Menu
 

Varas šūpoles Baldonē Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola, Dzintris Kolāts
Baldones novada pašvaldībā tā arī nav izdevies izlīdzināt pretrunas un strīdus. Vietējās varas priekšstāvji turpina izšķiest spēkus savstarpējos kašķos. Foto: ekrānšāviņš Baldones novada pašvaldībā tā arī nav izdevies izlīdzināt pretrunas un strīdus. Vietējās varas priekšstāvji turpina izšķiest spēkus savstarpējos kašķos. Foto: ekrānšāviņš

Baldones novadā kopš iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām bieži norisinājušās varas un amata maiņu kaislības. Nevarētu teikt, ka šajā ziņā Baldones novads būtu vienīgais tāds Pierīgā, taču viens no līderiem noteikti. Turklāt bieži šādas izmaiņas notikušas kaut kā pa pusei, ne līdz galam, paliekot gaidīt nākamo reizi. Šāda darba atmosfēra nekādā ziņā nav tā labākā, un, piemēram, šā gada karstā vasara salīdzinoši tāds nieks vien ir.

No jaunākās vēstures

Nav jēgas uzskaitīt visus Baldones novada vietvaras satricinājumus, atcerēsimies vien to, ka vēl 2017. gada novembra sākumā ārkārtas domes sēdē no amata tika atbrīvots Baldones novada domes priekšsēdētājs, partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai!" priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs. Viņam tika pārmesta nesasniedzamība, dažādu jautājumu neizrunāšana ar koalīcijas partneriem un citas ne-kriminālas lietas. Taču atstādināja, "par" balsojot astoņiem deputātiem, "pret" sešiem un vienam (pašam Požarnova kungam) atturoties. Pēc nepilna mēneša deputāti par jauno pašvaldības priekšsēdētāju ievēlēja «Vienotības» pārstāvi Raimondu Audzeru, dažu amata gribētāju atstājot vaļā muti, kas droši vien tālāko sadarbību neuzlaboja. Pats jaunais priekšsēdētājs «Rīgas Apriņķa Avīzei» toreiz teica zīmīgus vārdus, proti, "svarīgi, lai tik mazā novadā kā Baldone tautas ievēlētie pārstāvji spētu pārvarēt plaisu starp pozīciju un opozīciju un nešķiestu spēkus savstarpējo attiecību skaidrošanā, bet enerģiju tērētu novada attīstības veicināšanai". Lai nu kā ar citu, bet šis noteikti nav izdevies, ko rāda dažādas sekojošas viļņošanās Baldones novada pašvaldības galvgalī.

Gribēja, bet nevarēja

Pirms dažām dienām Baldones novada vietvara pārdzīvoja kārtējo satricinājumu. Domes mēram Raimondam Audzeram ("Vienotība") nācās izturēt opozīcijas rosināto neuzticības balsojumu un saglabāt amatu. To aģentūrai "LETA" apliecināja viens no balsojuma ierosinātājiem – opozīcijas deputāts, jau pieminētais Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai!").

Požarnovs tika rosinājis izteikt Audzeram neuzticību, un viņu atbalstīja četri deputāti no "Gods kalpot mūsu Latvijai!", Latvijas Zaļās partijas un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, kas vēlēšanās startēja vienā sarakstā ar mēru pārstāvošo "Vienotību". Neuzticības iemesli, opozīcijas ieskatā, bija šādi: pašvaldības vadītājs melo, neveiksmīgi saimnieko, iesaistās nevajadzīgās tiesvedībās utt. Audzera kungs šīs apsūdzības, protams, noraidīja. Katrā ziņā – neuzticības balsojums neizdevās (sporta terminoloģijā runājot – rezultāts bija pārliecinošs), jo "par" balsoja tikai pieci no piecpadsmit domes deputātiem.

