Menu
 

Siguldā stiprais vējš un negaiss nav nodarījis būtiskus postījumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Pēc pagājušās diennakts spēcīgā negaisa ar stiprajām vēja brāzmām Siguldas novadā daudzviet lūzuši koku zari un paši koki, radot postījumus vairākiem žogiem, kā arī īslaicīgu apgrūtinājumu pašvaldības ietvju un ielu uzturētājiem. Kā vēsta pašvaldība, kaut arī sakopšanas darbi uzsākti jau otrdien vakarā, tie turpinās arī trešdien visas dienas garumā.

Siguldā postījumi nav radījuši apdraudējumu iedzīvotāju veselībai un dzīvībai, ņemot vērā, ka sistemātiski tiek izņemti bīstamie un neperspektīvie koki, kuri varētu radīt risku dabas stihiju gadījumos. Pašvaldības speciālisti, sadarbojoties ar ekspertiem, visa gada garumā seko līdz koku stāvoklim un bīstamos kokus pilsētā apzina un izzāģē, tomēr vasarā, kad koki sasniedz maksimālo sava vainaga masu, stiprā vējā var lūzt pat ārēji veseli koki. 

Stipru vēja brāzmu un negaisa laikā lielāko risku var radīt tie pilsētvidei nepiemērotie koki, kuri savulaik tikuši stādīti ar mērķi īsā laikā palielināt zaļo struktūru. Piemēram, ņemot vērā iedzīvotāju uztraukumu, kultūras centra “Siguldas devons” pārbūves laikā pašvaldība ievēroja kompromisu starp ekspertu ieteikumiem un iedzīvotāju vēlmēm, saglabājot daļu no meža videi piemērotajiem kokiem teritorijā pie Pils ielas, bet pēc pagājušajā diennaktī aizvadītās vētras redzams, ka diemžēl viens no saglabātajiem bērziem ir pilnībā nolūzis. Tādēļ pašvaldība arī turpmāk veltīs lielu uzmanību pilsētvidei nepiemērotu koku aizvietošanai ar jauniem, atbilstošiem stādījumiem.

Pašvaldība jau pavasarī informēja, ka koku un apstādījumu izvērtēšanas laikā eksperti ir rekomendējuši Raiņa parkā un Gagarina birzī, kur teritorijas nepilnvērtīgā ūdens aprite un kaitēkļu postījumi veicinājusi koku stāvokļa pasliktināšanos, šajā vasarā veikt vairāku bīstamo koku izciršanu, lai izvairītos no potenciālajiem draudiem iedzīvotājiem; koki, kurus Gagarina birzī nepieciešams nocirst, jau ir ar krāsu atzīmēti dabā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.