalstāt Carnikavas novada iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajai teritorijai?”, atzīmējot vēlamo atbildi – jā vai nē.”

Baldones novada domes izpilddirektore Tatjana Tihoņenko atklāja, ka novadā, tāpat kā daudzviet valstī, ir plānota iedzīvotāju aptauja par gaidāmo reformu, savukārt iegūtos rezultātus plānots apkopot, izveidojot statistiku par iedzīvotāju viedokli, un nosūtīt šo informāciju gan Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai, gan informēt ministru Juri Pūci par aptaujas rezultātiem tikšanās laikā. “Ja ministrija šīs aptaujas rezultātus noraidīs, tad arī tiks apspriestas iespējas, kā rīkoties šādā situācijā,” norādīja T. Tihoņenko.

Arī Saulkrastu novadā ir plānots noskaidrot iedzīvotāju viedokli, organizējot aptauju (tiesa, netiek minēts aptaujas termiņš, – red.) par plānoto apvienošanos ar Ādažu novadu, un, kā informē novada domes pārstāve Marika Grasmane, par aptaujas rezultātiem tikšot informēta Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija.

Inčukalna novads jau aptaujā

Taču ir novadi, kur aptauja jau notiek un turpināsies līdz 22. maijam. Kā informēja Inčukalna novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Mārtiņš Pozņaks, novada mājaslapā www.incukalns.lv laikā no 9. aprīļa ir notikusi informatīva iedzīvotāju aptauja par administratīvi teritoriālo reformu, turklāt lielās intereses dēļ (aptaujā piedalījušies vairāk nekā 800 respondentu) aptaujas termiņš ir pagarināts līdz 22. maijam.

“Šobrīd 47 procenti respondentu uzskata, ka, īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, Inčukalna novada teritorija ir jāsaglabā esošajās robežās, 32 procenti – ka Inčukalna novads ir jāapvieno ar kādu citu novadu, savukārt 14 procenti ir pauduši viedokli, ka, neizvērtējot novadu iedzīvotāju iespējamos ieguvumus un zaudējumus, nav vēlams reformu īstenot vispār,” novada iedzīvotāju viedokli atklāja Mārtiņš Pozņaks.

Viņš piebilda, ka aptaujas rezultātus ir plānots apkopot un prezentēt Inčukalna novada domes deputātiem maija domes sēdē, savukārt par konkrētu rīcību Inčukalna novada dome lemšot pēc iedzīvotāju informatīvās aptaujas termiņa beigām. Viņš arī norādīja, ka pašvaldības elektroniskā vidē veiktā aptauja ir tikai informatīva, to nav plānots iesniegt ministrijā.

Samierniecisks noskaņojums un maz informācijas

“Lai paplosās...” sazvanīts rezignēti nosaka Sējas novada pašvaldības vadītājs Guntis Liepiņš. Novadā aptaujas vai referendumus rīkot neplāno. Sējas novada domes informatīvajā izdevumā iedzīvotāji esot aicināti izteikt viedokli par iespējamām pārmaiņām, taču atsaucība bijusi minimāla. Līdz ar to priekšniekam neklātos lēkt uz skatuves ar kādām aktivitātēm, lai nesanāk, ka pie krēsla turoties, spriež Liepiņš. Noskaņojums Sējas pusē esot gana samierniecisks, zinot, ka pagasts nav liels un jaudīgs, un saprotot, ka kaut kur jau nāksies pievienoties. Kā zināms, Sējas novadu VARAM ieskatā plānots pievienot Ādažu novadam.

Arī Krimuldas pusē aptauja par reformu pagaidām netiek plānota. Novada priekšsēdis Linards Kumskis visupirms esot ļoti neapmierināts par to, ka novados par reformas argumentiem, kritērijiem un virzību ir ļoti maz informācijas, līdz ar to esot grūti rīkot iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanu, nezinot visu informāciju un neredzot dokumentus. Tajā pašā laikā Kumska kungs kritizē ministrijas aso, nedemokrātisko vēršanos pret pašvaldībām, kas šādas aptaujas rīko.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.