Menu
 

Pieļauj iespēju Mandātu komisijā aktualizēt jautājumu par Gobzema aizturēšanu

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājas vietnieks Vitālijs Orlovs (S) pieļauj, ka komisijas sēdē varētu aktualizēt jautājumu par deputāta Alda Gobzema (LuK) aizturēšanu.

Orlovs norādīja, ka šī notikuma aktualizēšana komisijas sēdē ļautu saprast algoritmu jeb to, kā šādos gadījumos ir pareizi rīkoties.

Komisijas priekšsēdētājas vietnieka skatījumā, ja Saeimas deputāts neapdraud citu cilvēku veselību un nepiedalās kādā noziegumā, tad viņu aizturēt bez Saeimas piekrišanas nedrīkst.

Vaicāts par šodien notikušo Gobzema aizturēšanu, Orlovs norādīja, ka, neesot notikuma vietā, un tā kā nav pieejama pilna informācija par šo gadījumu, to pašlaik ir grūti komentēt. Orlovs piebilda, ka ir jāredz, kā rīkojās policija.

Orlovs norādīja, ka te ir arī jautājums par deputāta sadarbību ar policiju. Ja, piemēram, policija uzskatītu par nepieciešamu sākt administratīvā procesu pret deputātu, tad Orlovs norāda, ka viņš dotos līdzi policijai, lai sniegtu paskaidrojumus.

Mandātu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) aģentūrai LETA norādīja, ka nekomentēs šo gadījumu, jo sākumā ir "jāizstudē" notikušais un svarīgi uzzināt juristu viedokli. Politiķe pieļāva, ka, ja kāds to rosinās, šo jautājumu varētu pārrunāt komisijas sēdē. Šādā gadījumā sēdē būtu jāpiedalās arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāvim.

Kursīte-Pakule norādīja, ka šonedēļ komisijas sēdē varētu nebūt laika to apspriest, jo būs jāskata Ģenerālprokuratūras pieprasījums par deputāta Jāņa Ādamsona izdošanu kriminālvajāšanai. Politiķe arī piebilda, ka nav noslēpums, ka Gobzems kā jurists ļoti labi saprot un prot izmantot uz naža asmens esošas "juridiskas situācijas", lai piesaistītu uzmanību.

Vaicāta, vai šajā gadījumā varētu vērtēt arī policijas rīcības atbilstību Satversmē noteiktajam par personas brīvību ierobežošanu deputātam, Kursīte-Pakule vērsa uzmanību, ka tas neesot Mandātu komisijas kompetencē, bet nepieciešamības gadījumā to varētu vērtēt augstāk stāvoša tiesībsargājošā iestāde, piemēram, prokuratūra.

Valsts policija pirmdien Tukumā aizturējusi Gobzemu.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā pavēstīja, ka pirmdien Tukumā tika konstatēta iepriekš nepieteikta, nesankcionēta sapulce, pārkāpjot likumu "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem".

Notikuma vietā policijas amatpersonas pasākuma organizatoru aicināja nekavējoties pārtraukt administratīvo pārkāpumu, taču persona atteicās to darīt. Līdz ar to saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu persona tika aizturēta un nogādāta policijas iecirknī, lai pieņemtu paskaidrojumu, informēja policijā.

Aģentūra LETA pārliecinājās, ka saskaņā ar policijas minēto likumu aizturēt personu drīkst ne ilgāk kā uz četrām stundām. Personas aizturēšanas laiku skaita no faktiskās aizturēšanas brīža.

Vienlaikus policijā norādīja, ka notikuma vietā konstatēti epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumi, proti, ārpus telpām pulcinot vairāk nekā 20 cilvēkus.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aģentūrai LETA pauda, ka deputāta brīvības ierobežošana, tajā skaitā aizturēšana administratīvajā procesā, var tikt īstenota tikai ar Saeimas piekrišanu.

Satversmes 29.pantā cita starpā noteikts, ka Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima. Saeimas locekli var apcietināt, ja to notver pie paša nozieguma pastrādāšanas.

Sociālo tīklu vietnēs ievietotajos video redzams, ka deputāts tiek ievietots policijas automašīnā aizturētajiem paredzētajā nodalījumā. Pirms aizturēšanas deputāts pretojies ievietošanai automašīnā, kā arī pirms tam vairākas minūtes izvairījās no sadarbības ar tiesībsargiem. Video redzams, ka Gobzems tika saslēgts rokudzelžos.

Kā izriet no video redzamā, tad Gobzems pirms aizturēšanas aktīvi sarunājās ar formās tērptajiem policistiem un prasīja likumsargiem parādīt dienesta apliecību. Gobzems ar speciāli sagādāto un aplīmēto autobusu bija ieradies Tukumā, kur tika sākta viņa reklamētā protesta akcija pret valsts varu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.