Menu
 

Inčukalna novada pašvaldība noraida pārmetumus situācijā ap ārsta praksi Vangažos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Inčukalna novada pašvaldība Foto - Inčukalna novada pašvaldība

Sociālajos tīklos diskusijas izraisījusi informācija par to, ka Vangažos ārsta prakse pārtraukta dakterim Jānim Šatem. Daži notikušajā vaino Inčukalna novada pašvaldību, turpretī vietvara to kategoriski noliedz un aicina neizplatīt nepatiesību un melīgi faktus.

“Šā gada aprīlī notika ķibele. Dakteris bija nokavējis kārtējo sertifikāciju, un viņam apturēja kaut kādus tur līgumus,” portālā “pietiek.com” raksta kāds anonīms autors, kurš dr.Šati raksturo kā ļoti uzcītīgu un atsaucīgu. “Es ļoti labi varu iedomāties, kāpēc viņam varēja nebūt laika savu sertifikātu sakārtošanai – tāpēc, ka, piemēram, priekš manis viņam vienmēr ir bijis tik daudz laika, cik es esmu vēlējies.” Publikācijas autors arī liek noprast, ka Inčukalna novada pašvaldība ģimenes ārsta vietu Vangažos atbrīvojusi, lai iekārtotu tur “savējo”.

To kategoriski noliedz pašvaldība, norādot, ka dome nevar ne pieņemt, ne atlaist no darba ģimenes ārstu, un situāciju ap ārstu ģimenes praksi skaidrojot intervijā ar Vangažu pilsētas ģimenes ārsti Ināru Laizāni, kas publicēta novada mājaslapā.

“Līgumu ar ģimenes ārstu slēdz Nacionālais Veselības dienests (NVD). NVD maksā ārsta praksei finanšu līdzekļus saskaņā ar savstarpēji noslēgtu līgumu. Ja ārsts kāda iemesla dēļ neievēro līguma noteikumus, NVD var lauzt līgumu ar ģimenes ārstu. Lai ārsts varētu strādāt savā darbā, viņam ik pēc pieciem gadiem ir jāveic resertifikācija. Ja kādu iemeslu dēļ ārsts to nav izdarījis, NVD ir tiesīgs lauzt līgumu ar pašreizējo ģimenes ārstu. Diemžēl tieši šādā situācijā ir nokļuvis mans kolēģis Jānis Šate. No aprīļa NVD ir lauzis līgumu ar viņu,” teikusi I.Laizāne.

Pēc viņas vārdiem, NVD, laužot līgumu ar dr. J. Šati, sniedza informāciju, ka ir atbrīvojusies prakses vieta un uz to var pieteikties jebkurš ģimenes ārsts. Ir ģimenes ārstu gaidīšanas rinda, kurā ārsti piesakās rindā uz teritoriju atbilstoši viņu vēlmei strādāt tajā. Gaidīšanas rindā darbam Inčukalna novadā ir astoņi ārsti, kuri visi pašreiz atteicās no darba šajā praksē, un jūnija beigās uz prakses vietu Vangažos pieteicās dr. Nadežda Sergejeva.

Komentējot pārmetumus par to, ka Inčukalna novada dome ir atlaidusi ģimenes ārstu no darba, I.Laizāne teikusi: “Dome nevar ne pieņemt, ne atlaist no darba ģimenes ārstu, kuram ir līgumattiecības ar NVD. Domes funkcija ir nodrošināt ģimenes ārstu ar telpām prakses izveidošanai. Kas attiecas uz dr. J. Šati, tad ārsta diplomu viņam neviens nav atņēmis, un viņš ir tiesīgs strādāt par ārstu, bet bez derīga sertifikāta nevar veikt darbības, ko apmaksā valsts, piemēram, izrakstīt receptes ar atlaidi, atvērt un noslēgt darbnespējas lapu, rakstīt nosūtījumus uz izmeklējumiem utt.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.