Menu
 

Ārlietu ministrija: Putina rīkojums par naudas prēmijas piešķiršanu padomju represīvo iestāžu darbiniekiem uztverams kā nelabvēlīgs teatrāls žests

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešdien parakstītais rīkojums par vienreizēju naudas prēmijas piešķiršanu padomju represīvo iestāžu darbiniekiem uztverams kā nelabvēlīgs teatrāls žests, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Putina rīkojums paredz naudas prēmijas piešķiršanu bijušajām padomju okupācijas režīma militārpersonām un okupācijas varas iekšlietu resora un valsts drošības iestāžu darbiniekiem, kuri no 1944.gada līdz 1951.gadam okupētās Latvijas teritorijā piedalījušies bruņotās cīņās pret nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem un organizējuši represijas pret Latvijas iedzīvotājiem, norādīja ministrijā.

"Ņemot vērā, ka minētie notikumi norisinājās pagājušā gadsimta vidū un jaunākie no represijās iesaistītajiem padomju okupācijas režīma darbiniekiem šobrīd varētu būt vismaz 90 gadu veci un vecāki, Latvija uzskata, ka šis lēmums ir uztverams kā nelabvēlīgs teatrāls žests, nevis patiesas rūpes par saviem pilsoņiem," akcentēja ministrijā, norādot, ka jebkurā gadījumā tas ir vērtējams kā nedraudzīgs solis, kas nekādā ziņā nesekmē Latvijas un Krievijas divpusējo attiecību uzlabošanu un tālāku pozitīvu attīstību.

Ministrijā akcentēja, ka Latvijas valsts un tauta bija Otrā pasaules kara upuri. Kara gaitā cits citam sekojušie padomju, nacistu un atkal padomju okupācijas režīmi "de facto" iznīcināja neatkarīgo Latvijas valsti un atstāja dziļas rētas Latvijas sabiedrībā. Otrā pasaules kara rezultātā Latvijas tauta zaudēja aptuveni vienu trešdaļu iedzīvotāju.

Pēc ĀM paustā, vēl aptuveni desmit gadu pēc Otrā pasaules kara beigām Latvijā noritēja aktīva pretošanās kustība, kuras gaitā demokrātiskas Latvijas valsts idejas aizstāvji izcīnīja nevienlīdzīgu asiņainu cīņu pret staļinisma totalitārās okupācijas varas represīvajām iestādēm.

"Latvijas tauta un valdība nepārprotami un viennozīmīgi vērtē padomju okupācijas varas represīvo iestāžu rīcību Latvijas teritorijā kā noziedzīgu darbību un noziegumu pret cilvēci, kam saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem nav noilguma," pavēstīja ministrijā.

Ministrijas ieskatā, Krievijas prezidenta rīkojums par naudas prēmijas piešķiršanu bijušajām padomju okupācijas režīma represīvo iestāžu darbiniekiem ir viennozīmīgi vērtējams kā kārtējais mēģinājums attaisnot Staļina režīma pastrādātos noziegumus Latvijā un citās Eiropas valstīs. Vienlaikus šāds Krievijas solis vēlreiz izceļ Baltijas valstu vardarbīgo okupāciju un inkorporāciju Padomju Savienībā - nacionālās pretošanās kustības apkarotājus Krievija tagad apbalvo, uzsvēra ĀM.

Pēc ministrijas paustā, Latvija aicina Krieviju atmest "staļinisko pasaules vīziju" un tā vietā sākt domāt pozitīvākās kategorijās, un pievērsties savas valsts ekonomikas un politiskās sistēmas modernizācijai, tiesu varas stiprināšanai un korupcijas apkarošanai, kas nodrošinās cilvēka cienīgu dzīves līmeni Krievijas iedzīvotājiem un pozitīvi ietekmēs Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības, kā arī Eiropas Savienības un Krievijas attiecības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.