Menu
 

Opozīcijas deputāti gatavojas prasīt tautas nobalsošanā izvērtēt plānotos likuma grozījumus par "obligātu vakcinēšanos"

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Ja vakcinēšanos pret Covid-19 Saeima atsevišķām iedzīvotāju grupām noteiks faktiski par obligātu, opozīcijas deputāti rosinās apturēt izmaiņas likumā un potenciāli prasīs Valsts prezidentam izsludināt par tām tautas balsošanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Opozīcijas deputāte Jūlija Stepaņenko skaidroja, ka valdības gatavotie grozījumi likumā, kas ļautu darba devējiem atlaist no darba nevakcinētās personas, ir skaidra norāde uz to, ka politiķiem jādomā par veidu, kādā Saeima var rīkoties, lai šo procesu apturētu.

Viņasprāt, šajā jautājumā nav vērts cerēt uz "koalīcijas saprātu", jo jau iepriekš vairākās situācijās valdība rīkojusies pretēji solītajam, piemēram, neatliekot nodokļu reformu. Stepaņenko uzskata, ka opozīcijai būtu jāizmanto Satversmē paredzētais mehānisms par likuma apturēšanas iespēju.

Satversmes 72.pants nosaka, ka Valsts prezidentam ir tiesības apturēt likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem. Viņam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa jeb 34 Saeimas locekļi. Šīs tiesības Valsts prezidents vai viena trešā daļa deputātu var izmantot desmit dienu laikā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā.

Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja minēto divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šī laika notecēšanas likums ir publicējams. Tāpat Satversme paredz, ka tautas nobalsošana nenotiek, ja Saeima vēlreiz balso par šo likumu un ja par tā pieņemšanu izsakās ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no visiem deputātiem.

Opozīcijas pārstāve norādīja, ka brīdī, kad šie grozījumi nonāks Saeimā un, visticamāk, steidzamā kārtā tiks pieņemti un nodoti izsludināšanai Valsts prezidentam, opozīcijai būs laiks rīkoties un visai sabiedrībai būs ļoti jāpastrādā pie šī likuma atcelšanas.

Komentējot šī lēmuma motivāciju, Stepaņenko uzsvēra, ka ir daudzi, kas iestājas par izvēles un vārda brīvību, tomēr virkne viedokļu līderu ir izteikušies, ka atsevišķām grupām jānosaka piespiedu vakcinācija vai darba zaudēšana. Deputāte esot papētījusi valdības informatīvo ziņojumu no aprīļa vidus, kurā valdība jau mēģinājusi izvērtēt iespēju, vai būtu pamats noteikt šādu obligāti vakcinēto grupu ieviešanu.

No viņas teiktā izriet, ka šajā ziņojumā skaidri redzams, ka, vērtējot satversmības riskus, eksperti nonākuši pie slēdziena, ka darba liegšana pārkāpj personas tiesības brīvi izvēlēties savu nodarbi. "Ja aizliedzam ārstam, kosmetologam vai skolotājam turpināt darbu, jo valdība kādam piesolīja novakcinēt konkrētu procentu no iedzīvotājiem, tad tas neiztur ne loģikas, ne satversmības pārbaudi," izteicās parlamentāriete.

Stepaņenko norādīja, ka cilvēki ir pieraduši klausīties un "ņemt par pilnu" visu, ko saka ministri. Tikmēr, pārlasot veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) janvārī sniegtās atbildes deputātiem, viņa konstatējusi, ka tobrīd ministrs teicis, ka vakcinācija nekādā veidā nebūšot piespiedu kārtā un neietekmēs personu tiesības strādāt kādā konkrētā nozarē. Tas esot bijis attiecināts uz ārstniecības personām.

Apkopojot informāciju un pierādījumus, deputāte secinājusi, ka vairs nav iespējams uzticēties ne valdošajai koalīcijai, nedz valdībai. Viņasprāt, notiekošais ir klaji meli un mēģinājums "aizmālēt acis" un sabiedrībai iestāstīt ko citu.

Stepaņenko uzskata, ka sabiedrībai šobrīd uzmanīgi jāsagaida šī likuma nonākšana Saeimā, tad jāsagatavo e-parakstu kartes, pildspalvas un jāseko līdzi informācijai, kuros iecirkņos izsludinās parakstīšanos par šī likuma atcelšanu.

Lai līdz tam nonāktu, nepieciešams vismaz 33 citu deputātu atbalsts. Lai gan likuma grozījumi vēl nav nonākuši parlamentā, opozīcijas deputāte jau esot sazinājusies ar kolēģiem, un arī no publiskajā telpā paustajiem viedokļiem ir secinājusi, ka opozīcijas atbalstu šādai iecerei viņai izdosies iegūt.

"No publiski paustajām atbildēm, kas izskanējušas vakar, skaidrs, ka nostāja [partijās] ir kategoriska. Principā nepieciešama visu deputātu rīcība. Te pat nav vienošanās nepieciešama," pauda deputāte, piebilstot, ka opozīcijas parlamentārieši iepriekš bija vienoti citos jautājumos, sasaucot ārkārtas sēdes, un šai situācijā viņa saskata līdzīgas iespējas.

Viņa uzsvēra, ka Saeimas deputāti ne reizi vien ir vākuši 34 deputātu parakstus, tāpēc, kolīdz šis likums nonāks pie Valsts prezidenta, opozīcijai būs desmit dienas laika.

"Cilvēki ir novesti līdz izmisumam. Mēs to redzam un lasām. Cilvēki ar šausmām gaida šo likumu," teica politiķe, uzsverot, ka šobrīd notiek mobings pret personām, kuras izvēlas nevakcinēties. Viņasprāt, šis mobings jāaptur un jāapvienojas visiem, kuri atbalsta to, ka vakcinācijai jābūt brīvai iedzīvotāju izvēlei.

