Menu
 

Saeimas Ārlietu komisija aicina starptautisko sabiedrību tūlītēji vērsties pret Krieviju

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeimas Ārlietu komisija aicina starptautisko sabiedrību tūlītēji vērsties gan pret Krieviju, gan pret amatpersonām, kas tiešā vai pastarpinātā veidā ir veicinājušas lēmuma pieņemšanu par tā saukto Luhanskas un Doņeckas "tautas republiku" atzīšanu, aģentūrai LETA sacīja komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Viņš atzīmēja, ka komisijas sēde tika sasaukta pirmdien, lai pārrunātu Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu par prokremlisko Luhanskas un Doņeckas "tautas republiku" atzīšanu par valstiskiem veidojumiem, ko Saeimas Ārlietu komisija nosoda, jo tas ir tiešs uzbrukums Ukrainas valstiskumam.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, Saeimas Ārlietu komisija pirmdien pieņēma paziņojumu par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, kurā stingri nosoda Krievijas lēmumu atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību.

"Ar šo soli Krievija ir faktiski uzbrukusi Ukrainas valstiskumam, mēģinot patvaļīgi mainīt suverēnu valstu robežas. Mums ir jāreaģē nekavējoties, Kremlim ir jāapzinās, ka tā piekoptā agresīvā, imperiālā politika netiks pieņemta kā jaunais "status quo"," norādīja Kols.

Viņš uzsvēra, ka pēc Otrā pasaules kara tika radītas starptautiskas normas, kas aizliedz lielvarām izmantot militāru pārspēku, lai atņemtu teritorijas mazākām vai vājākām valstīm, bet Krievija to atļāvās izdarīt, tāpēc pasaulei ir jāreaģē un jāaizstāv gan Ukraina, gan demokrātiskā, starptautiskajās tiesībās balstītā pasaule.

Ārlietu komisija paziņojumā uzsver, ka Krievija pārkāpj Ukrainas suverenitāti, valsts teritoriālo vienotību un starptautiskās saistības. Šāda rīcība nav savienojama ar aizliegumu pielietot spēku vai spēka draudus atbilstoši starptautisko tiesību principiem.

Šāds Krievijas solis ir klajā pretrunā ar Minskas vienošanos nosacījumiem un būtiski apgrūtina Krievijas-Ukrainas konflikta noregulējuma centienus, tai skaitā Normandijas formāta sarunu procesu, atsaucoties uz pieņemto paziņojumu, norāda komisijas deputāti.

Saeimas Ārlietu komisija paziņojumā nosoda Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā kopš 2014.gada, kā arī atkārtoti apstiprina Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai tās starptautiski atzīto robežu ietvaros.

Parlamentārieši aicina Krieviju atsaukt lēmumu atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību, konstruktīvi iesaistīties Normandijas formāta sarunās, kā arī izbeigt tālāku visa veida agresiju un provokācijas pret Ukrainu, atgriezt savu karaspēku bāzes vietās un ievērot starptautiskajos līgumos noteiktās saistības.

Ārlietu komisija paziņojumā rosina starptautisko sabiedrību aktīvi atbalstīt Ukrainu un aicina starptautiskās organizācijas - ANO, Eiropas Savienību, Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju, Eiropas Padomi un citas-, nekavējoties rīkoties, piemērojot sankcijas Krievijai un tām amatpersonām, kuras ir atbildīgas par šo uzbrukumu Ukrainas valstiskumam.

LETA jau rakstīja, ka Krievijas Valsts dome pagājušajā nedēļā pieņēma rezolūciju, aicinot Putinu atzīt okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarību", un šodien šis jautājums tika apspriests Drošības padomes sēdē.

Krievijas prezidents pirmdien telefonsarunā ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu paziņojis, ka tuvākajā laikā parakstīs dekrētu par okupēto Austrumukrainas teritoriju "neatkarības" atzīšanu, pavēstījis Kremlis.

Putins pirmdienas vakarā parakstījis dokumentus par abu "tautas republiku" atzīšanu un "draudzību, sadarbību un palīdzību" starp tām un Krieviju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.