Tamanis: Nomaiņa nav pašmērķis

Deputāts Guntis Tamanis (Nacionālā apvienība), vērtējot mēģinājumu mainīt varu Baldones novada domē, uzsver, ka priekšsēdētāja nomaiņa neesot opozīcijas pašmērķis, jo balsojuma rezultāts bijis iepriekš paredzams. Savukārt tas, kas opozīcijai esot svarīgi, ir pievērst sabiedrības pastiprinātu uzmanību domē notiekošajam: "Tas darba stils, ko piekopj Baldones novada domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers, nav pieņemams un izprotams. No deputātiem tiek slēpta un noklusēta svarīga informācija, kas skar visas domes un iedzīvotāju intereses. Piemēram, tas pats bērnudārza jautājums. Par iespējamu nelikumīgu nodarbinātību tajā tika ierosināts kriminālprocess, taču, tā kā dome atteicās būt cietušā statusā, proti, noliedz, ka šo darbību rezultātā būtu radīti zaudējumi, kriminālprocesi, visticamāk, ir izbeigti, taču iegūt šo informāciju deputātiem nav iespējams – domes vadība to nesniedz, arī policija informē tikai iesaistītās personas."

Pēc Tamaņa teiktā, opozīcijā šobrīd ir septiņi deputāti (no kopskaitā piecpadsmit), un ne visi ieradās uz sēdi, kurā tika rosināta priekšsēdētāja atcelšana no amata. Šobrīd opozīcija neizvirza savu priekšsēdētāja amata kandidātu, lai gan to spētu, bet uzskata, ka procesam būtu jānoris likumīgā veidā, proti, ja priekšsēdētājs tiktu nomainīts, viņa vietā amata funkcijas būtu jāpārņem vietniecei Inesei Jēkabsonei ("Reģionu alianse"), kura pēc noteiktā laika arī varētu ieņemt domes vadītāja amatu.

Putniņa: Tas bija šovs un fiasko

Pozīciju pārstāvošā Baldones novada domes deputāte Karina Putniņa ("Reģionu alianse") sarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi", vērtējot notikušo, bija lakoniska: "Tas bija politisks šovs, kas opozīcijai beidzās ar fiasko. Katrs cīnās par savu popularitāti, mēģina to iegūt, kā māk. Tas viss ir sabiedrības maldināšana, kas attiecas uz Eiropas fondu apguvi un īpašumu pārņemšanu Baldones novada domē."

Vaicāta par notikumiem bērnudārzā (skandāls par iespējamu fiktīvu nodarbinātību pašvaldības bērnudārzā "Vāverīte", – red.), Karina Putniņa pavēstīja, ka, cik viņai ir zināms, kriminālprocess par iespējamu nelikumīgu nodarbinātību sētnieka amatā esot izbeigts, vienlaikus atzīstot, ka Darba likuma un administratīvs pārkāpums tas bijis, jo darba attiecības tikušas noslēgtas ar vienu personu, taču darbus reāli darījis cits cilvēks. "Tas bija ļoti nepatīkams gadījums, bet tas ir fakts. Taču teikt, ka domei tāpēc būtu radušies zaudējumi… Šādam apgalvojumam pamata nav, jo darbs reāli tika izdarīts." Jautāta, vai pēc notikušā ir sekojis kāds sods bērnudārza vadībai no domes kā darba devēja puses, Karina Putniņa atbildēja, ka, viņasprāt, vadītājai ir piemērotas kādas sankcijas par pārkāpumu.

Īsi secinājumi

Ko varam spriest pēc notikušā? Akurāt to, ko savulaik labi iedzērušais Boriss Jeļcins teica žurnālistiem tikšanās reizē ar ASV toreizējo prezidentu Bilu Klintonu: jūs esat paspēlējuši! Šoreiz paspēlēja Baldones novada domes opozīcija. Piedodiet, bet neuzticības balsojumam ir viens mērķis – nomainīt varu. Nevis "pievērst uzmanību", kā teicis Guntis Tamanis. Uzmanības pievēršanai ir daudz citu iedarbīgāku paņēmienu. Ja no opozīcijā formāli esošajiem septiņiem deputātiem daži pat neieradās uz sēdi, tas nozīmē, ka pasākums nebija sagatavots. Taču maldīgi domāt, ka nu viss būs mierīgi. Tieši tā ir Baldones novada pašvaldības lielākā bēda.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.