Stepaņenko arī piebilda, ka opozīcijas partijām jānovērtē vēlētāji, kurus tās pārstāv, un tām jābūt tik vienotām ar Latvijas sabiedrību kā vēl nekad. "Ja kāds no opozīcijas vēlēsies stutēt šo Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ārprātu, tad tā būs viņu izvēle un sabiedrība par to uzzinās, un attiecīgi novērtēs, kad pienāks laiks," atzīmēja parlamentāriete.

Stepaņenko aicina cilvēkus cīnīties par savām tiesībām, piebilstot, ka šobrīd pienācis izmisuma brīdis, kad cilvēki vairs neredz, kam uzticēties. Viņasprāt, arī tiesībsargs ir pievīlis vairākus cilvēkus, kuri pie viņa vērsušies, tāpēc šeit sabiedrība varētu pateikt valdībai un Saeimai, ka nevar "spēlēties" ar cilvēku brīvību.

Stepaņenko ļoti cer, ka sabiedrība spēs šo divu mēnešu laikā nepieciešamo skaitu parakstu savākt un pateikt stingru "nē".

Arī "Par cilvēcīgu Latviju" (PCL) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo norādīja, ka šī brīža situācija un valdības argumentācija, kādā iespējamās izmaiņas tiek pasniegtas, esot nepieņemama. Viņa vadītās frakcijas ieskatā, šis jautājums nav atstājams dažu Ministru kabineta pārstāvju rokās, bet gan būtu jāuztic Saeimai.

PCL ir pret obligātu vakcinēšanos tādā formā, kādā to šobrīd piedāvājusi valdība. Možvillo uzsvēra, ka, ja šādas izmaiņas nonāks līdz Saeimai, tad PCL atbalstīs Stepaņenko. Vienlaikus viņš piebilda, ka nevar apgalvot par visiem frakcijas biedriem, tomēr valdošais noskaņojums frakcijā esot par atbalstu šim ceļam.

Līdzīgu viedokli pauda arī "Saskaņas" valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, sakot, ka ja valdība lems rīkoties tik "vaļīgi tulkojot Satversmi un likuma burtu un garu", tad opozīcijas partijai nekas cits neatliks kā likt arī savus parakstus.

Viņš uzskata, ka valdība, mēģinot ar draudiem panākt vakcinācijas tempa paātrināšanu, ir "iebraukusi ļoti dziļā, nekonstitucionālā grāvī". Viņš aicina valdību no turienes izlīst un kāpināt vakcinācijas tempu, intensīvāk skaidrojot un uzrunājot sabiedrību, ne draudot.

"Cilvēki netic ne valdībai, ne vakcīnai, tāpēc valdībai jāatjauno uzticība un viņiem nevajag darīt kārtējo nedarbu. Ja viņi paliks pie savas pārliecības, ka ir vienmēr visgudri, tad mums nekas cits neatliks kā aicināt viņus ievērot Satversmi un likumus," atzīmēja opozicionārs.

Viņš pieļāva, ka Satversmes tiesa varētu būt saprotoša, palīdzot valdībai sasniegt šo "it kā gaišo mērķi", tomēr nelikumība būšot acīmredzama, un cilvēki varēšot vērsties tiesās ārpus Latvijas ar garantētu uzvaru.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis uzsvēra, ka faktiska piespiedu vakcinācijas pret Covid-19 noteikšana nav pieļaujama, tāpēc frakcija būs ar mieru parakstīt iesniegumu par likuma apturēšanu.

Augulis gan uzsvēra, ka par šo iespēju ne partijas valde, ne frakcija vēl nav apspriedusies, tomēr viņš bija pārliecināts, ka nepieciešamības gadījumā ZZS iekšienē par to vienosies.

LETA jau ziņoja, ka darba devējam būs tiesības atbrīvot no amata darbinieku, kurš līdz 15.septembrim nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu, otrdien vienojās Ministru kabinets. Tāpat nolemts, ka vakcinēšanās būs obligāta ārstniecības, sociālās aprūpes, izglītības un citās iestādēs.

Valdība vienojās, ka Tieslietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju, Labklājības ministriju, Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju līdz 14.jūlijam sagatavos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot virkni nosacījumu.

Izstrādājot likuma grozījumus, būs jāparedz darba devēja pienākumu nepakļaut paaugstinātam inficēšanās riskam sabiedrības grupas, kurām ir īpaši augsts risks veselībai saistībā ar Covid-19 saslimšanu.

Likumprojektā jāparedz darba devēja pienākums ārstniecības, sociālās aprūpes un izglītības iestādēs nodrošināt epidemioloģiski drošus pakalpojumus, proti, pakalpojuma sniedzējam būs jāiegūst sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Tāpat likumprojektā plānots paredzēt valsts un pašvaldību pienākumu sniegt klātienē tikai epidemioloģiski drošus pakalpojumus, vienlaikus paredzot iespēju personām, kurām nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, saņemt klātienē tikai tos pakalpojumus, kur nav iespējama neklātienes pakalpojumu sniegšana.

Ar likuma grozījumiem arī rosināts paredzēt darba devējam tiesības pieprasīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu nodarbinātajiem, kuri pilda darba pienākumus, kas saistīti ar palielinātu risku inficēt citas personas vai palielinātām iespējām inficēties pašiem. Sertifikāts būtu nepieciešams arī darbiniekiem, kuri pakalpojumus sniedz klātienē valsts un pašvaldību iestādēs vai kuru darba pienākumi ir kritiski iestādes vai uzņēmuma darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Likumprojekta izstrādē iesaistītajām ministrijām uzdots izvērtēt minēto prasību atbilstību Satversmei.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.