Menu
 

Kalniete: ES institūcijas un dalībvalstis pastiprināti gatavojas tam, ka Lielbritānija varētu izstāties bez vienošanās

  • Autors:  LETA
Foto - flickr.com Foto - flickr.com

Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona pēdējā brīža "Brexit" plāna izvērtēšanai nav pietiekami daudz laika, tāpēc Eiropas Komisija (EK), Eiropas Parlaments (EP) un dalībvalstis pastiprināti gatavojas tam, ka Apvienotā Karaliste izstāsies bez vienošanās, aģentūrai LETA atzina EP deputāte Sandra Kalniete (JV).

27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis turpinās saglabāt vienotību, taču ir maz laika izvērtēt Džonsona piedāvātā "Brexit" plāna detaļas, lai panāktu vienošanos līdz 17.oktobrim, kad Briselē notiks ES samits. Būtisks būs Īrijas vērtējums par Džonsona piedāvājumu, jo tieši Īrijas viedoklis būs noteicošais, norāda politiķe.

"Izstāšanās līgums ir divu gadu sarunu rezultāts, kam piekritušas 27 ES dalībvalstis un jebkuras izmaiņas līgumā ir iespējamas tikai ar šo dalībvalstu piekrišanu, jo tikai pēc tam seko balsojums EP," uzsver Kalniete.

Viņasprāt ES ir gatava izskatīt Džonsona piedāvājumu, taču tam ir jāatbilst pilnīgi visiem līguma nosacījumiem. Tāpat nepieciešams, ka britu valdības pilnvarotie pārstāvji sniedz detalizētas atbildes uz visiem neskaidrajiem jautājumiem, kuru šajā plānā ir daudz, taču, visticamāk, šādas atbildes nebūs iespējams saņemt, uzsver Kalniete.

Lielbritānijas premjerministra pēdējā brīža piedāvājums "Brexit" plānā ir pretrunīgs un uz iekšpolitiku vērsts, radot neskaidrības un novedot politiķus un sabiedrību līdz sašķeltībai.

"Džonsona atkārtotie paziņojumi par to, ka Lielbritānija 31.oktobrī ar vai bez vienošanās izstāsies no ES apliecina, ka viņa priekšlikums ir mērķēts uz konservatīvās partijas vēlētājiem, lai stiprinātu partijas izredzes ārkārtas vēlēšanās," stāsta Kalniete. 

Kalniete norāda, ka, neskatoties uz to, kāds būs Lielbritānijas lēmums, tā paliks kā ciešs Latvijas sadarbības partneris, jo Lielbritānijas ieguldījums drošības politikas jomā Latvijā ir nozīmīgs.

"Latvija un Lielbritānija ir uzticami sabiedrotie un partneri, ko vieno cieša sadarbība drošībā, ekonomikā un tirdzniecībā, kā arī kultūrā, izglītībā un citās jomās," stāsta Kalniete.

Jau ziņots, ka EK prezidents Žans Klods Junkers 2.oktobrī brīdinājis Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu par problemātiskiem punktiem Londonas jaunajā "Brexit" plānā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.