Menu
 

Saeima atkārtoti apstiprina Jēkabu Straumi KNAB priekšnieka amatā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA Foto - LETA

Saeima ceturtdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatā atkārtoti apstiprināja Jēkabu Straumi.

Par Straumes apstiprināšanu amatā nobalsoja 72 deputāti, bet pret bija 16 – pamatā visa "Konservatīvo" frakcija, liecina aģentūras LETA informācija.

Saeimas preses dienests atgādina, ka J.Straume KNAB priekšnieka pienākumus jau pilda kopš 2017.gada, un jauna kandidatūra bija jāizvirza, jo viņa pilnvaru termiņš beidzas šī gada jūnija vidū. Pirms darba KNAB J.Straume strādājis Militārās izlūkošanas un drošības dienestā, kā arī Valsts policijā korupcijas apkarošanas jomā. J.Straumem ir maģistra grāds un jurista kvalifikācija.

“Korupcija ir mainīgs fenomens, kas atkarīgs gan no sabiedrības attieksmes un gatavības iesaistīties vai atbalstīt koruptīvus noziedzīgus nodarījumus, gan no pretkorupcijas iestādes prasmēm un spējai pielāgoties aktuālajai situācijai korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā. Lai cīņa ar korupciju būtu efektīva, KNAB jābūt nemainīgā attīstībā, un tas ir noticis pēdējo piecu gadu laikā,” KNAB paziņojumā citēts tā priekšnieks Jēkabs Straume.

“Šajā laikā KNAB īstenojis vairākus sasniegumus. KNAB pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē izmeklējis un rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu četrās ārvalstu amatpersonu kukuļošanas lietās, turklāt viena no tām jau pilnībā noslēgusies, un tas palīdzējis Latvijai izpildīt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas rekomendācijas. Tā kā pretkorupcijas jomā aizvien svarīgāku lomu ieņem risku analīze, ieguldīts nozīmīgs darbs analītiskās kapacitātes stiprināšanā, tostarp piesaistot papildu finansējumu no Eiropas Komisijas un citām struktūrām.

Ne mazāk būtisks uzdevums, kas pēdējo piecu gadu laikā ir izpildīts, ir vispārējā KNAB kapacitātes nostiprināšana, kas izpaužas gan kā komandas saliedēšana, gan papildu štata vietu un budžeta līdzekļu piešķiršana. Esmu pārliecināts, ka iesāktais kurss ir pareizs, un tas ir jāturpina arī nākamajā termiņā. Pateicos KNAB komandai par nesavtīgu darbu sabiedrības labā, kā arī sadarbības partneriem un sabiedrībai par atbalstu cīņā pret korupciju, kā arī gatavību nepieņemt korupciju kā normu un ziņot.”

KNAB priekšnieku amatā uz pieciem gadiem ieceļ Saeima pēc Ministru kabineta ieteikuma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.