Menu
 

Pūce: Premjers uzdevis VK vēlreiz ar NVO pārrunāt bažas par izmaiņām MK darbības regulējumā

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir uzdevis Valsts kancelejai (VK) vēlreiz ar nevalstiskajām organizācijām (NVO) pārrunāt bažas par gaidāmajām izmaiņām Ministru kabineta kārtības rullī jeb valdības darbības regulējumā, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce, piebilzdams, ka tas vērtējams pozitīvi.

Politiķis uzvēra, ka koalīcija vienmēr bijusi atvērta sadarbībai ar sociālajiem partneriem un šāda prakse saglabāsies arī turpmāk.

Kariņš pēc koalīcijas sanāksmes uzsvēra, ka rīt, 31.augustā, valdībā šo jautājumu vēl neskatīs, kā arī viņš ir lūdzis VK vēlreiz tikties ar NVO un izrunāt to, kāda ir iecerēta jaunā kārtība, un nodrošināt dialogu. Vienlaikus viņš minēja, ka pats ir sazinājies ar vairākiem organizāciju pārstāvjiem, un viņam šķiet, ka radies kāds pārpratums, tomēr to esot nepieciešams izrunāt ar VK pārstāvjiem.

LETA jau vēstīja, ka 18.augustā notikušajā NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes ārkārtas sēdē VK direktors Jānis Citskovskis informēja par jauno tiesību aktu portālu (TAP). Pēc Citskovska teiktā, jaunais TAP kardināli mainīs veidu, kādā tiek izstrādāti, saskaņoti un pieņemti tiesību akti, šo procesu padarot pilnībā elektronisku.

Lai jaunais TAP varētu sākt darboties, nepieciešams veikt izmaiņas Ministru kabineta kārtības rullī. Pēc Valsts kancelejas direktora skaidrotā, izmaiņas Ministru kabineta kārtības rullī tostarp paredz mainīt organizāciju pārstāvju līdzdalības iespējas valsts sekretāru sanāksmēs un Ministru kabineta sēdēs.

"Patlaban valdības kārtības rullī ir nosauktas organizācijas, kurām ir padomdevēju statuss, tomēr praksē daudzas organizācijas valdības sēdēs nepiedalās. Ar izmaiņām valdības kārtības rullī plānots paredzēt, ka ikviena organizācija varēs pieteikt dalību valdības un valsts sekretāru sēdē, lai paustu viedokli. Tādējādi likvidēsim to, ko saucu par izredzēto lordu palātu, kur lielākā daļa organizāciju ir pasīvas viedokļu paudējas, lai gan ir virkne citu organizāciju, kuras grib iesaistīties lēmumu pieņemšanā," pauda Citskovskis.

Viņš uzsvēra, ka ar izmaiņām Ministru kabineta kārtības rullī visām organizācijām tiks dota vienlīdzīga iespēja sniegt padomus un atzinumus.

Savukārt NVO apvienojošās organizācijas Latvijas Pilsoniskās alianse direktore Kristīne Zonberga pauda, ka izmaiņas Ministru kabineta kārtības rullī nav tehniskas, bet gan konceptuālas, kas turklāt neesot saskaņotas. Viņa pauda bažas par jaunā TAP ietekmi uz NVO līdzdalības iespējām lēmumu pieņemšanā.

Zonberga norādīja, ka TAP sāks darboties jau augusta beigās, tomēr nedz NVO, nedz sabiedrības pārstāvji nebūs gatavi pāriet uz jauno formātu, tāpēc viņa rosināja noteikt viena gada pārejas periodu, kura laikā organizācijas savus atzinumus par tiesību aktiem varētu sniegt kā līdz šim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.