Menu
 

Krievu skolu aizstāvju protesta pasākums pulcē apmēram 2500 dalībnieku

  • Autors:  LETA
Krievu skolu aizstāvju protesta pasākums pulcē apmēram 2500 dalībnieku Foto: LETA

15. septembrī Rīgā krievu skolu aizstāvju protesta pasākumā bija pulcējušies apmēram 2500 dalībnieku, novēroja aģentūra LETA.

Gājiena sākumā dalībnieku skaits bija apmēram 1000 cilvēku, bet vēlāk gājienam pievienojās vēl dalībnieku. Valsts policijas (VP) pārstāvis aģentūrai LETA sacīja, ka gājienā piedalās apmēram 5000 dalībnieku, taču vēlāk VP preses pārstāve Gita Gžibovska precizēja, ka pasākumā piedalās aptuveni 2500 cilvēki.

Gājienā piedalījās dažāda vecuma cilvēki, tostarp bērni. Dominēja sarkanā krāsa, jo gājiena dalībniekiem izdalīti Krievu skolu aizstāvības štāba sarkanie karogi un baloni. Vairāki gājiena dalībnieki bija bruņojušies ar Latvijas Krievu savienības karogiem, plakātiem un citiem atribūtiem, kuros latviešu un krievu valodā pausta aizstāvība krievu valodai un tās izmantošanai mācību iestādēs. Vairāki gājiena dalībnieki ritma uzturēšanai spēlēja bungas. Gājienā atnācis arī kāds vīrs ar valsts karogu, taču nav zināms, vai viņš šādi atbalsta gājiena mērķi vai arī protestē pret to.

Pirms gājiena klātesošajiem aktīvi tika dalītas nozīmītes un lapiņas ar četru dziesmu tekstu vārdiem. Pasākuma priekšgalā soļoja Latvijas Krievu savienības (LKS) līdere Tatjana Ždanoka un Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Vērojams arī liels daudzums policistu – apmēram desmit policijas automašīnas atradās pie Dailes teātra, tāpat patrulēja policisti formās un privātajās drēbēs.

Jau vēstīts, ka 15. septembrī Rīgā notiek kārtējais krievu skolu aizstāvju protesta pasākums. Protesta gājiens ar nosaukumu "Mūsu izvēle" sākās plkst. 12.00 pie Dailes teātra, turpinājās pa Bruņinieku ielu un tālāk pa Baznīcas ielu līdz Esplanādei, kur noslēdzās laukumā pie Raiņa pieminekļa.

Aicinot apmeklēt protesta akciju, LKS biedēja ar "katastrofālām izglītības valodas reformas sekām". LKS ieskatā, šāda reforma ne tikai būtiski pazeminās zināšanu līmeni un palielinās stresa līmeni, bet arī pazeminās skolēnu ieinteresētību mācībās, kas savukārt novestu pie bērna nokļūšanas "sliktā kompānijā". LKS uzskata, ka Saeimā jau apstiprinātās reformas patiesais mērķis esot "krievu sabiedrības pilnīga degradācija un asimilācija", turklāt reforma veicinot nacionālo un etnisko konfliktu sabiedrībā.

LKS savā vēlēšanu programmā kā vienīgo mērķi izglītības jomā ir noteikusi atjaunot Saeimā frakciju, kuras uzdevums būtu cīņa par krievu izglītības saglabāšanu. Savā programmā viņi sola turpināt "arvien stiprākas masu akcijas valsts pilsētu ielās".

Jau ziņots, ka 18. aprīlī Drošības policijā (DP) sākts kriminālprocess, jo policijai ir aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31. martā notikušajā "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā. Šīs sanāksmes deklarētais mērķis bija vērsties pret plānoto pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, un to faktiski organizēja LKS, iepriekš informēja DP.

Kriminālprocess sākts pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, par kuriem kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma desmitajā nodaļā "Par noziegumiem pret valsti", kā arī citu noziedzīgu nodarījumu pazīmēm. Kriminālprocess sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka DP iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm", iepriekš paskaidroja DP.

Lietā figurē arī LKS līdere Tatjana Ždanoka, prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans un prokremliskais aktīvists Aleksandrs Gapoņenko.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.