Menu
 

Kaminskis: Skumji, ka Saeimas deputāti, pieņemot budžetu, nevēlējās sadzirdēt pašvaldības

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Pašvaldību savienība Foto - Latvijas Pašvaldību savienība

Skumji, ka Saeimas deputāti, pieņemot valsts budžetu neieklausījās, nesadzirdēja vai nevēlējās sadzirdēt, ko viņiem daudzkārt stāstīja, rādīja un skaidroja pašvaldību pārstāvji, aģentūrai LETA teica Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

Runa esot par iedzīvotāju ienākumu nodaļa ieņēmumu pārdali par labu valstij, par LPS piedāvāto kompromisu palīdzēt tām pašvaldībām, kurām budžeta samazinājums būs lielāks nekā 4% un kam bija nepieciešami tikai 9,2 miljoni eiro.

Tajā pat laikā šie paši deputāti pieņēmuši bezierunu lēmumus, palielinot pašvaldību tēriņus. Tie ir lēmumi par garantēto minimālo ienākumu, mājokļu pabalstu u.c.

Turklāt, joprojām neesot skaidrs, kad pašvaldības varēs sākt izmantot solītos Eiropas atjaunošanās fonda līdzekļus, nav pilnībā skaidrs kādas problēmas radīs administratīvi teritoriālā reforma, kas notiks ar algu celšanu pārējiem darbiniekiem, kad tiks paaugstināts garantētais minimālais ienākums, teica Kaminskis.

Viņaprāt, visskumjākais esot tas, ka deputāti par to visu lemjot, neskaidroja un nerunāja par šiem lēmumiem. Varbūt cilvēki būtu sapratuši kādēļ viņi šādi rīkojas, ja vien deputāti būtu vēlējušies to skaidrot.

Kaminskis uzsvēra, ka LPS turpinās darbu, lai risinātu līdz šim neatrisinātus jautājumus. Piemēram, par to, lai valsts savā pārziņā pārņem pirmsskolas pedagogus.

Kā ziņots, Saeima trešdien galīgajā lasījumā pieņēma 2021.gada budžetu, paredzot kopējos izdevumus 10,758 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumus 9,579 miljardu eiro apmērā.

No 2021.gada par vienu procentpunktu - no 35,9 uz 34,09 procentiem - paredzēts samazināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi. Darba ņēmējiem sociālais nodoklis paredzēts 10,5 procentu, bet darba devējiem - 23,59 procentu apmērā. Izmaiņas plānotas arī mikrouzņēmumu nodokļa režīmā strādājošajiem, un turpmāk par šī nodokļa maksātāju varēs būt tikai pats uzņēmuma īpašnieks, savukārt par darbiniekiem darbaspēka nodokļi būs jāmaksā vispārējā kārtībā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.