Menu
 

Nesavāc nepieciešamo parakstu skaitu Saeimas atsaukšanas referenduma ierosināšanai

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Gada laikā par referenduma ierosināšanu 13.Saeimas atsaukšanai parakstījušies 54 392 iedzīvotāju, kas nozīmē, ka nav savākts tam nepieciešamais parakstu skaits. Parakstu vākšana sākās pērnā gada 15.novembrī un noslēdzās šogad 14.novembrī.

Par iniciatīvu varēja parakstīties portālā "Latvija.lv", kā arī to varēja izdarīt, apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja.

Šajā laikā elektroniski savākti 54 254 paraksti, savukārt citos veidos 138, aģentūrai LETA pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Laura Zaharova.

Viņa gan  piebilda, ka nevar apgalvot, ka parakstījušās tieši tik daudz personas, jo, ja parakstu vākšana būtu veiksmīga un būtu sasniegtas tautas nobalsošanas ierosināšanai 154 865 vajadzīgās balsis, vēl notiktu to pārbaude, lai pārliecinātos, ka paraksti nedublējas.

LETA jau ziņoja, ka pērn novembrī Centrālā vēlēšanu komisija nolēma parakstu vākšanai reģistrēt gan biedrības "Varu Latvijas tautai", gan Centra partijas Saeimas atsaukšanas ierosināšanas iniciatīvu. Savukārt decembra sākumā tika reģistrēta tāda pati Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības iniciatīva. Tā kā visām trim iniciatīvām ir identisks mērķis, tās apvienotas.

Pērnā gada nogalē mediķi vairākkārt protestēja, izsakot neapmierinātību ar doto solījumu nepildīšanu attiecībā uz nozares budžetu un algu pieaugumu, tostarp izteica neuzticība finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un nodeva Centrālajai vēlēšanu komisijai ierosinājumu par parakstu vākšanu Saeimas atsaukšanas rosināšanai.  

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020.gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Runājot par šo parakstu vākšanu, kuru iniciējušas mazpazīstamas politiskās organizācijas un kuru līderu reputācija tikusi publiski apšaubīta, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris iepriekš mudināja nošķirt pašu iniciatīvu rosināt Saeimas atlaišanu no tās autoriem. LVSADA arī aicināja savus biedrus un pacientus parakstīt šo iniciatīvu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.