Menu
 

Levits: Saeima ir rīcībspējīga un var turpināt darbu attālināti

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Saeimas deputātu pašizolācija nav konstitucionāla problēma, parlaments ir rīcībspējīgs un var turpināt darbu attālināti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Levits pie šāda secinājuma nonācis, analizējot radušos situāciju un konsultējoties ar tiesību ekspertiem. Prezidents norādīja, ka esošajā situācijā jāinterpretē Satversmes 15. un 21.pants, kas nosaka, ka Saeima "ārkārtīgu apstākļu dēļ tā var sanākt citā vietā" ārpus Rīgas un pati nosaka savu darba organizāciju. Interpretējot šīs likuma normas, parlaments var turpināt darbu attālināti arī elektroniskā vidē, uzsvēra Levits.

Valsts prezidents aicināja arī Saeimas deputātus atturēties no populistiskiem paziņojumiem. Ja infektologi saka, ka nedrīkst sanākt, tad darbs jāturpina attālināti, sacīja prezidents.

Arī valststiesību eksperts, advokāts Edgars Pastars pauda viedokli, ka nav nepieciešamība grozīt Satversmi, lai Saeima varētu strādāt attālināti. Kā "Panorāmai" sacīja Pastars, moderni tulkojot Satversmi, "elektorniska vide" ir cita vieta.

Eksperts arī norādīja, ka vēl mazāk šaubu par iespējām strādāt attālināti ir Ministru kabineta gadījumā. "Valdības gadījumā nav satraukuma," sacīja Pastars, uzsverot, ka ministri attālināti var pieņemt lēmumus, kurus paraksta Ministru prezidents. 

Jau vēstīts, ka Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa saslimšanas ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 dēļ Slimību profilakses un kontroles cents (SPKC) izmeklēs visus parlamentāriešus un citus parlamenta darbiniekus, šodien žurnālistiem paziņoja SPKC pārstāvis Jurijs Perevoščikovs.

Tāpat cilvēkiem, kuri ir kontaktējušies ar Kaimiņu, turpmākās 14 dienas ir jāpavada pašizolācijā, sekojot līdzi savam veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā vēršoties pēc mediķu palīdzības. Ņemot vērā, ka Kaimiņš kontaktējies arī ar valdības pārstāvjiem un piedalījies koalīcijas partiju Sadarbības padomes sēdēs, pašizolēties nepieciešams arī valdības locekļiem, tostarp Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV).

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA teica, ka arvien plašāk tiek domāts par iespēju Saeimai lēmumus pieņemt informācijas tehnoloģiju platformā, par ko gan vēl jāvienojas un kas vēl jāizveido.

Valdība turpmāk strādās attālināti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.