Menu
 

Partiju līderiem nav vienprātības par NA rosinājumu nepagarināt termiņuzturēšanās atļaujas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeimā pārstāvēto partiju līderiem nav vienprātības par Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nepagarināt termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

"Konservatīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans aģentūrai LETA kopumā pauda atbalstu NA rosinājumam, sakot, ka "Konservatīvie" jau iepriekš ir rosinājuši pārtraukt TUA tirgošanu.

"Bija ļoti liela pretestība, tāpēc es priecājos, ka atrodas arī kāda cita partija, kas pievienojas šim procesam ne tikai attiecībā uz tirgošanu, bet arī limitējot iespējamo Krievijas ietekmes aģentu rezidēšanu Latvijā. Protams, ka viņi izmanto priekšrocības, ko juridiski nodrošina Latvija, lai būtībā brīvi un bez jebkādiem ierobežojumiem ceļotu pa Eiropu," sacīja politiķis.

Feldmana skatījumā, katrs TUA izsniegšanas gadījums būtu jāizvērtē Valsts drošības dienestam (VDD), ja nav iespējams panākt vienošanos, ka tās vispār nepagarina. "Ir ieceļojušie, kas it kā pirmšķietami neatbalsta Kremļa režīmu, tomēr ir imperiālistiski domājoši. Un mums Latvijā, kur ir mazs iedzīvotāju skaits, protams, ir jādomā par šīm lietām," pauda politiķis.

"Jaunās vienotības" (JV) priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins pauda, ka par NA rosinājumu vēl būtu jādiskutē, jo jautājumam ir vairāki aspekti. No vienas puses, Krievijas pilsoņi ir atbildīgi par Putina režīmu un viņiem ir jāiegulda pūles, lai savu valsti mainītu, sacīja politiķis. Turklāt tas ir arī Latvijas drošības jautājums - ja nav skaidrības par cilvēku un viņa iemesliem braukt uz Latviju, tad varbūt viņam nevajadzētu šeit atrasties, sprieda Judins.

Tomēr no otras puses, Latvijā atrodas Krievijas pilsoņi, kas strādā, lai vājinātu Putina režīmu, atzīmēja JV pārstāvis, kā piemēru minot Krievija televīzijas kanāla "Dožģ" darbiniekus. Judins pauda, ka sūtīt šos cilvēkus uz Krieviju, kur viņiem piespriestu 15 vai 20 gadu cietumsodu, būtu ne tikai nehumāni, bet arī aplami.

Individuālu pieeju TUA piešķiršanā nevajadzētu atcelt, uzskata parlamentārietis, minot, ka TUA pagarinājumu varētu pieļaut, nosakot konkrētus kritērijus. "Es esmu par to, lai iemeslu uzturēties Latvijā Krievijas pilsoņiem būtu mazāk," pauda Judins.

"Attīstībai/Par!" (AP) priekšsēdētājs Juris Pūce atzīmēja, ka TUA nav izsniegtas visiem pēc viena parauga - ir gadījumi, kad tā var būt kā obligāts starpposms ceļā uz pastāvīgo uzturēšanās atļauju, piemēram, cilvēkiem, kas sāk veidot kopīgu ģimenes dzīvi. Nebūtu labi "visus mest pār vienu bortu", uzskata politiķis, jo valstij nevajadzētu iejaukties tajā, kā cilvēki dibina ģimenes.

Attiecībā uz cilvēkiem, kas šeit ierodas darba vai studiju nolūkos, tas būtu atsevišķi vērtējams jautājums, pauda Pūce. Tāpat, viņaprāt, būtu vērtīgi uzklausīt attiecīgo ministru, piemēram, izglītības un zinātnes ministres viedokli par vēlamāko regulējumu. "Absolūts vairums ir studenti, skolnieki un dažādi ģimeņu locekļi, kas ir saņēmuši atļauju, un domāju, ka mums nav juridisku tiesību liegt laulāties ar Krievijas pilsoni," sacīja deputāts.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vadītājs Uldis Augulis norādīja, ka NA priekšlikums vēl ir vērtējams, taču pagaidām konkrētas nostājas šajā jautājumā viņam neesot. Ja rosinājums nonāks līdz Saeimai, frakcijā to būšot jāizvērtē.

Savukārt partijas "Saskaņa" valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka rosinājums ir nepārdomāts. Viņš to pamatoja, sakot, ka Latvijas tautsaimniecībā esot daudzi vajadzīgi speciālisti, kuri ir ieradušies pēc uzaicinājuma. "Nevajadzētu visus pār vienu kārti mest un demonstrēt tādā veidā naidu pret kādu tautību," izteicās politiķis, paužot viedokli, ka priekšlikums ir provokatīvs.

Kā ziņots, NA gatavo grozījumus Imigrācijas likumā, lai radītu likumīgu pamatu nepagarināt TUA Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, norādīts NA ierakstā sociālajos tīklos.

Partija sola arī panākt, ka krasi tiek ierobežota TUA un pastāvīgās uzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.