Menu
 

Foto: Levits vēlas ciešu sadarbību starp Saeimu un Valsts prezidentu

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Valsts prezidents Egils Levits nākotnē vēlētos redzēt ļoti ciešu, koleģiālu un uz kopīgu mērķu sasniegšanu vērstu sadarbību starp Saeimu un Valsts prezidentu atbilstoši parlamentārās demokrātijas principiem.

Uzrunājot parlamentāriešus Saeimas rudens sesijas pirmajā sēdē, Levits pastāstīja, ka Satversmes tiesa kādā spriedumā no valsts varas dalīšanas principa ir atvasinājusi starpinstitucionālās lojalitātes principu, kas nosaka sadarbības ietvaru arī starp Saeimu un Valsts prezidentu.

Satversme piešķir Valsts prezidentam privilēģiju aktualizēt valstiski svarīgus jautājumus politiskajā dienaskārtībā un rosināt par tiem domāt, lai rastu nepieciešamos risinājumus. "Es vēlētos izmantot šīs iespējas, lai virzītu uz priekšu jautājumus, kas konsekventi tuvinātu mūs modernai, ilgtspējīgai Ziemeļeiropas valstij un augsti attīstītai tiesiskai demokrātijai," uzsvēra Levits.

Valsts prezidents atgādināja, ka Saeimas Sēžu zālē atrodas divas sienas plāksnes, uz kurām rakstīti Satversmes pirmie divi panti: "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika" un "Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai".

"Šīs plāksnes mums atgādina Satversmes pamatus, proti, kādai vienmēr ir jābūt mūsu valstij un kam vienmēr piederēs vara Latvijā," teica Levits, uzsverot, ka Latvija atbilstoši Satversmes koncepcijai ir parlamentāra republika, savukārt Saeimas Sēžu zāle ir centrālā vieta, kur top valsts politika un tiek pieņemti lēmumi, kas ietekmēs visu valsts iedzīvotāju nākotni.

(papildināta ar foto)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.