Menu
 

Kalniņa-Lukaševica: Vēlamies redzēt ambiciozu Eiropas plānu cīņai ar dezinformāciju

  • Autors:  LETA
Kalniņa-Lukaševica: Vēlamies redzēt ambiciozu Eiropas plānu cīņai ar dezinformāciju Foto: pixabay.com

Latvija vēlas redzēt ambiciozu Eiropas Savienības (ES) plānu cīņai ar dezinformāciju, otrdien diskusijā "Stāvoklis un aktualitātes Eiropas Savienībā" pauda Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Ministrijas pārstāve klāstīja, ka viena no Eiropas aktualitātēm un uzdevumiem pašlaik ir demokrātijas stiprināšana un demokrātisku Latvijas Saeimas un arī Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu nodrošināšana. "Redzam, cik liels ir risks uz iejaukšanos vēlēšanās, tāpēc vēlamies redzēt ambiciozu Eiropas plānu cīņai ar dezinformāciju," piebilda Kalniņa-Lukaševica.

EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele pastāstīja, ka ar EP vēlēšanu kampaņu tiek strādāts jau gadu un sākotnēji esot bijis uzstādījums nedaudz "pabiedēt sabiedrību", liekot aizdomāties, ka ES var būt, bet var arī nepastāvēt. Taču pašlaik kampaņa ir skaidri proeiropeiska, un tās mērķis ir likt vēlēšanās piedalīties arī tā sauktajiem slinkajiem eiropiešiem – jauniešiem, viedokļu līderiem un profesionāļiem –, kuri vēlēšanās nemēdz piedalīties.

Savukārt Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa pievērsa uzmanību, ka politiķiem, runājot par Eiropas nākotni un prezentējot savu skatījumu, jāiemācās runāt tajā valodā, ko saprot mediji, jo tieši tie tālāk nodos informāciju iedzīvotājiem. "Un šis ir aspekts, kurā klasiskie politiķi zaudē populistiem," skaidroja profesore.

Bet domnīcas "Providus" direktore Iveta Kažoka jautājumu par ES aicināja noteikt par nacionālās politikas jautājumu, jo sabiedrība šajā jautājumā ir apātiska, turklāt Eiropas nākotne neesot arī politiķu dienaskārtībā. "Ja Eiropa būs Ministru prezidenta un ministru ikdienas jautājums diendienā, tad arī cilvēki noticēs, ka varam būt spēcīgi un ietekmīgi Eiropas līmenī," pauda Kažoka.

"Providus" vadītāja arī uzskata, ka nav pieļaujami, ka valstī valdošās partijas politiķi, iztaujāti kā nākamās Saeimas deputātu kandidāti, pauž domas, ka Ministru prezidentam ir jānodarbojas ar iekšējām valsts lietām, nevis ar ES jautājumiem, turklāt daļa uzskata, ka ES ir pārāk daudz pilnvaru.

Uz to, ka ES lietām jābūt valdības vadītāja pakļautībā, diskusijā norādīja arī biedrības "Eiropas kustība Latvijā" prezidents Andris Gobiņš, piebilstot, ka Latvijai turklāt nav arī sava redzējuma par to, kādai jābūt Eiropai un ko valsts no tās vēlas iegūt.

Diskusija "Stāvoklis un aktualitātes Eiropas Savienībā" rīkota neilgi pēc Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera gadskārtējās uzrunas EP par stāvokli ES ar mērķi stimulēt debates Latvijā par ES aktualitātēm, vērtībām un jaunākajiem politikas priekšlikumiem. Diskusijas fokusā – Latvijas prioritātes ES dienaskārtībā aktuālos jautājumos. Ņemot vērā strauji tuvojošās Saeimas vēlēšanas, kā arī 2019. gadā paredzētās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, foruma mērķis ir vienlaikus vērst sabiedrības uzmanību uz mūsu visu izvēles nopietnību ES nākotnē sagaidāmo izmaiņu kontekstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.