Menu
 

Zvejniekciemā gaidāmi tradicionālie Luču svētki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

Saulkrastu novadā, Zvejniekciemā, kopš 2016. gada svin Luču svētkus. Svētku dalībniekiem 15. jūnijā būs iespēja būt klāt teju visos procesa etapos, kas ļauj lucim no jūras nonākt līdz mūsu galdam.

Luču murds, tā izņemšana paliek zvejnieku ziņā, bet 15. jūnijā, sākot no plkst. 16.00, visi interesenti varēs iemēģināt roku luča tīrīšanā, luču vēršanā un ceplīša ielikšanā, informē Saulkrastu novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Marika Grasmane.

Kamēr luči kūpināsies – aptuveni divas līdz divarpus stundas –, būs izdevība pagaršot citus Zvejniekciema jūras labumus: visi tiks aicināti uz vietējo pavāru meistarklasēm un degustācijām.

Tie, kurus interesē luču murda uzbūve un tīkla lāpīšana, šo seno amatu varēs apgūt viesu namā “Aizvēji”. Gaidāmas sportiskas aktivitātes zvejnieku garā, umurkumurs, luču ēšanas un alus dzeršanas sacīkstes, piepūšamās atrakcijas mazajiem un vizināšanās ar ponijiem, Saulkrastu mākslas studijas “Ultramarīns” ekspresizstāde un īpašais viesis – ihtiologs, grunduļu un luču zinātājs Ēvalds Urtāns, vēsta domes pārstāve. Interesentiem būs iespēja redzēt arī tās latviešu filmas, kas tapušas Zvejniekciemā. Par procesa jautru norisi rūpēsies aktieris Imants Vekmanis. Plkst. 18.30, kad ceplīti atvērs, ies vaļā luču andele un zaļumballe ar kapelu “Labi, ka tā”.

Viesi ir aicināti izmantot pieejamās navigācijas vietnes, meklējot “Aizvēji, kempings – viesu nams”. Svētkus rīko Saulkrastu kultūras centrs sadarbībā ar viesu namu “Aizvēji”.

Luču zveja bijusi tradicionāla Vidzemes piekrastei līdz pat 20. gs. 80. gadiem, kad, mazinoties luču nozvejai, šis īpašais arods tika atstāts novārtā. Svētku mērķis ir saglabāt un aktualizēt zvejas tradīciju, sekmēt zināšanas par videi draudzīgu zivsaimniecību un lieliski pavadīt laiku, stāsta M. Grasmane.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.