Menu
 

Par energoefektīvāko atjaunoto daudzdzīvokļu ēku atzīta māja Institūta ielā Siguldā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - energoefektivakaeka.lv Foto - energoefektivakaeka.lv

Noslēdzies konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2019”, kuru organizēja Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar žurnālu “Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Pirmo vietu nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka 2019” ieguvusi ēka Siguldā, Institūta ielā 10.

Daudzdzīvokļu ēka Institūta ielā 10 Siguldā ekspluatācijā nodota 1979. gadā, bet ēkas renovācija veikta 2018.gadā, liecina konkursa rīkotāju informācija. Tā ir piecu stāvu gāzbetona paneļu, doboto māla ķieģeļu daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka. Kopējā apkurināmā platība 3740,70 m2, ēkā ir 66 dzīvokļi.

Renovācijas gaitā ārsienu gāzbetona paneļi un pilnķieģeļu mūris siltināts ar siltumizolācijas materiālu 250 un 510 mm biezumā, bēniņu pārsegums siltināts attiecīgi ar siltumizolācijas materiālu 210 un 100 mm biezumā, pagraba/grīdas pārsegums ar materiālu 220, 50 un 30 mm biezumā, jumta segums, ko klāj ruberoīds, ar siltumizolācijas materiālu 220 mm biezumā. Veikta durvju nomaiņa uz alumīnija konstrukcijas durvīm, logi nomainīti uz PVC logiem.

Ēkai ir gan centralizētā, gan lokālā siltumapgāde – tiek izmantots apkures katls un elektriskie sildītāji. Karstā ūdens sagatavošana notiek centralizēti siltuma mezglā. Arī karstā ūdens temperatūras regulēšana notiek siltuma mezglā un tiek veikta atsevišķa uzskaite karstā ūdens sagatavošanai. Ventilācijai tiek izmantota mehāniskā ventilācija ar siltuma atgūšanu no izvadāmā gaisa.

Ēkā izveidota energoefektīvas teritorijas vai telpu apgaisme, uzstādīta apgaismes regulēšana (taimeri, kustības/klātbūtnes sensori), sakārtota un izveidota zibensaizsardzības sistēma, pārsprieguma aizsardzības sistēma.

Saskaņā ar iesniegtajiem datiem ēkas apkurei pirms renovācijas tika izmantots 594 MWh vai 159 kWh/m2 gadā un 2018.gadā pēc renovācijas 189 MWh vai 50 kWh/m2 gadā, sasniedzot 68% ietaupījumu.

Ēkas atjaunošanai tika piesaistīts Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums. Projekta pasūtītājs – biedrība “Institūta 10 Sigulda”, projekta autors – SIA “Eņģeļu Pilsēta”, galvenais būvuzņēmējs – SIA "Konsors”, būvdarbu vadītājs – Aleksejs Turanovs, būvuzraugs – Arnis Urbāns.

Daudzdzīvokļu ēka Institūta ielā 10, Siguldā ieguva visvairāk balsu un Simpātijas balvu arī interneta balsojumā.

Pirmo vietu nominācijā “Energoefektīvākā sabiedriskā ēka 2019” konkursā ieguva Liepājas Olimpiskā centra manēža, bet nominācijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2019. Jaunbūve” – ēkas Valmierā, Mālu ielā 1 un Ķieģeļu ielā 8. Ekonomikas ministrijas Simpātiju balvu par nozīmīgu ieguldījumu energoefektivitātes idejas veicināšanā saņēma SIA “Jūrmalas Mežaparki”,

Konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā” mērķis ir veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes jomā, veidot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu un arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu. Pēc Ekonomikas ministrijas ziņām, šogad konkursam tika saņemti 27 pieteikumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.