Menu
 

Saeimas Ārlietu komisija: Krievijas Valsts domes vēlēšanas noritēja apstākļos, kas neatbilst demokrātiski noteiktajai praksei

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Ieva Ābele Foto – Ieva Ābele

Saeimas Ārlietu komisija uzskata, ka no 17. līdz 19.septembrim notikušās Krievijas Valsts domes vēlēšanas Krievijas Federācijā noritēja apstākļos, kas neatbilst demokrātiski noteiktajai praksei, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas standartiem un Krievijas starptautiskajām saistībām, teikts piektdien pieņemtajā komisijas paziņojumā par Krievijas Federācijas Federālās sapulces Valsts domes vēlēšanām. Par to informēja Saeimas preses dienests.

Neatkarīgi avoti, organizācijas, vietējie novērotāji un mediji ir ziņojuši par nopietniem pārkāpumiem vēlēšanu procesā, un Krievijas lēmums būtiski ierobežot starptautisko novērotāju misiju, īpaši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas, klātbūtni vēl ievērojamāk mazināja procesa atklātību un pārredzamību, kas ir ārkārtīgi būtiska demokrātiskai un godīgai vēlēšanu norisei, teikts paziņojumā.

“Krievijas valdošais režīms vairs pat necenšas imitēt demokrātiskas vēlēšanas. Ir skaidrs, ka ne tikai vēlēšanu dienā ir pārkāpumi, bet arī pirmsvēlēšanu periodā notika ļoti sistēmiska vēršanās pret opozīciju un pilsonisko sabiedrību,” norādījis Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Deputāti paziņojumā pauž nožēlu par tendenci arvien plašāk ierobežot un marginalizēt opozīciju, pilsonisko sabiedrību un neatkarīgos medijus Krievijā. Līdz vēlēšanām papildinātā likumdošana par “ekstrēmistu” vai “nevēlamām” organizācijām un “ārvalstu aģentiem” un tās aktīva piemērošana pret opozīcijas politiķiem, pilsoniskās sabiedrības organizācijām un aktīvistiem, neatkarīgajiem medijiem un žurnālistiem, ievērojami ierobežoja Krievijas vēlētāju iespējas gūt pilnīgu un precīzu informāciju par kandidātiem, veikt informētu un neatkarīgu izvēli, īstenojot pilsoniskās un politiskās tiesības, norāda Ārlietu komisija.

Paziņojumā Ārlietu komisija aicina Krieviju ievērot savas starptautiskās saistības, garantēt cilvēktiesības un pamatbrīvības, kā arī pārtraukt prettiesisku rīcību pret pilsonisko sabiedrību, politisko opozīciju un neatkarīgajiem plašsaziņas līdzekļiem, norāda Saeimas preses dienestā.

Komisijas paziņojumā deputāti neatzīst Krievijas Valsts domes vēlēšanu rīkošanu prettiesiski anektētajā Krimā un Sevastopolē un stingri nosoda Krievijas Valsts domes vēlēšanu organizēšanu Ukrainas suverēnajā teritorijā, kā arī īstenotos starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.