Menu
 

Šogad Ikšķiles novada svētkos notiks arī "Latvijas novadu siera diena" (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv/LETA
Foto: www.rigasmezi.lv Foto: www.rigasmezi.lv

No 7. līdz 9. jūnijam notiks Ikšķiles novada svētki "Labs pasākums", kuru ietvaros tiks organizēts arī pasākums "Latvijas novadu siera diena", informē Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

Sadarbībā ar biedrību "Siera klubs" 8. jūnijā plkst. 13.00 notiks "Siera plašu skaistumkonkurss". Tajā piedalīsies vairākas pienotavas un sieru darītavas – AS "Jaunpils Pienotava", AS "Talsu piensaimnieks", "Limbažu siers", "Smiltenes piens", "Elpa", "Kazdanga", PKS "Straupe", "Sierštelle", "Ievas siers", AS "Rankas piens". Katrs uzņēmums sniegs 5 kg siera, pievienos krāšņus dekorējumus un veidos skaistus griezumus, lai sacenstos par titulu "Skaistākā plate". Meistardarbus veidos pieredzējušas pavāres, šefpavāres un konditores. Gaidāmas arī citas sieram veltītas aktivitātes dienas garumā.

Šogad pasākumā tirdzniecībā, degustācijās, balvās, ēdienos būs pieejamas vairāk nekā 60 sieru šķirnes no piena pārstrādes uzņēmumiem "Jaunpils pienotava", "Smiltenes piens", "Rankas piens", "Talsu piensaimnieks", "Malevss", "Siera ražotne”, "Elpa", "Trikātas piens", piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības "Straupe", "Limbažu piena", "Vecsiljāņiem", kā arī zemnieku saimniecībām "Līvi", "Dālderi", "Juri", "Dzintari" un citiem siera ražotājiem.

Kopā pasākumā plānots izmantot apmēram 200 kilogramus dažādu šķirņu sieri, kurus tostarp izmantos 150 metrus garas siermaizes cepšanā, kas sastāvēs no 20 kilogramiem siera. Tāpat pasākumā Talsu novada uzņēmējs Aivars Varņeckis. Ogres, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas, Smiltenes un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma topošie pavāri ceps siera torti, kuras sastāvā būs 60 kilogrami siera, 25 kilogrami biezpiena, sviests, krējums un citas sastāvdaļas.

Biedrības "Latgolys golds" vadītājs Andris Mejers no Rēzeknes vārīs siera zupu un vadīs meistarklasi Ķimeņu siera gatavošanā. Plānota arī sieru degustācija, kurā apmeklētāju uzdevums būs izgaršot 36 kilogramus dažādu Jāņu sieru un nobalsot par, viņuprāt, visgaršīgāko. Tādā veidā tiks novērtēts labākais Jāņu siers, bet tā ražotājam "Siera klubs" vadītāja Vanda Davidanova pasniegs apbalvojumu.

Ikšķiles novada svētki veidoti ar daudzveidīgu pasākumu programmu dažādām gaumēm un dažādiem vecumiem, norāda L. Dūša. Svētkus atklās 7. jūnija vakarā Ikšķiles Ev. luteriskajā Sv. Meinarda baznīcā ar ekumēnisko dievkalpojumu un koncertu "Spēka dziedājumi", kur līdzās ērģelēm (Ilona Birģele) skanēs elektriskā ģitāra (Armands Alksnis).

Sestdien, 8. jūnijā, svētki turpināsies jau plkst. 6.00 ar makšķerēšanas sacensībām "Ikšķiles loms 2019". Ikšķiles Ozoliņa skvērā līdzās pašvaldības ēkai būs gadatirgus, māksliniecisko kolektīvu koncerts, spēka vīru un sievu šovs "Ikšķiles stiprinieki", kurā tiks celti dažāda smaguma siera rituļi. Kā ierasts, pašvaldības darbiniekus, mākslinieciskos kolektīvus, uzņēmējus, sportistus un citus entuziastus kopā vienos gājiens plkst. 17.00, kura noslēgumā plkst. 18.00 būs lielkoncerts Ikšķiles estrādē. Vairākas aktivitātes un vakara koncertballe ar grupām "Bet bet", "Laika upe" un DJ Level Up notiks Ikšķiles pludmalē.

Svētku noslēgumā svētdien, 9. jūnijā, sportiskas aktivitātes būs visiem velocienītājiem – plkst. 10.00 bērnu velosacensības, bet no plkst. 14.00 velofotoorientēšanās “Apceļo kaimiņus” Ikšķiles posms, vēsta pašvaldības pārstāve.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.