Menu
 

Saulkrastu mērs: Par dabasgāzes termināļa būvniecību Skultē vajag vairāk informācijas

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecību Skultē vajag vairāk informācijas un ekspertu atzinumu, lai varētu spriest par tā ietekmi uz apkārtējo vidi un iedzīvotājiem, aģentūrai LETA sacīja Saulkrastu domes priekšsēdētājs Normunds Līcis (V).

Viņš atzina, ka iedzīvotāji pašvaldībā interesējas un pauž satraukumu par AS "Skulte LNG Terminal" ieceri būvēt sašķidrinātās dabasgāzes termināli Rīgas jūras līcī, Skultes ostas akvatorijas ziemeļrietumos, 2,5 kilometru attālumā no krasta. "Pagaidām mums ir pārāk maz informācijas, lai varētu atbalstīt, iebilst vai noraidīt ieceri par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecību Rīgas jūras līcī," sacīja pašvaldības vadītājs.

Viņš uzskata, ka visi riski ir jāapzina ekspertiem, tāpat šo projektu vajadzētu izvērtēt arī neatkarīgam ekspertam, jo tikai pēc iepazīšanās ar ekspertu atzinumiem varēšot spriest par šī projekta nozīmīgumu valsts ekonomikā ilgtermiņā, ietekmi uz vidi, uz iedzīvotājiem.

Pašvaldības vadītājs atgādināja, ka par šo projektu ir runāts jau piecus līdz septiņus gadus, taču konkrēta rīcība vēl nav bijusi. Lai īstenotu minēto projektu, valdībai nāksies lemt par zemes īpašumu atsavināšanu, piebilda Līcis.

Saulkrastu pašvaldības vadītājs atzina, ka par šī projekta īstenošanu pagaidām nav bijušas diskusijas arī ar kaimiņu pašvaldībām, kuru teritoriju varētu šķērsot gāzesvads.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības klubu (VAK) uztrauc, ka Skultē iecerētā jaunā sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecība ietekmētu neskartus meža masīvus. "Nevienā apspriešanā neesam bijuši, tomēr, spriežot pēc pieejamās informācijas, šķiet, ka pārāk daudz dabas teritorijas tiks ietekmētas būvniecības dēļ un vietās, kur ies cauri gāzes vadi," izteicās VAK viceprezidente Elita Kalniņa.

Vides organizācijai esot bažas par dabasgāzes vada izbūves maršrutu, turklāt Skultē jau esot gaidāmi citi dabas vērtību zaudējumi, ņemot vērā plānoto "Rail Baltica" būvniecību, pauda organizācijas viceprezidente.

Organizācija uztraucas gan par sauszemi, gan piekrasti, jo gāzes vada fiziska būvēšana noteikti ietekmēšot dabu nelabvēlīgi. Par gāzesvada guldīšanu jūras dzelmē un tā ietekmi uz zemūdens pasauli Kalniņa pagaidām neuztraucas. "Gāze ūdenī ceļas uz augšu, to mēs pētījām tīri fiziski par "Nord Stream", tomēr, iespējams, šai gāzei ir citas īpašības, par kurām ceram uzzināt no kolēģiem Lietuvā," skaidroja viceprezidente.

Kā ziņots, Vides pārraudzības valsts birojs šovasar rīko sākotnējās sabiedriskās apspriešanas par "Skulte LNG Terminal" sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un gāzes cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecības ietekmes uz vidi novērtējumu.

"Skulte LNG Terminal" iecerējis sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izbūvi Rīgas jūras līcī, Skultes ostas akvatorijas ziemeļrietumos, 2,5 kilometru attālumā no krasta. Gāzes pārvadīšanai plānots izbūvēt pazemes gāzes cauruļvadu ar kopējo trases garumu apmēram 39,5 kilometri no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei. Aptuvenais garums zemūdens cauruļvadam līdz krasta zonai būs 5,5 kilometri, zem kāpu zonas – 0,5 kilometri, bet sauszemes pazemes cauruļvada garums būs apmēram 33,5 kilometri.

Izejas mezglam no jūras caur kāpu zonu līdz trasei "VIA Baltica" piedāvāti trīs trases alternatīvi risinājumi, kuri izvietoti starp apbūvētajām teritorijām "Ārņi" un "Lauči". Savukārt Limbažu, Sējas un Krimuldas novadā piedāvāti divi trases varianti ar trīs apakšvariantiem.

Uzņēmuma pārstāvis aģentūrai LETA pastāstīja, ka projekts vēl ir sākuma stadijā, tāpēc pagaidām runāt par konkrētiem projekta īstenošanas termiņiem vai investīcijām ir pāragri. Šāda informācija precīzāk varētu būt zināma tuvāko mēnešu laikā.

Sabiedriskās apspriešanas sanāksmes notiks 29. jūnijā plkst. 11.00 Krimuldas tautas nama zālē Parka iela 1, Raganā, un plkst. 15.00 Saulkrastu Jauniešu mājā Raiņa ielā 7, Saulkrastos. Tāpat sabiedriskās apspriešanas sanāksmes notiks 6. jūlijā plkst. 11.00 Limbažu novada domes zālē un plkst. 15.00 Sējas novada domes zālē.

Kompānija "Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016. gadā, un tās pamatkapitāls ir 42 000 eiro. Kompānijas īpašnieki un patiesā labuma guvēji nav uzrādīti, liecina "Firmas.lv" dati.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.