Menu
 

Raidījums: Saasinās saspīlējums starp "KPV LV" un JKP, samazinot Skultes gāzes termināļa īstenošanas izredzes

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - skultelng.lv Ilustrācija - skultelng.lv

Valdošajā koalīcijā saasinās saspīlējums starp partiju "KPV LV" un Jauno konservatīvo partiju (JKP), kā rezultātā sarūk Skultes gāzes termināļa īstenošanas izredzes, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums atzīmē, ka sašķidrinātās gāzes termināļa projekts jūrā pie Saulkrastiem no privātas iniciatīvas pāris gadu laikā kļuvis par politisku cīņas lauku. Nākamgad valdībai vajadzēšot lemt, vai projektam piešķirt nacionālo interešu objekta statusu. Tā galvenais politiskais atbalstītājs ir JKP, kas, pēc raidījuma ziņotā, varot kļūt par galveno iemeslu projekta izbrāķēšanai.

Plānots, ka terminālis atradīsies 2,5 kilometrus no krasta uz peldošas platformas. Tur piestās sašķidrinātās gāzes piegādes kuģi. Četru līdz sešu dienu laikā viena kuģa kravu pārvērtīs gāzē un pa 36 kilometrus garu cauruļvadu nogādās Inčukalna krātuvē. Projekts skartu 772 īpašumus.

Ideja jūrā pie Skultes ostas būvēt sašķidrinātās gāzes termināli ir vismaz deviņus gadus sena. Tam neizdevās piesaistīt Eiropas naudu un interese noslāpa. Tā atdzīvojās, kad pirms četriem gadiem ASV sāka sašķidrinātās gāzes eksportu. Skultes projektam pievienojās ASV naftas un gāzes uzņēmumu vadībā pieredzējušais Pēteris Ragaušs.

Kā vēsta raidījums, Ragaušs "investēja JKP", kas Skultes termināļa īstenošanu virzīja kā vienu no savām prioritātēm. "Skulte LNG Terminal" valdes loceklis Uldis Salmiņš atzinis, ka projektā ir "politiska dimensija". "Arī politisks lēmums ir nepieciešams par nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu, tāpēc nevar teikt, ka projekts nav politisks. Bet mūsu ieskatā, tā politizācija, kas pašreiz notiek arī ar Ragauša kunga saistīšanu ar JKP, nekādu labumu projektam nedod, jo mēs tā jūtam, ka visi, kas grib izrādīt pretestību šai atbalstošajai partijai, tad ir pret projektu. Par to mēs, protams, neesam priecīgi," sacījis Salmiņš.

Koalīcijā pretestību projektam izrāda "KPV LV". Iepriekšējais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) konceptuāli pauda atbalstu Skultes terminālim, bet, kad viņam amatu nācās pamest, tajā sāka vainot Ragaušu.

"Ministrijas pozīcija ir tāda, ka mēs šādu projektu atbalstām un gribētu, lai tas tiktu realizēts Latvijā, jo no tā potenciāli ir lieli ieguvumi, taču šobrīd ar projekta realizācijas idejas autoriem neesmu ticies un arī ministrijā nav saņemti nekādi dokumenti par nacionālās nozīmes objektu piešķiršanu vai kas tamlīdzīgs," piebildis esošais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), "pēc man esošās informācijas, es īsti neredzu tam pamatojumu, kādēļ šādu vienu privātu investīciju projektu būtu nepieciešams attīstīt un būtībā tad par to maksāt katram Latvijas iedzīvotājam."

Pēdējās nedēļās ir pieaudzis saspīlējums starp "KPV LV" un JKP, piemēram, JKP balsoja pret Nemiro apstiprināšanu Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītāja amatā, kas izdevās tikai ar opozīcijas balsīm, savukārt "KPV LV" šonedēļ izgāza balsojumu par ekonomisko lietu tiesas izveidošanu, kas ir JKP virzīta ideja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.