Menu
 

Latvija un Japāna atzīmē valstu draudzības simtgadi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ilmārs Daņiļevičs, Ārlietu ministrija Foto - Ilmārs Daņiļevičs, Ārlietu ministrija

2021.gada 2.jūlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā uzņēma Japānas ārlietu ministru Tošimicu Motegi (Motegi Toshimitsu), kurš Latvijā ieradās oficiālā vizītē. Tikšanās laikā ministri pārrunāja Latvijas un Japānas divpusējo sadarbību, Eiropas Savienības (ES) un Japānas attiecības, kā arī starptautiskās aktualitātes, informē Ārlietu ministrijā.

Ministri atzinīgi novērtēja ES un Japānas ciešo sadarbību, uzsverot abu partneru kopējos mērķus multilaterālisma, demokrātijas un cilvēktiesību stiprināšanā, kā arī ekonomiskās sadarbības attīstīšanā un klimata jomā. E.Rinkēvičs pauda gandarījumu par nesenajā ES-Japānas samitā izveidoto Zaļās aliansi, kas stimulēs praktisko sadarbību klimata jomā un vienlaikus kalpos par piemēru citiem partneriem ceļā uz klimata neitralitāti. Īpašu uzmanību ministri pievērsa Baltijas valstu-Japānas un NATO-Japānas dialogam, kā arī pauda interesi turpināt regulāru politisko dialogu dažādos līmeņos, lai stiprinātu Latvijas un Japānas kā līdzīgo domājošu valstu koordināciju, vēsta ministrijā.

Ministri pauda gandarījumu par aktīvo divpusējo ekonomisko dialogu, atzinīgi novērtējot Japānas uzņēmumu Marubeni (MM Capital Infrastructure Fund) un "Mitsui&Co" investīcijas Latvijas enerģētikas un transporta nozarē, kā arī Japānas gatavību iesaistīties "Rail Baltica" projektā. "Esam ieinteresēti padziļinātas ekonomiskās sadarbības veidošanā, tai skaitā sekmējot sadarbības projektus savienojamībā, dzīvības zinātnēs un zaļajās tehnoloģijās. Tam labus priekšnoteikumus rada ES-Japānas Ekonomiskā partnerība, Savienojamības partnerība, kā arī Zaļā alianse," pauda ministrs. "Jau šobrīd Japānā atzinību guvuši Latvijā izstrādāti digitālie risinājumi un ir labas iespējas tālākai sadarbībai," norādīja E.Rinkēvičs.

Ministri pārrunāja divpusējās sadarbības paplašināšanas iespējas izglītībā un pētniecībā, kā arī kultūras jomā, kur jau šobrīd izveidojušās ciešas saites. Pārrunājot aktuālos globālās un reģionālās darbakārtības jautājumus, E.Rinkēvičs skaidroja Latvijas nostāju saistībā ar notiekošo ES kaimiņu reģionos, tajā skaitā Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā. Ministrs Rinkēvičs pauda gandarījumu par Japānas valdības un uzņēmēju interesi iesaistīties Trīs jūru iniciatīvā. Ministri bija vienisprātis par nepieciešamību rast sinerģiju starp ES stratēģiju sadarbībai Indijas un Klusā okeāna reģionā un Japānas "brīva un atvērta Indijas un Klusā okeāna reģiona" politiku (FOIP), norāda ministrijā.

E.Rinkēvičs novērtēja labo sadarbību ar Japānu starptautiskajās organizācijās, pateicoties Japānas atbalstu Latvijas virzītām iniciatīvām Covid-19 izraisītās infodēmijas kontekstā. Latvijas un Japānas attiecības un turpmākās sadarbības virzieni atspoguļoti abu ministru Kopīgajā paziņojumā, kas publicēts pēc tikšanās.

Vizītes laikā Japānas ārlietu ministrs tikās arī ar Ministru prezidentu Arturu Krišjāni Kariņu, kopā ar Latvijas ārlietu ministru nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī piedalījās koka stādīšanas ceremonijā, lai simboliski atzīmētu nākamās abu valstu attiecību simtgades sākumu.

Ministrs Motegi reģionālajā vizītē apmeklēja G20 valstu samitu Itālijā, kā arī viesojās Igaunijā. No Latvijas ministrs tālāk dosies vizītē uz Lietuvu. Šī ir pirmā Japānas ārlietu ministra vizīte Baltijas valstīs, vēsta ministrijā.

Šogad tiek atzīmēta Latvijas un Japānas draudzības simtgade, kas aizsākās 1921.gadā, kad Japāna kā viena no Antantes Augstākās padomes valstīm atzina Latvijas suverenitāti de iure.


atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.