Menu
 

"Man nav, ko vilkt mugurā!" jeb Palīgs 13. Saeimas vēlētājam Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks
"Man nav, ko vilkt mugurā!" jeb Palīgs 13. Saeimas vēlētājam Foto no RAA arhīva

Vēlēšanu nedēļa ir klāt. Man nav spēka aģitēt par konkrētu izvēli, jo savā ziņā esmu nonācis šobrīd lielākajā latviešu kopienā jeb "man nav, par ko balsot" daudzbalsīgi raibajā korī. Ideoloģiski – nav nevienas partijas, kas pārstāvētu manu pasaules uzskatu, praktiski – "vecos" es pazīstu pārāk labi, lai būtu atlikušas jel kādas ilūzijas, bet no "jaunajiem" nāk tāds nepārvarams nelabums, ka tuvāka iepazīšanās var arī nobeigt pavisam.

Piedāvāju metodisku palīglīdzekli tiem, kam jāpieņem lēmums situācijā, kurā nav labu izvēļu. Mana iecere ir padarīt izvēli vienkāršāku, atkarīgu tikai no dažiem principiāliem jautājumiem. Saprotamiem, atbildamiem ar "jā" vai "nē".

Šajā izvēļu ceļakartē ir pa kādam skaidrojumam un brīdinājumam, bet process kopumā ir loģiski vienkāršs: atbildi uz jautājumu un virzies tālāk, kamēr esi sasniedzis sarakstu. Tur gan varbūt būs pa kādam papildu brīdinājumam, kas var mudināt savu izvēli vēlreiz pārdomāt.

Ceļakarte ir neitrāla tādā ziņā, ka tās maršrutu galapunktos ir iespējams sasniegt ikkatru no 16 pretendentiem. Ja kādam no jums šķiet, ka jautājumi un brīdinājumi ir neobjektīvi un tendenciozi, tad tā nu ir katra paša izvēle tā uzskatīt.

Vēlreiz par pārapnikušo 5% barjeru

Mūsu vēlēšanu sistēma ir tā iekārtota, ka Saeimas deputātu vietu sadalē tiek ņemtas vērā tās balsis, kas kopumā valstī sasniedz 5% no kopējo nodoto balsu skaita. Tātad neizbēgamā kārtā tās balsis, kas nodotas par piecprocentu nesasniegušiem sarakstiem, neietekmē vēlēšanu tiešo rezultātu, proti, vietu sadalījumu Saeimā starp tur iekļuvušajiem sarakstiem. Tās, protams, nepazūd šā vārda primitīvajā nozīmē, viss tiks saskaitīts un uzskaitīts. Ja jūsu iecere ir parādīt atbalstu kādai idejai vai partijai kopumā, tad to var un faktiski vajag darīt. Tiesa, par zināmu cenu – jūsu balss nepiedalīsies vietu sadalē, un tīri formāli, matemātiski sanāks tā, ka šīs vietas, kuras netiek "mazajiem", savā starpā pārdalīs "lielie".

Starts

Esam gatavi doties ceļā. Padomnieks palīdzēs iziet cauri izvēlēm, vairākās vietās atbildot uz vienkāršiem jautājumiem, un nonākt pie viena vai varbūt pāris sarakstiem, kuriem tad būs piespraustas kādas zīmītes atšķirību parādīšanai. Uz starta pārliecināmies, ka mums ir derīga pase, kā arī apdomājam, kur atradīsimies sestdien un kur varēsim nobalsot. Ja viss skaidrs, ejam taisni.

Krustojums Nr. 1

Šeit ir iespējams pagrieziens, atliek atbildēt uz jautājumu: Vai tu atbalsti Latvijas iekļaušanos tādā Eiropā, kas ir vienota telpa no Lisabonas līdz Vladivostokai un kurā kā viena no obligātajām valodām ir krievu?

Ja tava atbilde ir "jā", nogriezies un esi pie saraksta Nr. 1 – Latvijas Krievu savienība. Apsveicu! Tas gāja viegli.

Ja tava atbilde ir "nē", turpini iet uz priekšu.

Krustojums Nr. 2

Esam pienākuši pie biezokņa malas, un nu jāizšķiras, vai doties tajā iekšā. Jautājums: Vai tu esi par nopietnu, ilgā laikā pārbaudītu kremlinu filiāli Latvijā?

"Jā" – tavs saraksts ir Nr. 9 – "Saskaņa".

"Nē" – tad vēl viens jautājumiņš: Vai tu atbalsti viena lozunga (kremlinu "viss ir slikti") politisku spēku, kurš noteikti atbalsta kopīgu valdību ar sarakstu "Saskaņa"?

"Jā" – tavs saraksts ir Nr. 15 – "KPV LV".

"Nē" – mjā, esi drusku apmaldījies, tādēļ jāatgriežas krustojumā Nr. 2 un jāizlasa jautājums vēlreiz.

