Menu
 

VARAM Olaines novada teritorijas apvienošanai piedāvā četrus variantus

  • Autors:  LETA
Karte - VARAM Karte - VARAM

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) ir četri varianti, kā administratīvi teritoriālās reformas rezultātā varētu apvienot Olaines novada teritorijas, piektdien tiekoties ar vietējiem deputātiem, informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Pašlaik Olaines novads ir viens no tiem, kas neatbilst novada kritērijiem, jo tā teritorija nav vienota, tāpēc, tiekoties ar novada domi, akcentēta tieši teritorijas robežu grozīšana. Pūce atzina, ka Olaines novadam ir attīstības perspektīvas, un, lai tas atbilstu noteiktajiem kritērijiem, jāsavieno tā robežas, novadam pievienojot pašlaik Ķekavas novada teritorijā esošās teritorijas.

Pirmais variants, kas, pēc ministra teiktā, ir visvienkāršākais, ir viena zemesgabala pievienošana Olaines novadam. Zemesgabals pieder AS "Latvijas valsts meži", tāpēc juridisku šķēršļu ir maz, un formāli likuma normas attiecībā uz teritorijas vienotību tiktu izpildītas.

Otrais variants paredz robežu noteikt pa vietējo ceļu V7, un šādas pārmaiņas skartu 450 zemesgabalus.

Trešais ministrijas piedāvātais variants ir robeža pa Misas upi, neiekļaujot Ķekavas novada Dzērumu ciematu, kas ir arī sākotnējais variants, kas iekļauts VARAM prezentētajā kartē.

Savukārt ceturtajā variantā paredzēta arī Dzērumu iekļaušana Olaines novada administratīvajā teritorijā, kas, pēc Pūces teiktā, ir vasarnīcu un dārzkopības sabiedrību teritorija, kuras specifika Olaines novada pašvaldībai ir zināma. Turklāt pēdējais variants ietekmēs arī iedzīvotāju skaitu novadā, palielinot arī nodokļu ieņēmumus.

Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP), komentējot VARAM piedāvājumu, pastāstīja, ka ir notikušas vairākas tikšanās ar Ķekavas novadu, jautājums skatīts arī Olaines domē, par labāko atzīstot trešo variantu, to modificējot un Olaines novadam pievienojot Plakanciemu, kuram ar Olaini ir labs ceļa savienojums un arī sabiedriskā transporta tīkls. Savukārt Dzērumu iedzīvotāji, pēc novada vadītāja teiktā, telpiski vairāk piederīgi Ķekavai, jo ar Olaini ciematu savieno sliktākas kvalitātes ceļš, turklāt arī vēsturiski iedzīvotāji pakalpojumus pieraduši saņemt Ķekavā.

Lai arī, pēc Berga teiktā, Olaines novada domes vairākums atbalsta trešo variantu ar modifikācijām, domes opozicionārs Oskars Galanders (ZZS) uzstāja, ka novadam jāpievieno arī Dzērumi, jo tie ir papildu nodokļu ieņēmumi, ar kuriem varētu kompensēt ieguldījumus, kas nepieciešami jaunu teritoriju apsaimniekošanai.

Lielākās diskusijas sarunas gaitā raisījās par sabiedriskā transporta pieejamību un to, kur iedzīvotājiem būs ērtāk saņemt pakalpojumus. Izskanēja arī priekšlikums robežas un pakalpojumu pieejamību vērtēta atkarībā no Ķekavas apvedceļa un "Rail Baltica" izvietojuma, kas, pēc VARAM domām, ir atbalstāma doma.

Apkopojot izrunāto, Pūce atzina, ka diez vai no kaimiņu Ķekavas novada varēs sagaidīt "simtprocentīgu sajūsmu" par plānotajām izmaiņām, taču "var mēģināt atrast pragmatisku konsensu". Paredzēts, ka par abu novadu robežu grozīšanu tiks sagatavots lēmumprojekts apstiprināšanai Seimā.

Ķekavas novada deputātu viedoklis par plānoto reformu vēl tiks uzklausīts.

Jau vēstīts, ka VARAM izstrādātā jauno administratīvo teritoriju karte paredz Olainei pievienot daļu Ķekavas novada. Tāpat iecerēts apvienot arī vairākas Pierīgas pašvaldības, piemēram, Ādažus ar Carnikavu, Ķekavu ar Baldoni un tamlīdzīgi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.