Menu
 

Raidījums: Ādamsons izspiegojis partijas biedrus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeimas deputāts Jānis Ādamsons (S) izspiegojis paša partijas biedrus, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījumam esot zināms, ka 2018. un 2019.gadā vairākkārt Ādamsonam notikušas tikšanās Puvciemā restorānā "Erebuni". Viņa kontaktpersona bija bijušais Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieks, Krievijas pilsonis Genādijs Silonovs, kurš arī aizturēts Ādamsona spiegošanas lietā.

Restorānā Ādamsons Silonovam esot atskaitījies par iepriekš viņam uzdoto uzdevumu - aprakstīt, kuri cilvēki "Saskaņas" iekšienē nodarbojas ar drošības jautājumiem. Vairākas tikšanās notikušas 2019.gadā. Kontaktpersonai deputāts nodevis apkopojumu par Krišjāņa Kariņa (JV) valdības veidošanas aizkulisēm.

Bet vairākās sarunās esot nodota informācija par "Saskaņas" iekšienē notiekošo. Ādamsons izvaicāts par partijas slikto finanšu stāvokli. Deputāts sarunā ar Silonovu apgalvojis, ka "Saskaņa" ir bankrota priekšā - parādi sasniedz 400 000 eiro.

Citā reizē deputāts esot stāstījis, ka partijas plānos ir no savām rindām izslēgt Nilu Ušakovu. Vēl Ādamsons kādā no 2019.gada sarunām dižojies, ka ir bijis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un iesniedzis sev zināmās ziņas par nelikumībām partijas finanšu lietās.

KNAB "Nekā personīga" par Ādamsona iespējamo iesniegumu plašāk nerunā. Privātpersonu iesniegumus birojs nekomentējot.

Savukārt ziņas par to, ka Ādamsons par paša partijas biedriem stāstījis Krievijas vēstniecībai un visticamāk nodevis arī KNAB, saskaņieši uzzinājuši vasarā, kad drošībnieki prasījuši balsot par Ādamsona izdošanu.

Jau ziņots, ka Ādamsonu aizdomās par spiegošanu VDD aizturēja 2021.gada vasarā. Pēc aizturēšanas tiesa politiķim piemēroja apcietinājumu. Pērn 17.decembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pagarināja drošības līdzekli-apcietinājumu Ādamsonam, taču deva iespēju samaksāt 30 000 eiro drošības naudu, lai viņš varētu izkļūt brīvībā.

5.janvārī tika iemaksāta 30 000 eiro drošības nauda un Ādamsons no apcietinājuma tika atbrīvots. Tagad prokurors politiķim ir noteicis papildu drošības līdzekļus, tostarp, noteikts ierobežojums apsūdzētajam uz kriminālprocesa izmeklēšanas un iztiesāšanas laiku pildīt 13.Saeimas deputāta amata pienākumus.

Lietā aizturēts arī bijušais Drošības policijas (tagadējā Valsts drošības dienesta) un Ādažu pašvaldības policijas darbinieks Arturs Šmaukstelis, Silonovs un bijušais VDK izmeklētājs Andris Strautmanis.

Ādamsons parlamentā darbojās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, Pieprasījumu komisijā un Baltijas lietu apakškomisijā. Lai gan Ādamsonam nav pielaides valsts noslēpumam, viņam bija tiesības piedalīties Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdēs, kurās amatpersonas prezentē ierobežotas pieejamības informāciju.

Tāpat viņš darbojās vairākās deputātu grupās. Viņš kā parlamentārietis darbojās deputātu grupā sadarbības veicināšanai ar Izraēlas parlamentu, Ķīnas parlamentu un Baltkrievijas parlamentu. No 2019.gada janvāra Ādamsons ir deputātu grupas vadītājs sadarbības veicināšanai ar Krievijas parlamentu.

Padomju laikā Ādamsons ieņēma dažādus posteņus PSRS Jūras kara flotē. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Ādamsons bija gan Latvijas Jūras spēku komandiera vietnieks, gan arī Robežsargu brigādes komandieris, bet vēlāk pievērsās politikai. Ādamsons aizvien saņem Krievijas maksāto militāro pensiju.

Ādamsons pēc apcietināšanas nolēmis izstāties no partijas "Saskaņa" un šī politiskā spēka Saeimas frakcijas, taču nav nolicis Saeimas deputāta mandātu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.