Menu
 

Par Rīgas mēru ievēlē GKR politiķi Daini Turlo

  • Autors:  LETA
Foto - Mārtiņš Zilgalvis, F64 Foto - Mārtiņš Zilgalvis, F64

Rīgas domes deputāti šodien ārkārtas sēdē par domes jauno priekšsēdētāju ievēlēja "Gods kalpot Rīgai" deputātu Daini Turlo. Neviens cits kandidāts mēra krēslam virzīts netika. "Par" Turlā kandidatūru balsoja 32 valdošās koalīcijas deputāti, bet 23 klātesošie opozīcijas deputāti izvēlējās balsojumā nepiedalīties.

Līdz šim Turlais pašvaldībā ieņēma Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amatu.

Kopumā Turlā iztaujāšana ilga sešas stundas, bet kopā ar pārtraukumiem un debašu sadaļu par mēra ievēlēšanu tika diskutēts vairāk nekā deviņas stundas. Debašu sadaļā opozicionāri pauda viedokli, ka mēra nomaiņa situāciju pašvaldībā neuzlabos. Viņi ir pārliecināti, ka esot sācies koalīcijas noriets.

Opozīcijas deputāts Ģirts Lapiņš (VL-TB/LNNK) pauda viedokli, ka līdz ar mēra maiņu "domei tiek pārkrāsots žogs". "Vecā korupcijas seja iet prom un mainās jauna fasāde, bet nekas jau nemainīsies," teica Lapiņš, paužot viedokli, ka Turlais nespēs apturēt korupcijas sērgu pašvaldībā.

Cits opozīcijas deputāts Druvis Kleins (JKP) pauda viedokli, ka, skatoties uz notiekošo domē, rodoties sajūta, ka "sēdi autobusā, kuru koalīcija stūrē pa pretējo braukšanas joslu". Viņš atzina, ka Ušakovs savulaik ir izdarījis arī labus darbus, taču uzsvēra, ka ir daudzi sliktie darbi, kas visu labo sabojājuši. "Iespējams, Turlajam izdosies apturēt koalīcijas autobusu, taču man drīzāk ir sajūta, ka beigās mēs nonāksim ainā, kurā divi aizgājušie vīri, dzerot "Mohito", noskatīties, kā KNAB sacaurumo te palikušo autobusu," tēlaini runāja Kleins.

Savukārt deputāts Ansis Ansbergs (LA) sacīja, ka "var jau priecāties", ka "Saskaņa" grimst, taču viņu uztraucot, ka līdz ar to grimst arī Rīga. "Šobrīd domē es dzirdu depresīvo runu plūdus, ka jāgaida vēlēšanas un tad jāsāk ko labot, bet, lai visi dievi stāv mums klāt, ja mēs nolaidīsim rokas un neko nedarīsim divus gadus. Mums jāturpina sniegt priekšlikumus un kaut kas jādara," aicināja Ansbergs.

Opozicionāri arī pauda viedokli, ka Turlais tiekot izmantots, tāpēc neesot skaidrs, kādēļ viņš vispār šim amatam piekritis. "Turlais tiek turēts kā apkopējs, kurš novāks lielo kungu dzīru galdu. Jāatzīst, ka ballīte ir bijusi uz goda, jo ēsts un dzerts ir 10 gadus uz nebēdu, daži dzērieni pat bez akcīzes markām. Bet tas viss ir darīts par svešu naudu," situāciju pašvaldībā kritizēja deputāts Mārcis Kūlis (JKP).

"Es vispār brīnos, kā izbijis ģenerālis šim visam piekrita. Liekas, ka jūs nostādīja rindā un izvēlējās garāko, kurš var izturēt sitienus līdz vēlēšanām. Jūs Turlo nobeigsiet, viņš taču ir pensionārs, viņam vēl jādzīvo," spriedelēja deputāte Marija Balcere (JKP).

Tikmēr Turlo aizstāvēja vairāki koalīcijas deputāti. Piemēram, deputāte Eiženija Aldermane (GKR) dalījās pieredzē par darbu Eiropas Padomē, kur, ja kādam nepatīk cilvēka ziņojums, pret viņu vienalga izturas ar cieņu. "Bet šeit jūs nākat tikai ar negatīvu attieksmi pret cilvēku, kurš ir autoritāte Eiropas mērogā," paziņoja Aldermane.

