Menu
 

Zīle: Rietumu noteiktās sankcijas pret Krieviju ir pietiekami kodošas un mērķētas

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pirmā sankciju pakete, ko ieviesušas ASV, Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) pret Krieviju, ir pietiekami kodošas un mērķētas, aģentūrai LETA uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (NA).

Viņš uzsvēra, ka tā ir pirmā sankciju pakete, tāpēc tās arī nav pārāk bargas. Tas vairāk ir brīdinājums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam apstāties, izbeigt militārtehniskos un juridiskos pasākumus, ko viņš veic Ukrainā.

Runājot par mērķētajām sankcijām, EP deputāts norādīja, ka tās ir vērstas pret deputātiem, kas balsojuši par pašpasludināto Doņeckas un Luganskas "tautu republiku" atzīšanu, kā arī par karaspēka ievešanu trešajās valstīs. Sankcijām pakļauti arī vairāki oligarhi, kā arī bankas.

"Piemēram, Krievijas valsts parādu arī sekundārajā tirgū nedrīkstēs uzpirkt. Primārajā tirgū Krievijas izsludinātās valsts parādzīmes nedrīkstēja pirkt, bet tagad tas būs attiecināms arī uz sekundāro tirgu - nevarēs pirkt parādzīmes no kādas citas finanšu institūcijas," teica Zīle, norādot, ka tas nesagrauj Krievijas tiesības finansēt savu valsts parādu.

Runājot par gāzi, EP deputāts norādīja, ka tas ir jautājums par to, kurā brīdī Krievija nolems atbildēt. Zīle atzīmēja, ka gāzes atkarība no Krievijas daudzās Eiropas valstīs ir izteikta, galvenokārt, tas attiecas uz Vāciju un Itāliju.

"Vācija energopolitikas portfelī ir "ielaidusi" daudz Krievijas intereses, skaidrs, ka gāzesvads "Nord Stream 2" Vācijai ir vitāli vajadzīgs, un Krievija to saprot. Skaidrs, ka Eiropai ir jādomā par pāreju, ja, piemēram, Krievija nolems nepārdot gāzi nemaz vai ierobežotos apjomos. To nevar izdarīt vienā dienā, bet uz to ir jāvirzās," sacīja politiķis.

Kā ziņots, ES augstākais pārstāvis ārpolitikas jautājumos Žuzeps Borels otrdienas vakarā pavēstīja, ka sankcijas vērstas pret 27 Krievijas fiziskajām un juridiskajām personām, kā arī pret 351 Valsts domes deputātu, kas balsoja par aicinājumu Putinam atzīt Maskavas uzturēto kaujinieku bandu pašpasludinātās Doņeckas un Luganskas "republikas".

Sankciju sarakstā iekļautas bankas un organizācijas, kas finansē Krievijas operācijas Ukrainas austrumos. ES arī nolēmusi ierobežot Krievijas piekļuvi Eiropas finanšu un kapitāla tirgiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību, bet otrdien Federācijas padome, pamatojoties uz viņa lūgumu, pilnvaroja Putinu oficiāli ievest karaspēku jau astoņus gadus faktiski okupētajās teritorijās Ukrainas austrumos.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.