Menu
 

Saeima konceptuāli atbalsta Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu

  • Autors:  LETA
Saeima konceptuāli atbalsta Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu Saeimas kanceleja, saeima.lv

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Satversmē, kas paredz Valsts prezidentu ievēlēt atklāti. Likumprojektu atbalstīja 82 deputāti, pret balsoja Askolds Kļaviņš (ZZS), bet Valdis Kalnozols (ZZS), Viktors Valainis (ZZS) un Juris Vectirāns (ZZS) balsojumā nepiedalījās.

Priekšlikumus likumprojektam uz otro lasījumu var iesniegt līdz 11. septembrim. Parlamentam par šiem grozījumiem vēl būs jālemj otrajā un trešajā lasījumā.

Kā ziņots, Satversmes grozījumu projektu, kas paredz ieviest Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu, Saeimas Juridiskā komisija centīsies virzīt pieņemšanai līdz parlamenta vēlēšanām, ja to atļaus procedūras un ja tiks saņemts atbalsts no parlamenta deputātiem, aģentūrai LETA iepriekš norādīja komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Politiķis sacīja, ka Juridiskā komisija varētu piedāvāt noteikt piecu dienu priekšlikumu iesniegšanas termiņu Satversmes grozījumu izskatīšanai otrajā un trešajā lasījumā. Saeimai būs gala vārds attiecībā uz procedūras kārtības noteikšanu. Pirmsvēlēšanu laikā varētu būt parādījusies lielāka iespēja valsts pamatlikumā noteikt, ka Valsts prezidents Saeimā tiek ievēlēts atklāti.

Grozījumus Satversmē noteikt Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu Saeimā iesniedza Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji. Atbalstu grozījumiem pauduši arī partiju "Saskaņa", "Vienotība" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" deputāti. ZZS frakcijai šajā jautājumā paredzēts brīvais balsojums.

Lai veiktu izmaiņas Satversmē, Saeimas sēdē jābūt klāt vismaz divām trešdaļu deputātu un par grozījumiem jānobalso divām trešdaļām no klātesošajiem parlamentāriešiem.

13. Saeimas vēlēšanas notiks oktobrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.