Menu
 

Levits: Topošais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums ir būtisks demokrātijas kvalitātei

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Topošais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums ir būtisks demokrātijas kvalitātei, uzskata Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidenta kancelejā aģentūru LETA informēja, ka Levits paudis savu viedokli Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai par likumprojektu "Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums", kas tiek apspriests virzīšanai uz otro lasījumu Saeimā. 

Komentējot likumprojektu, Levits pievērsies tā mērķiem un pamatprincipiem, sabiedriskā pasūtījuma īstenošanai un kontrolei, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, valdei un galvenajam redaktoram, Ombuda izveidei un darbībai, kā arī sabiedrisko mediju finansēšanas jautājumiem.

Valsts prezidents uzskata, ka sabiedriskajiem medijiem nepieciešams ilgtermiņā prognozējams finansējums, kā arī Levits neuzskata, ka finansējums sabiedriskajiem medijiem tiktu noteikts kā procents no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Vienlaikus Levits aicina neapvienot sabiedrisko mediju redakcijas, jo tādējādi pastāv bažas, ka tiks mazināta informācijas daudzveidība. "Katram līdzšinējam sabiedriskajam medijam arī pēc apvienošanas ir jāsaglabā savs galvenais redaktors un valde," uzskata Valsts prezidents.

Levita ieskatā, Sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu padome būtu veidojama trīs personu sastāvā, no kurām pa vienai izvirza Saeima, Valsts prezidents un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome.  

Levita ieskatā, jautājums, ko regulēs likums, Latvijas sabiedrībai ir ļoti būtisks, jo tas ietver vairākus virzienus, kas nostiprina sabiedrisko mediju kvalitāti un veicina to spēju pildīt savus pienākumus atbilstoši demokrātiskas valsts principiem. "Neraugoties uz sociālo mediju lomas pieaugumu, tieši demokrātiskā diskursa telpas nodrošināšanai joprojām ir svarīgi mediji. Mērķtiecīgi šo funkciju pilda tieši sabiedriskie mediji, tādēļ tiem ir jāuzstāda augsti demokrātiskās atbildības, profesionālās kvalitātes un ētikas standarti, kas pozitīvi ietekmēs visu Latvijas mediju telpu," uzskata Valsts prezidents.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.