Menu
 

EP deputāti: Valstu ieviestie ārkārtas pasākumi Covid-19 ierobežošanai rada varas ļaunprātīgas izmantošanas risku

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Valstu ieviestie ārkārtas pasākumi Covid-19 ierobežošanai rada varas ļaunprātīgas izmantošanas risku, šodien pieņemtajā rezolūcijā uzsvēruši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka šodien EP ar 496 balsīm par, 138 balsīm pret un 49 atturoties pieņēma rezolūciju par Covid-19 pasākumu ietekmi uz demokrātiju, tiesiskumu un pamattiesībām.

Savukārt ceturtdien notikušajās debatēs ar tiesiskuma komisāru Didjē Reindersu gandrīz visi EP deputāti pauda bažas par pilsoņu un neaizsargāto grupu tiesībām vairākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, kurās tiek veikti ārkārtas stāvokļa pasākumi.

Rezolūcijā EP norāda, ka valstu ārkārtas pasākumiem jābūt nepieciešamiem, samērīgiem un ierobežotiem laikā, ja tie ietekmē demokrātiju, tiesiskumu un pamattiesības. Dalībvalstīm nevajadzētu ārkārtas pilnvaras izmantot ļaunprātīgi, pieņemot tiesību aktus, kas nav saistīti ar Covid-19 situācijas risināšanu.

EP deputāti aicina dalībvalstis pārtraukt ārkārtas stāvokli vai vismaz skaidri definēt, kāda likumdevēju vara tiek nodota izpildvarai, kā arī nodrošināt efektīvu parlamentāro kontroli. Tāpat EP deputāti aicina ierobežot pulcēšanās brīvību vien tad, ja tas patiešām vajadzīgs, un neizmantot demonstrāciju aizliegumu, lai pieņemtu strīdīgus pasākumus, kas nav saistīti ar Covid-19.

Tāpat dalībvalstīm vajadzētu atturēties no tādu pasākumu pieņemšanas, kas būtiski ietekmē pamattiesības, piemēram, sieviešu seksuālās un reproduktīvās tiesības un tiesības uz abortu, situācijā, kad sabiedrības veselības dēļ nevar rīkot pienācīgas demokrātiskas debates un drošus protestus. Dalībvalstīm būtu jāsaglabā tiesības uz brīvām un taisnīgām vēlēšanām, īpaši attiecībā uz izmaiņām vēlēšanu kodeksā.

EP deputāti aicina nodrošināt partijām, kuras sacenšas par vēlētāju atbalstu, vienādas tiesības rīkot kampaņas, un apsvērt alternatīvus balsošanas veidus vēlēšanās. Tāpat pēc iespējas mazāk būtu jāierobežo pārvietošanās brīvību, jo īpaši ņemot vērā tiesības uz ģimenes dzīvi.

Dalībvalstīm vajadzētu nodrošināt tiesības uz izglītību un gādāt par ikviena audzēkņa piekļuvi mācībām. EP deputāti aicina, neraugoties uz pandēmiju, pilnvērtīgi nodrošināt patvēruma procedūras pieejamību, nekavējoties evakuēt nometnes Grieķijas salās un pārvietot patvēruma meklētājus uz citām dalībvalstīm. Tāpat dalībvalstīm būtu jānodrošina apsūdzēto tiesības, tostarp ar tehnoloģiju starpniecību un tiesisko sadarbību, ka arī aizsargāt ieslodzīto tiesības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.