Menu
 

Vecumnieku novada mērs: VARAM uzklausa, bet nedzird

  • Autors:  LETA
Foto - facebook.com/vecumnieki Foto - facebook.com/vecumnieki

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) uzklausa pašvaldību priekšlikumus par novadu reformu, bet nesadzird tos, pēc tikšanās ar ministru saistībā ar plānoto administratīvi teritoriālo reformu aģentūrai LETA izteicās Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Guntis Kalniņš (LRA).

Kalniņam esot skaidra ministra doma par to, kas tiks darīts, taču neesot izprotams, ko ar reformu vēlas sasniegt un ar kādiem līdzekļiem tas tiks darīts.

"Sola, ka novadi būs lielāki, finanšu resursi lielāki, un pašvaldības pakalpojumu sniegšanai varēs piesaistīt speciālistus, ekspertus. Vai eksperta algošana būs lētāka? Un ja šis eksperts strādās Bauskā, uz kurieni nav laba ceļa, pakalpojums nebūs pieejams," skeptisks bija Kalniņš.

Sarunā ar ministru Bauskas, Iecavas, Vecumnieku un Rundāles novadu deputāti rosinājuši pabeigt iepriekšējo administratīvi teritoriālo reformu, izveidojot otrā līmeņa pašvaldības, taču "radās sajūta, ka ministrs klausa, bet nedzird", stāstīja domes priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, Iecavas, Vecumnieku un Rundāles novadu deputāti neatbalsta pašvaldību apvienošanu, Bauskas kolēģu vidū viedokļi dalās.

"Rundāles, kas faktiski ir Bauskas piepilsēta, iedzīvotāji nestrādā uz vietas, brauc strādāt uz Rīgu un Bausku - divas trešdaļas uz galvaspilsētu, viena trešdaļa uz Bausku. Ja jau tagad Bauska sevi nav pierādījusi kā reģionālās attīstības centrs, uz kuru virzās iedzīvotāji, kāpēc lai tas notiktu pēc jaunās reformas un plūsma no Rīgas mainītos pretējā virzienā?" pauda Vecumnieku domes vadītājs.

Bažīgs viņš ir arī par novada pārstāvniecību jaunajā domē, kas nozīmēšot Bauskai izdevīgāku lēmumu pieņemšanu, par nomali aizmirstot. Neesot skaidrs arī, vai valsts gatavojas piešķirt līdzekļu ceļu atjaunošanai uz reģionālajiem centriem.

Vecumnieku novadā jau notikušas iedzīvotāju sapulces par administratīvi teritoriālo reformu, kurās izskanējis, ka iedzīvotājiem ir maz informācijas par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) plāniem. Apkopojot un publiskojot pieejamo informāciju, pašvaldība šovasar plāno arī rīkot iedzīvotāju aptauju par reformu.

Kā ziņots, VARAM ir sākusi vērienīgu sabiedrisko apspriešanu par jaunu administratīvi teritoriālās reformas modeli. Saskaņā ar VARAM ieceri līdz 2021.gadam Latvijā pašvaldību skaitu plānots samazināt līdz 35 pašvaldībām un tās iecerēts veidot ap reģionālās nozīmes attīstības centriem.

Pirms reformas īstenošanas ministrija tiekas ar pašvaldību deputātiem, bet vēlāk notiks arī tikšanās ar novadu iedzīvotājiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.