Menu
 

Ieguldot 110 000 eiro, Siguldā uzstādīs Latvijā pirmos viedos atkritumu konteinerus

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ieguldot 110 000 eiro, Siguldā tiks uzstādīti Latvijā pirmie viedie atkritumu konteineri, aģentūru LETA informēja SIA "Eco Baltia grupa" preses sekretāre Daiga Buča.

Viņa skaidroja, ka jūnija beigās Siguldā daudzdzīvokļu namu kvartālā Leona Paegles ielā tiks sākti darbi, lai ar jaunāko pilsētvides tehnoloģiju atbalstu ierīkotu pirmo dalītās atkritumu savākšanas viedpunktu Latvijā. Papildus šķirotiem stikla un vieglā iepakojuma atkritumiem iedzīvotāji varēs nodot bioloģiski noārdāmus sadzīves atkritumus un nešķirotos sadzīves atkritumus, maksājot tikai katrs par savu konkrēti nodoto atkritumu apjomu, un uzskaite tiks veikta, izmantojot pašvaldības izsniegtās Siguldas novada iedzīvotāju identifikācijas kartes.

Desmit esošos sadzīves atkritumu konteinerus plānots aizstāt ar diviem preskonteineriem, kas aprīkoti ar viedajām pilsētvides komunikāciju tehnoloģijām, sadzīves un bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem. Savukārt vieglā iepakojuma un stikla šķirošanai tiks iekārtoti pazemes atkritumu konteineri. Plānots, ka jaunās tehnoloģijas palīdzēs par gandrīz 68 tonnām gadā samazināt poligonā noglabājamo sadzīves atkritumu apjomu, kā arī ierobežot oglekļa dioksīda emisijas, stāstīja Buča.

"Pateicoties Siguldas novada domes atbalstam un veiksmīgajai sadarbībai privātajā–publiskajā partnerībā, Siguldā ir izveidota mūsdienīgākā atkritumu šķirošanas infrastruktūra. Tagad pirmo reizi Latvijā šeit izveidosim arī viedo jeb gudro atkritumu šķirošanas punktu, kas ļaus individualizēt maksu par nešķirotajiem sadzīves atkritumiem katrai mājsaimniecībai," stāstīja "Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Ar inovatīvā atkritumu savākšanas punkta ierīkošanu iedzīvotājiem tiks nodrošināta iespēja aktīvāk iesaistīties atkritumu šķirošanā, jo izveidota finansiāli motivējoša sistēma. Turklāt atkritumu apsaimniekošanā svarīgs aspekts ir vides piesārņojums, kas rodas atkritumu savākšanas procesā, – tās ir oglekļa dioksīda emisijas, troksnis, autoceļu noslodzes intensitāte u.tml. Jaunā tehnoloģija palīdzēs optimizēt un pielāgot atkritumu savākšanas un izvešanas biežumu, gan radot efektīvu sistēmu, gan saudzējot apkārtējo vidi, ieguvumus raksturoja Simanovičs.

Projektu īsteno Siguldas pilsētas SIA "Jumis" sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību. Plānotās kopējās projekta izmaksas ir apmēram 110 000 eiro, kas ietver projekta izstrādi un būvuzraudzību, piebraucamā ceļa cietā seguma un atkritumu savākšanas konteineru novietnes atjaunošanas darbus, laukuma izbūvi pie pazemes konteineriem, infrastruktūras izveidošanu, preskonteineru nojumes un pazemes konteineru izbūvi, kā arī preskonteineru iegādi un izbūvi/uzstādīšanu.

"Šis ir vēl nebijis izaicinājums mūsu darbā, taču tieši šādi inovatīvi projekti sagādā visvairāk gandarījuma. Viedo atkritumu konteineru uzstādīšana ne tikai pilnveidos pilsētas infrastruktūru un tuvinās Siguldu 21. gadsimtam atbilstošu viedo pilsētvides tehnoloģiju ieviešanai ikdienā, bet arī radīs dabai draudzīgākus apstākļus un padarīs mūsu pilsētu arī vizuāli pievilcīgāku," pauda uzņēmuma "Jumis" direktore Kristīne Lūse.

Pavisam Leona Paegles ielas kvartālā atrodas deviņas daudzdzīvokļu mājas ar 275 dzīvokļiem, kur dzīvo vismaz 598 iedzīvotāji, kuriem jau šī gada rudenī būs iespēja izmantot inovatīvo sistēmu. Preskonteineri darbosies tikai ar aktivizētām Siguldas novada iedzīvotāju identifikācijas kartēm.

"Pašvaldības galvenais uzdevums ir iedzīvotāju labklājības un modernas infrastruktūras veicināšana, tāpēc esam gandarīti par šo projektu un lielisko sadarbību ar "Jumi". Ja iedzīvotāji atbalstīs šādu dalītās atkritumu savākšanas punkta izveidi un tas būs efektīvs risinājums nešķiroto atkritumu apjoma samazināšanai, Siguldas novads izvērtēs iespēju izveidot jaunus šāda tipa punktus, kļūstot ne tikai par pirmā šāda punkta atrašanās vietu Latvijā, bet arī veidojot modernāko atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūru Baltijas pašvaldību vidū," uzsvēra Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics ("Reģionu alianse").

Viedā atkritumu nodošanas punkta būvniecība noritēs vismaz līdz septembrim. Tad tiks veikta tehnoloģiju testēšana un tehnoloģisko sistēmu salāgošana. Plānots, ka jaunais atkritumu savākšanas punkts sāks darboties šī gada oktobrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.