Menu
 

Trešdien sasauc Saeimas sēdi, lai konceptuāli skatītu valsts budžeta projektu

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeimas Prezidijs pirmdien nolēma trešdien, 30.oktobrī, sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi, lai pirmajā lasījumā skatītu valsts budžeta projektu 2020.gadam. Sēde sasaukta plkst.10, informēja parlamenta preses dienestā.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstījusi likumprojektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020.- 2022.gadam, kā arī likumprojektu "Par valsts budžetu 2020.gadam".

Līdztekus ar minētajiem likumprojektiem komisija divās dienās ātrā tempā izskatījusi vēl arī 26 budžeta paketē iekļautos likumprojektus. Par vairāku likumprojektu sasaisti ar nākamā gada budžetu šaubas pauda kā parlamenta Juridiskais birojs, tā arī opozīcijas deputāti, taču, neskatoties uz iebildumiem, koalīcijas deputāti komisijā atbalstīja likumprojektu virzību pirmajam lasījumam.

Pirmajā lasījumā nākamā gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus otrajā lasījumā Saeimā plānots izskatīt - 13.novembrī un 14.novembrī.

Ministru kabinets iepriekš ārkārtas sēdē atbalstīja 2020.gada budžetu, kurā konsolidētie budžeta ieņēmumi prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2019.gada budžetu, nākamgad ieņēmumi augs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi - par 610,1 miljonu eiro.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2020.gadā prognozēti 6,88 miljardi eiro un izdevumi plānoti 7,22 miljardi eiro. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2019.gada plānu, ir 400 miljoni eiro jeb 5,9%. Izdevumu palielinājums ir 325,2 miljoni eiro, kas paredzēts izdevumiem valsts pamatfunkciju finansēšanai.

Savukārt Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai paredzēts finansējuma palielinājums 74,8 miljonu eiro apmērā.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 3,2 miljardi eiro un 2,97 miljardi eiro. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums pret 2019.gada plānu ir 211,2 miljoni eiro jeb 7,6%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.