Menu
 

Karavīru kapsētām Ķekavas novadā uzstādītas informatīvas zīmes

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Turpinot godināt Latvijas simtgades notikumus, kad 1919. gada Brīvības cīņās Rīgas pievārtē izšķīrās, vai pastāvēs pirms gada pasludinātā Latvijas Republika, pēc Ķekavas novada pašvaldības iniciatīvas daļai no karavīru kapsētām veikta informatīvu zīmju uzstādīšana sadarbībā ar biedrību “Meklēšanas vienība “Leģenda”” un Brāļu kapu komiteju. 

Ķekavas novadā izveidots ne mazums piemiņas vietu, kas līdz mūsdienām atgādina par Pirmā un Otrā pasaules kara notikumiem, informē Ķekavas novada pašvaldībā. Zināmas 22 kritušo karavīru kapsētas, kur apglabāti kritušie kopš 1915. gada, kā arī Otrā pasaules kara beigu posmā 1944. gadā kritušo karavīru atdusas vietas un trīs kauju piemiņas vietas – piemiņas akmens 1916. gada jūlija kaujām Spieķu kalnā (atklāts 1989. gadā), piemineklis Nāves salas aizstāvjiem, kur cīņas notika no 1915. gada līdz 1917. gada jūlijam (atklāts 1924. gadā) un piemiņas akmens Plakanciemā pirmajai latviešu strēlnieku uzvarai 1915. gada 29. oktobrī (atklāts 2015. gadā).

Kā vēsta pašvaldības pārstāvji, karavīru kapsētas tiek saudzētas un koptas, nešķirojot savējos un svešos, šo vietu ikdienas aprūpe ir pašvaldības pārziņā. Jaunas zīmes šobrīd uzstādītas pie “Ķekavas”, “Kuģu”, “Truseļu”, “Miķelsonu”, “Mašēnu”, “Strēlnieku”, “Čaukstu”, “Čandaru” kapiem un kā Brāļu kapu komitejas dāvinājums – pie “Butleru” kapiem.

Pirms tieši šo zīmju uzstādīšanas, lai precizētu gan nosaukumu, pēc kura kapsēta ir reģistrēta, gan apbedīto karavīru piederību kādai no armijām, gan karošanas laiku, veikta vēsturiskā izpēte, izmantojot arhīvu materiālus. Uz zīmēm attēlotās piktogrammas ir unificētas pēc Brāļu kapu komitejas izstrādātiem vienotiem principiem, kas ļauj atšķirt un identificēt galvenos Latvijā esošos karavīru apbedījumu veidus pēc to valstiskās un vēsturiskās piederības. Zīmēm ir stilizēts latviešu kapu zīmes veidols.

Iepriekšējos gados vairākas zīmes Ķekavas novadā uzstādītas pēc Krievijas Federācijas vēstniecības pasūtījuma – piemēram, pie “Katlakalna” un “Mellupu” karavīru kapsētām. Pašvaldībā norāda, ka tiks turpināts darbu šajā jomā, lai zīmes tiktu uzstādītas pie visām karavīru kapsētām, kur vēl to nav.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.