Menu
 

Bordāns: Valdībai nepieciešams kapitālais remonts, un JKP kā lielākajai partijai ir pirmā roka jaudīgāku ministru piedāvāšanai

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Valdībai ir nepieciešams kapitālais remonts, un Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir gatava tam, ka nebūtu jārunā par izmaiņām tikai viena ministra amatā, jo arī pie šāda scenārija JKP kā lielākajai un stabilākajai koalīcijas partijai ir pirmā roka jaunu un jaudīgāku ministru izvirzīšanai, šorīt intervijā LTV raidījuma "Rīta panorāma" sacīja JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Bordāns komentējot piektdien notikušo koalīcijas sēdi, kuras laikā bija plānots apspriest "KPV LV" virzīto uzņēmēja Pētera Šmidres kandidatūru uz ekonomikas ministra amatu, sacīja, ka tā esot pārvērtusies par bērnišķīgu parunāšanu, lai gan no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) puses bija jānāk skaidram piedāvājumam.

"Tā kopējā bilde par valdību ir ne visai glaimojoša, un tā arī nav glaimojoša premjeram. Viennozīmīgi skaidrs, ka valdībai ir nepieciešams kapitālais remonts, premjeram ir jābūt konkrētam priekšlikumam, kā to paveikt, ja tāda nav, tad mēs varam piedāvāt savējo. Šis nav īstais laiks, lai ar sabiedrību spēlētu "aklās vistiņa"," sacīja Bordāns.

Uz jautājumu, vai JKP piektdien atbalstītu Šmidres kandidatūru ekonomikas ministra amatam, Bordāns atbildēja, ka JKP noteikti to izvērtētu Saeimas frakcijas sanāksmēs, bet no Kariņa puses netika izteikts uzstādījums, ka Šmidre tiem virzīts vakantajam ekonomikas ministra amatam.

"Mēs gaidām konkrētus piedāvājumus un nevajag sabiedrību ievest neziņā. JKP ir gatava runāt par jebkuru premjera piedāvājumu, bet arī mēs esam gatavi piedāvāt savējos. Saprotiet, šis ir piemērots laiks, lai pavērtētu, kādas nozares mums klibo visvairāk, paskatīties, vai tajā nepieciešamās reformas tiek īstenotas, jo arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits un izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska ir gatavi uz šādu izvērtēšanu. Nepieciešamības gadījumā JKP ir gatava piedāvāt jaunus un jaudīgus ministra amata kandidātus, bet tad pie šāda scenārija partijai kā lielākajai un stabilākajai koalīcijas partijai ir priekšrocība tādus izvirzīt," sacīja Bordāns.

Kā ziņots, valdības koalīcijas partneri šodien pārrunās iespējas mainīt ministru portfeļu sadalījuma proporciju, izriet no politiķu paustā pagājušās nedēļas beigās.

Koalīcijas partneru Sadarbības sanāksmes sēde attālinātajā režīmā sāksies plkst.14.30, bet pēc tās ir paredzēta attālināta preses konference.

Ministru amatu proporcijas maiņai līdz šim piekrituši trīs koalīcijas partneri - NA, "Attīstībai/Par!" (AP) un "Jaunā vienotība" (JV), savukārt Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "KPV LV" šo jautājumu vēl pārdomās, piektdien pēc tikšanās ar partneriem žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Jautājums par iespējamu proporciju pārdali valdībā tika aktualizēts pēc tam, kad "KPV LV" savulaik virzītais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs mainīja politisko piederību, pārejot uz NA. "KPV LV" Saeimas frakcija nolēma atsaukt viņu no ekonomikas ministra amata, kas neapmierināja NA. Turklāt līdz ar Vitenberga atsaukšanu no ministra amata "KPV LV" frakcijas pameta vēl četri deputāti, līdz ar to šīs frakcijas rindas kopš valdības izveidošanas ir sarukušas vairākkārtīgi.

Ņemot vērā minēto, NA pauda vēlmi pārdalīt ministru proporcijas koalīcijā. "Par to šodien [piektdien] arī runājām, un par to nepieciešama vienprātība koalīcijā. NA, AP un JKP ir gatavi runāt par iespējamu proporciju pārdali, bet "KPV LV" un JKP izteica, ka viņiem būtu nepieciešams laiks, lai partiju iekšienē izdiskutētu gatavību meklēt risinājumus," piektdien stāstīja Kariņš.

"Darbu ir daudz, bet esmu pārliecināts, ka, ja varam turpināt meklēt kompromisa garu, varēsim atrast labu risinājumu," pagājušās darba nedēļas izskaņā teica premjers.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.