Menu
 

LĀI direktors: Gadumija parādīja, ka dzīvojam sarežģītā laikā un izaicinošā ģeopolitiskajā vidē (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - rsu.lv Foto - rsu.lv

Gadumija parādīja, ka dzīvojam sarežģītā laikā un izaicinošā ģeopolitiskajā vidē, iepazīstinot ar Latvijas ārējās un drošības politikas jaunāko gadagrāmatu, uzsvēra Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktors un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors Andris Sprūds.

Viņš norādīja, ka Latvijas kaimiņos ir valstis, kur autoritāriem vadītājiem personīgās varas noturēšana ir ārpolitiskās rīcības pamattelpa. Sprūda ieskatā, reģionā pastāv reāli konflikta draudi, kas ietekmēs arī Latviju.

Tāpēc LĀI direktors uzsvēra, ka mazām valstīm ir būtisks ne tikai sabiedroto atbalsts, bet arī iespēja rīkoties starptautiski, paužot savu nostāju dažādos diplomātiskos formātos, kā arī stiprinot partnerības un aktīvi darbojoties jomās, kas spēlē un spēlēs arvien nozīmīgāku lomu - demokrātiskās vērtības un cilvēktiesības, klimatu pārmaiņu novēršana, digitālā pārvaldība un kibertelpas drošība.

Viņš norādīja, ka ārpolitikas un drošības politikas centrā vispirms ir sabiedrība un cilvēks, jo to īsteno cilvēki, kas ir savas jomas profesionāli, un tā ir paredzēta cilvēku drošībai un labklājībai. Spūra ieskatā, ārpolitika sākas mājās, jo īpaši vēlēšanu gadā.

"Piederība pie nācijas ir ikdienas balsojums un ikdienas pilnveidošanās. Iekļaujoša, konsolidēta sabiedrība, kopumā efektīvi funkcionējoša un ilgtspējīga valsts var būt pašpārliecināta un konkurētspējīga starptautiski. Tāpēc mājasdarbi nekad nebeidzas, arī attiecībā uz ārējās un drošības politikas īstenošanu, īpaši tajā laikā un vidē, ko mēs dēvējam par izaicinošu," sacīja RSU profesors.

Viņš norādīja, ka viens no mājasdarbiem ir veicināt sabiedrības informēšanu un uzticēšanos, kas ir viens no gadagrāmatas mērķiem. Tā būs pieejam gan latviešu, gan angļu valodā. Sprūds norādīja, ka tas ir kopdarbs ar visiem tiem, kam interesē valsts attīstība un Latvijas vieta starptautiskajā vidē, kopīgā drošība un labklājība.

Gadagrāmatas atvēršanā attālināti piedalījās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs un 13.Saeimas deputāts Rihards Kols (NA), kurš uzrunā atsaucās uz Senās Ēģiptes faraona Ineni zīmogglabātāja Ptahotepa sacīto, proti, lai būtu spēcīgi, jābūt meistarīgiem savā runā, jo runa ir varenāka par visām cīņām.

Tāpat Kols atsaucās uz bijušās ASV Valsts sekretāres Medlinas Olbraitas pausto, ka viņa nesalīdzinātu starptautiskās attiecības ar šaha spēli, bet ar biljardu, kur kustības ietekmē citu bumbiņu kustības un attiecīgi arī spēles iznākumu. Politiķa ieskatā, tas savā ziņā reflektē uz šodienas sarežģīto laiku.

Viņš norādīja, ka patlaban visaktuālākais jautājums Latvijai un Eiropai ir drošība. Kols atzīmēja, ka dažiem to patīk dēvēt par jaunu Auksto karu, kurā mūsu kaimiņvalsts agresīvi mēģina nostiprināt savu pasaules skatījumu, to, kas pastāvīgi svārstās starp paranoju un mesiānisma apziņu.

Deputāta ieskatā, pastāv bīstama iespēja, ka nelielā kustība var iedarbināt neapturamu un nekontrolējamu notikumu ķēdi. Viņš uzsvēra, ka liela daļa pasaules politikas ir fundamentāla cīņa starp interesēm, un Latvijai ir jācīnās saprāta pusē - jāturpina iestāties par starptautiskajām tiesībām, principiem, kā arī individuālo un kolektīvo drošību.

"Tāpat partneriem atkal un atkal ir jāatgādina, ka atkāpties no principiem, sankcijām un kopējās politikas ir ne tikai neērta atkāpšanās, bet rada fundamentālus draudus starptautiskajai kārtībai, kas nesusi mieru Eiropā vairākus desmitu gadu," sacīja Kols.

Viņš uzsvēra, ka nekas nav nenovēršams. To var paveikt ar meistarīgu darbu un reizēm ar labi aprēķināta riska uzņemšanos. Deputāts pauda cerību, ka jaunā gadagrāmata kā ik gadu liks visiem padomāt par Latvijas vietu pasaulē un savu lomu šīs vietas stiprināšanā.

(papildināta ar 7.-12.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.