Menu
 

Ķekavas dome pret bijušo "Baložu komunālās saimniecības" vadību plāno vērsties KNAB

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ķekavas novada pašvaldība plāno ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) par iespējamiem bijušās SIA "Baložu komunālā saimniecība" (BKS) vadības pārkāpumiem, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Vītoliņa. Paredzēts, ka informācija KNAB tiks iesniegta šonedēļ.

Vītoliņa arī informēja, ka pašvaldība, precizējot iepirkuma dokumentāciju pēc Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) norādījumiem, izsludinās jaunu siltumtrašu pārbūves iepirkumu, par kuru iepriekš saņemts negatīvs CFLA atzinums.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā pārkāpumus BKS veiktajā iepirkuma procedūrā par siltumtrases atjaunošanas būvdarbiem Baložos, Ķekavas novada domes priekšsēdētaja Viktorija Baire uzteikusi pilnvarojuma līgumus diviem BKS valdes locekļiem - Edgaram Mencim un Aigaram Evardsonam.

Pēc domes vadības paustā, būtiskie pārkāpumi norādīti saņemtajā negatīvajā atzinumā no CFLA, kura veica iepirkuma dokumentācijas un norises pārbaudi. Turklāt domē uzskata, ka par šo atzinumu, kā arī par plānoto tikšanos ar CFLA uzņēmums apzināti nebija informējis Ķekavas novada domes priekšsēdētāju kā kapitāldaļu turētāja pārstāvi.

"BKS valde ir atbildīga par likumīgu iepirkuma norises organizēšanu, taču tā šajā procesā diemžēl ir pieļāvusi būtiskus likumpārkāpumus un apzināti slēpusi informāciju no domes par iepirkuma procesā konstatētajiem pārkāpumiem, tāpēc valdei ir jāuzņemas pilnībā atbildība par šo rīcību un negatīvajām sekām," uzsvēra Baire, piebilstot, ka, saņemot pilnīgāku informāciju, viņa izvērtēs iespējas vērsties tiesībsargājošajās institūcijās.

Savā atzinumā CFLA konstatējusi, ka BKS iepirkumā ir nepamatoti izvirzījusi pretendentam specifiskas prasības attiecībā pret iepirkumā noteiktajiem veicamajiem darbiem, tādējādi ir ierobežojusi konkurenci iepirkumā, kas nav pieļaujams. Tāpat CFLA norāda, ka iepirkuma procesā ir pārkāpts vienlīdzības un taisnīgas attieksmes princips, jo, neskatoties uz to, ka iepirkumā izvēlētā uzņēmuma piedāvājums neatbilda iepirkuma dokumentācijas un kvalifikācijas prasībām, tomēr tas ticis vērtēts, lai gan šis pieteikums bija jānoraida un to nedrīkstēja virzīt tālākai vērtēšanai.

Ņemot vērā pieļautos pārkāpumus un to, ka konstatētos pārkāpumus nav iespējams novērst sāktās iepirkuma procedūras laikā un tie var ietekmēt lēmumu par iepirkuma tiesību piešķiršanu, CFLA sniegusi negatīvu atzinumu par BKS organizēto siltumtrašu būvniecības iepirkumu un aicina veikt iesniegto piedāvājumu atkārtotu vērtēšanu vai izbeigt iepirkuma procedūru un iepirkumu izsludināt atkārtoti.

Balstoties uz CFLA atzinumu, sasaukta ārkārtas BKS valdes sēde. Par pagaidu BKS valdes pilnvaroto valdes locekli tika iecelta Ķekavas novada pašvaldības Īpašumu pārvaldes vadītāja vietniece Andra Vanaga.

Siltumtrases atjaunošanas modernizācijai BKS bija piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu gandrīz 300 000 eiro apmērā. Lai savlaicīgi izvēlētos saimnieciski izdevīgākos būvdarbu veicējus un šogad sāktu darbus, tika izsludināts iepirkums par siltumtrases atjaunošanas būvdarbiem Baložos.

Sarunā ar aģentūru LETA Mencis klāstīja, ka no CFLA saņemtais dokuments, uz kura pamata valde atbrīvota, ir bijis tikai starpziņojums, nevis gala ziņojums. Viņš uzskata, ka valde, nosūtot CFLA iepirkuma dokumentāciju, rīkojusies atbildīgi, lai nepieļautu finansiālus zaudējumus uzņēmumam. Vienlaikus viņš ir pārliecināts, ka valdei nav tiesiska pamata iejaukties iepirkumu komisijas darbā, tāpēc valdes atlaišana nav pamatota. Turklāt iepirkumu komisijā darbojas divi uzņēmuma un divi pašvaldības pārstāvji.

Atlaistais uzņēmuma vadītājs par klajiem meliem sauc arī pašvaldības paziņojumu, ka CFLA ziņojums no domes vadības būtu slēpts, jo tā esot bijusi tikai "darba sarakste".

Pēc Menča teiktā, no domes vadības uz BKS valdi un iepirkumu komisiju jau ilgstoši izdarīts spiediens, notikusi "klaja iejaukšanās iepirkumu komisijas darbā", un atbrīvošana no amata ir šī spiediena rezultāts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.