Valdošās koalīcijas deputāts Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) sacīja, ka ar izbrīnu klausījies opozicionāru runas un iedomājies, kā būtu, ja koalīcija domi vadītu četras dienas nedēļā, bet opozīcija - pārējās trīs. "Diez ar kādām idejām tad jūs konkurētu, jo šodien jūs varējāt piedāvāt alternatīvus risinājumus jebkurā jomā, bet es neko tādu nedzirdēju. Jūs nepiedāvājat atbalstu vai radošu pieeju, bet protat tikai kritizēt," opozīcijai pārmeta Stepaņenko, izsakot pateicību Turlajam par izrādīto drosmi uzņemties amata pienākumus.

Vicemērs Vadims Baraņņiks (S) pauda viedokli, ka šodien piedzīvotā ilgā iztaujāšana pierādījusi, ka opozīcijai esot "bail, ka domi vadīs izcila personība". "Tas apliecina, ka mēs šobrīd ievēlam ļoti stipru kandidātu un esmu pārliecināts, ka viņš būs izcils priekšsēdētājs," teica Baraņņiks.

"Darīt darbus savā dzīvē, tostarp kara apstākļos, manā dzīvē ir bijis vieglāk, nekā šodien ieņemt Rīgas domes priekšsēdētāja amatu," pēc ievēlēšanas amatā teica jaunais Rīgas mērs.

Turlais pateicās par viņam izrādīto uzticību un dāvāto iespēju strādāt, norādot, ka šodien savu gatavību darbam viņš ir apliecinājis. "Esmu apliecinājis gatavību strādāt, lai galvaspilsēta plauktu, cilvēki būtu laimīgi un apmierināti. Apsolu attaisnot jūsu uzticību, ar pilnu atbildību apzinoties, cik tas būs sarežģīti un grūti," sacīja politiķis.

Mērs izteicās, ka nav nozīmes tam, kurš ieņemtu mēra amatu, jo visi deputāti esot "radīti kalpot savai tautai un rīdziniekiem". "Esam nolemti darīt visu, lai cilvēki kļūtu iecietīgāki, draudzīgāki un izturētos ar cieņu pret jebkuru savu līdzgaitnieku, neatkarīgi no viņa tautības, vecuma, nacionālās piederības un pārliecības," sacīja Turlais.

Savukārt līdzšinējais domes vadītājs Ušakovs atvadu runā sacīja, ka būt par Rīgas mēru "ir bijis izcils gods". Viņš esot pateicīgs ikvienam pašvaldības darbiniekam un kolēģiem par kopā paveiktajiem darbiem.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Turlais ir dzimis 1950.gadā. Karjeru vēl padomju gados viņš sācis kā militārpersona, tostarp dienējis Afganistānā, no 1992. līdz 1994.gadam bijis Latvijas Aizsardzības spēku komandieris. Vēlāk viņš bijis tā laika Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa padomnieks aizsardzības un stratēģiskās plānošanas jautājumos.

Pēc tam Turlais iesaistījies politikā un no partijas "Saimnieks" saraksta ievēlēts par 6.Saeimas deputātu, viņš bijis arī iekšlietu ministrs Andra Šķēles valdībā. Iekšlietu ministra amatu Turlais atstājis pēc Talsos ugunsdzēsēju svētkos notikušās traģēdijas, kurā gāja bojā astoņi bērni.

1999.gadā Turlais mainījis partejisko piederību un kļuvis par savienības "Latvijas ceļš" (LC) biedru, kuru gan ātri pametis un 2002.gadā iestājies "Tautas saskaņas partijā". Viņš ticis ievēlēts 8.Saeimā.

2004.gadā viņš vēlreiz mainījis partejisko piederību un iestājies Latvijas Pirmajā partijā (LPP). 2009.gadā viņš ievēlēts Rīgas domē no Aināra Šlesera vadītās partijas LPP/LC. Kopš tā laika viņš strādā domē, gan nomainot partejisko piederību uz GKR.

Turlā deklarācija par pērno gadu liecina, ka viņam pieder nekustamais īpašums Carnikavas novadā, pērn ražota un par aptuveni 28 000 eiro iegādāta automašīna "Toyota CHR" un daļas uzņēmumā "Consulting D&D". Turlais pašvaldībā algā saņēmis 34 175 eiro, militārajā pensijā no Krievijas - 8490 eiro, bet bezskaidrā naudā viņš "Meridian Trade Bank" uzkrājis aptuveni 30 000 eiro.

Deklarācija liecina, ka jaunajai mērs ir precējies, viņam ir dēls un meita.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.