Menu
 

Saeima neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien pieņēma paziņojumu par Baltkrievijas prezidenta mandāta leģitimitāti, kurā neatzīst Aleksandru Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu.

Paziņojumā vēlreiz uzsvērts, ka šā gada 9.augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nebija nedz brīvas, nedz godīgas, ka Latvija neatzīst Baltkrievijas varas iestāžu publiskotos vēlēšanu rezultātus un ka uz tiem balstītais mandāts nav uzskatāms par demokrātiski iegūtu un leģitīmu, vēsta Saeimas preses dienests.

“Aleksandra Lukašenko slepenībā organizētā “pašinaugurācija” nepadarīja viņu par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu. Tik klaju vēlēšanu brīvību pārkāpumu gaisotnē organizētu vēlēšanu rezultāti nepieļauj šī mandāta leģitimitāti, un īstenotie likuma pārkāpumi savas inaugurācijas organizēšanā šo secinājumu vēl pastiprina. Klusēšana gadījumos, kad klaji tiek pārkāptas starptautiskās tiesības, kā arī cilvēktiesības un ļaudis tiek apspiesti, nav pieņemama, tāpēc Latvija nedrīkst kļūt par klusējošu līdzdalībnieku baltkrievu tautas gribas vardarbīgai apspiešanai,” iepriekš uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Paziņojums tapis, reaģējot uz šā gada 23.septembrī Minskā notikušo A.Lukašenko kā Baltkrievijas prezidenta inaugurācijas ceremoniju, kura līdz pēdējam brīdim tika turēta noslēpumā un kuras laikā A.Lukašenko deva amata zvērestu sestajam pilnvaru termiņam, tādējādi arvien vairāk padziļinot Baltkrievijas politisko krīzi.

Saeima paziņojumā stingri nosoda Baltkrievijas varas iestāžu vēršanos pret mierīgajiem protestētājiem un viņu pakļaušanu vardarbīgām represijām. Tāpat deputāti stingri nosoda to, ka kopš šā gada 9.augusta prezidenta vēlēšanām notiekošo miermīlīgo masveida protestu laikā tiek nepamatoti brutāli un fiziski iespaidoti un pat spīdzināti šo protestu dalībnieki, nejauši garāmgājēji, kā arī žurnālisti un citi sabiedrības locekļi tikai tāpēc vien, ka viņi izmanto pulcēšanās brīvību, vārda brīvību un tiesības protestēt.

Paziņojumā deputāti pieprasa, lai Baltkrievijas varas iestādes nekavējoties pārtrauc spēka lietošanu, vardarbību, represijas un citus cilvēktiesību pārkāpumus, kā arī atturas no jebkādām darbībām, kuras nav vērstas uz nepieciešamā dialoga veidošanu ar baltkrievu tautu – pilsonisko sabiedrību, tostarp politisko opozīciju, un nekavējoties atbrīvo visus politieslodzītos.

Tāpat paziņojumā Saeima aicina nekavējoties izveidot visaptverošu, efektīvu un savlaicīgu Eiropas Savienības (ES) sankciju režīmu, kas dotu iespēju vērsties pret ikvienu personu, valsts iestādi vai nevalstisku organizāciju, vai citu struktūru, kas ir atbildīga par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem un ļaunprātīgu varas izmantošanu.

Saeima arī pauž nelokāmu atbalstu Baltkrievijas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei, kā arī Baltkrievijas tautai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.