Krustojums Nr. 3

Esam iznākuši klajumā, no kura pārredzama frīku birztala. Lielā taka ved uz priekšu, bet te ir daudzas sīku taciņu, pa kurām iespējams nogriezties. Jautājums ir saturā vienkāršs, lai arī izskatās pagarš: Vai esi ar mieru izniekot savu balsi šajās vēlēšanās, atdodot to par pilnīgiem politfrīkiem? Tu tomēr to vēlies darīt stulba joka vai bezjēdzīga protesta dēļ (jo sēsties ar pliku dibenu skudru pūznī tā kā par vēsu šonedēļ)?

Ja "jā", tad nogriezies un apsver divus variantus:
– izlozē jebkuru no sarakstiem Nr. 3, Nr. 6, Nr. 7, Nr. 12 vai Nr. 14;
– izvēlies kādu no tiem pēc to skaidrākā programmatiskā uzstādījuma

Saraksts šāds:
– "Atteiksimies no postošajām sankcijām, kuras noved tautu līdz nabadzībai." Nr. 3 jeb Rīcības partija
– "Atteikšanās no dalības jebkādos militāros blokos un no Latvijas bruņotajiem spēkiem aiz robežas." Nr. 6 jeb Latvijas Centriskā partija
– "Darbs ir viens no būtiskākajiem labklājības faktoriem." Nr. 7 jeb LSDSP/KDS/GKL
– "Pāreja uz 5 ballu vērtēšanas skalu." Nr. 12 jeb Latviešu Nacionālisti
– "Nāves soda atjaunošana, t.sk. par ekonomiskiem noziegumiem." Nr. 14 jeb "Par alternatīvu"

Ja "nē", turpini iet pavisam mazu gabaliņu līdz krustojumam Nr. 4.

Krustojums Nr.4

Tepat aiz frīku birztalas var nogriezties uz progresa mirāžas klajumiņu. Atliek vien atbildēt uz diviem jautājumiem: Vai tu atdosi savu balsi par jauniem, bet prasmīgiem vīziju uzbūrējiem, kuru piedāvājuma teksts ir noslīpēts, bet gandrīz pilnībā nekonkrēts? Vai tu atdosi savu balsi par lielākoties nepazīstamiem cilvēkiem, kuri varbūt grib to labāko Latvijas vides aizsardzībai un vispārējas laimes sasniegšanai, bet kuriem nav cerību iekļūt Saeimā?

Ja kaut uz vienu no šiem jautājumiem tava atbilde ir "jā", tu esi klāt – tavs saraksts ir Nr. 5 – "Progresīvie".

Ja tava atbilde ir "nē", tad jāiet tālāk.

Krustojums Nr. 5

Esam tikuši līdz krustojumam, no kura galvenā taka iet uz priekšu, bet ir iespēja nogriezties uz divām romantisko lūzeru ielejām. Tajās mājo iepriekšējās vēlēšanās dažādu apstākļu sagadīšanās pēc Saeimā iekļuvušas grupas, kas pa šiem četriem gadiem paputējušas un gandrīz visus līderus izzaudējušas. Daļa no aizklīdušajiem gan aizmaldījušies līdz citiem sarakstiem, mums visiem par lielu prieku un gandarījumu. Ja vēlies aiz cilvēciskas līdzjūtības palikt šeit, atliek vienkārša izšķiršanās: Par spīti visam, es cienu Ingunas Sudrabas veikumu un tās nelokāmo stāju! Jā?

Tad saraksts Nr. 8 – "No sirds Latvijai", Rīgas apgabals, plusiņš 1. rindiņā.

Man labāk patīk Ieva Brante! Tad saraksts Nr. 11 – Latvijas Reģionu apvienība, Rīgas apgabals, plusiņš 1. rindiņā. Tas būs tāds jauks romantisks sveiciens, nekādu politisku seku tam nebūs, vari būt bez baiļu.

Bet, ja tava atbilde ir prozaisks "nē", tad jāturpina iet uz priekšu.

Krustojums Nr. 6

Padomnieks ir atvedis mūs uz pēdējo izvēles laukumu, kur varēsi izvēlēties vienu no pieciem atlikušajiem sarakstiem. Tālāk uz priekšu ceļš nav kartēts. Vai nu izvēlies šeit, vai griezies pa taku atpakaļ. Pa ceļam ir bijusi iespēja nogriezties uz visiem pārējiem, bet, ja jūs jau esat šeit, tad, iespējams, atlikušie varianti ir mazāk slikti par tiem, kas atstāti aiz muguras.

Te būs tabuliņa ar ieķeksētiem parametriem, kuri sarakstu īsajās programmās skaidri atšķiras. Tabulā nav iekļauti divi ļoti būtiski jautājumi: A – ģeopolitiskā orientācija; B – spēja pārvarēt 5% slieksni.

1. Solījumos par finansējumu mūsu saistībām pret NATO un bruņotajiem spēkiem šiem pieciem sarakstiem ir pa kādam atšķirīgam akcentam, bet nav nekādu šaubu par kopējo attieksmi attiecībā par piederību Rietumu ģeopolitiskajai telpai. Ja tomēr šīs detaļas šķiet izšķiroši svarīgas, laipni lūgtum iepazīties ar programmām Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.
2. Kas attiecas uz "drošām" prognozēm par iekļūšanu Saeimā, atklāti sakot, to ticamība šobrīd ir tuvāka pareģošanai. Vistuvāk slidenajai robežai balansē saraksts Nr. 13 jeb "Vienotība", bet Padomnieks neuzņemas atbildību šo brīdinājumu iekļaut tabulā (apzīmējumi un skaidrojumi zem tabulas).

