Menu
 

Lietuvas un Latvijas ārlietu ministri pieprasa nekavējoties atbrīvot Baltkrievijas Koordinācijas padomes prezidija locekli Koļesņikovu

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Lietuvas un Latvijas ārlietu ministri pieprasa nekavējoties atbrīvot Baltkrievijas Koordinācijas padomes prezidija locekli Mariju Koļesņikovu.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis, ka politiskos oponentus joprojām Baltkrievijā vajā un pakļauj represijām. Turklāt izskanējušas ziņas par Koļesņikovas "nolaupīšanu" Rinkēvičs nodēvējis par satraucošām.

Viņš uzsver, ka Baltkrievijas varas iestādēm ir nekavējoties jāatbrīvo Koļesņikova.

Tikmēr Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs Koļesņikovas nolaupīšanu nosaucis par apkaunojošu un aicinājis viņu nekavējoties atbrīvot.

"Tā vietā, lai iesaistītos sarunās ar Baltkrievijas sabiedrību, aizejošā vara ciniski mēģina pa vienam novākt [opozīcijas līderus]," tviterī rakstījis ministrs.

"Koļesņikovas nolaupīšana Minskas centrā ir apkaunojoša. XXI gadsimtā tiek laistas darbā staļiniskās NKVD [bijušās Padomju Savienības Iekšlietu tautas komisariāta] metodes. Viņa jāatbrīvo nekavējoties," uzsvēris Linkevičs.

Minskā pirmdienas rītā, domājams, nolaupīta Baltkrievijas opozīcijas nodibinātās Koordinācijas padomes prezidija locekle Koļesņikova, nav iespējams sazināties arī ar vairākiem viņas līdzgaitniekiem, vēsta portāls "Tut.by".

Tas atsaucas uz aculiecinieci, kura stāsta, ka galvaspilsētas centrā pie Baltkrievijas Nacionālā mākslas muzeja nezināmi civilā ģērbti cilvēki maskās Koļesņikovu iesēdinājuši mikroautobusā ar uzrakstu "Sakari" un aizveduši nezināmā virzienā.

Koļesņikovas tālrunis nav atslēgts, bet uz zvaniem viņa neatbild.

Kā portālam sacījis koordinācijas padomes loceklis Maksims Znaks, nav iespējams sazināties arī ar padomes preses sekretāru Antonu Rodņenkovu un izpildsekretāru Ivanu Kravcovu.

Koordinācijas padomes prezidija loceklis, bijušais diplomāts Pāvels Latuško aģentūrai "Interfax" sacījis, ka Koļesņikovu un vairākus viņas līdzgaitniekus acīmredzot nolaupījuši spēka struktūru darbinieki.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija pārbauda informāciju par nolaupīšanu, tikmēr Minskas milicija paziņojusi, ka nav saistīta ar notikušo.

Kā portālam stāstījusi aculieciniece, viņa uz ielas atpazinusi Koļesņikovu, pagājusi viņai garām un pie muzeja ieraudzījusi ielas malā stāvošu tumšas krāsas mikroautobusu, bet vēl pēc mirkļa aiz muguras izdzirdējusi, ka uz ielas nokrīt telefons un nodip soļi. Atskatoties sieviete ieraudzījusi, ka cilvēki sejas maskās grūž Koļesņikovu mikroautobusā, viens no viņiem paceļ viņas nokritušo telefonu un mikroautobuss aizbrauc.

Aculieciniece atzīst, ka atradusies tik tuvu nolaupītājiem, ka baidījusies notiekošo filmēt.

38 gadus vecā Koļesņikova bija prezidenta kandidāta Viktora Babariko vēlēšanu štāba vadītāja un viena no pazīstamākajām personām opozīcijas kustībā pret prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Pirms nedēļas viņa paziņoja, ka Baltkrievijā tiek dibināta jauna partija "Vmeste" ("Kopā"), kas centīsies panākt valstī politiskas, sociālas un ekonomiskas reformas.

Viņai ir arī liecinieces statuss Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejas ierosinātajā krimināllietā par varas sagrābšanas mēģinājumu saistībā ar Koordinācijas padomes dibināšanu.

Pirms dažām dienām Baltkrieviju pameta Koordinācijas padomes prezidija locekle Olga Kovaļkova, kas devusies uz Poliju, skaidrojot savu aizbraukšanu ar apcietināšanas draudiem.

Drīz pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrieviju bija spiesta pamest un patverties Lietuvā opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kas nākamajā dienā pēc vēlēšanām mēģināja iesniegt sūdzību Centrālajā vēlēšanu komisijā, pieprasot pārskaitīt balsis, un domājams, saņēma draudus vērsties pret viņas bērniem un vīru.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.