 

Latviešu valoda

ES

V

Kopdzīves likums

Nr. 2 JKP  

L

 

VJ

 

Nr. 4 NA   

L

NF

V

T

Nr. 10 A/Par!  

!

F

VJ

K

Nr. 13 JV 

L

F

V

K

Nr. 16 ZZS   

L

 

V

 

Daži komentāri par tabulā saspraustajām birkām: L – latviešu valoda; F – federalizācija; NF – ne-federalizācija; V – vecie; VJ – viltus jaunie; K – kopdzīve; T – tradicionālā laulība.

Stingra iestāšanās par valsts valodu (L)

Šeit skaidri savu nostāju "par" definē saraksti Nr. 2 (JKP), Nr. 4 (NA) un Nr. 16 (ZZS). Atklāti neko par to nesaka Nr. 13 (JV), bet, šķiet, visiem zināms, ka tieši "Vienotības" ministrs ir tas, kurš beidzot panāca, ka tiek pārtraukta apkaunojošā situācija vispārējās izglītības sistēmā.

Ja stingra nostāja valsts valodas jautājumā ir izvēles princips, svarīgi ievērot, ka saraksta Nr. 10 (A/Par!) programma paredz pāreju uz trilingvālu izglītību, un tikai galēji naiviem cilvēkiem nav skaidrs, ar ko tas beigsies.

Latvijas vieta Eiropas Savienības vīzijā (F vai NF)

Vairākums programmu šai jautājumā atrakstās ar apnikušu buļbuļbuļ – "izmantosim, veicināsim, nodrošināsim". Tomēr trijās ir iezīmēta skaidra pozīcija attiecībā uz ES federalizāciju, tas ir, pakāpenisku vienotas lielvalsts izveidi. Divi saraksti – Nr. 11 (A/Par!) un Nr. 13 (JV) lieto eifēmismu par "ciešu integrēšanos Eiropas kodolā", kas ir šā procesa pašreizējais apzīmējums (birka F). Saraksts Nr. 4 (NA) skaidri iestājas pret ES federalizāciju (birka NF).

"Jaunie" pret "vecajiem" (V vai VJ)

Šajā kampaņā līdz apnikumam nodrillēts pretnostatījums. Sak, vecie visu sačakarējuši, nāks jaunie, visu izmēzīs un vedīs daudzcietušo tautu laimē diet. Tiešām, trīs no sarakstiem ir tai vai citā kombinācijā bijuši pie varas, lielā mērā saglabājot savas organizācijas. Tie ir Nr. 4 (NA), Nr. 13 (JV) un Nr. 16 (ZZS) (birka V). Bet atlikušie divi ir tikpat jauni cik mūžīgā sasalumā atrasti mamuti. To vadībā ir personāži ar vislielāko politisko stāžu valstī, ar kandidēšanu Saeimas vēlēšanās jau no 1993. gada, ar valdības augstāko amatu ieņemšanu visos laikos, sākot jau no "Latvijas ceļa" premjerēšanas laikiem. Un politiskā biogrāfija (partiju skaita ziņā) viņu līderiem būtu mūsu politrekordu tabulas pašā augšā. Jābūt pilnīgi trulam, lai šos sauktu par "jaunajiem", tādēļ tabulā birka VJ – viltus jaunie.

Kopdzīves likums vai "tradicionāla laulība" (K vai T).

Skaidra atšķirība iezīmējas uz šīs ass, atbalstot tradicionālo laulību, vai arī gluži otrādi, solot pieņemt Kopdzīves likumu. Kā jau iepriekš minēju, tas droši vien nav dzīvības un nāves jautājums, bet varbūt tomēr noder. Atbalstu tradicionālai ģimenei un laulībai deklarē saraksts Nr. 4 (NA) (tabulā birka T). Stingri Kopdzīves likumu atbalsta abi "Jaunā laika" un "Vienotības" kloni, Nr. 10 un Nr. 13 (tabulā birka K).

Lai arī jums varbūt šķiet, ka nav, par ko balsot, Saeima tiks ievēlēta, kādam tas patīk vai nepatīk.

Sastāvu var ietekmēt tikai vienā veidā – bruņotam ar pasi, brillēm un Padomnieka tabuliņu, ierasties vēlēšanu iecirknī un izvēlēties vienu no biļeteniem. Demokrātija, kā zināms, ir draņķīga pārvaldes forma, un mēs par to pārliecināmies ik dienu. Diemžēl labāka vēl nav izdomāta.

Ar pilnu tekstu var iepazīties interneta vietnē benedictingibjorg.wordpress.com. Materiāls tapis saskaņā ar ērla Egila 925. gadā pēc Kr. noslēgto līgumu ar kuršu ķēniņu Lokero.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.