Menu
 

Iekšlietu ministrs varēs liegt izceļot no valsts bērniem, ja pastāvēs risks tos iesaistīt bruņotā konfliktā

  • Autors:  LETA
Foto - www.facebook.com/riga.airport Foto - www.facebook.com/riga.airport

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Nacionālās drošības likumā, kas paredz, ka iekšlietu ministrs varēs liegt izceļot no valsts bērniem, ja pastāvēs risks tos iesaistīt bruņotā konfliktā vai teroristiskās darbībās.

ES regula paredz paredz jaunu ziņojumu kategoriju, kas iekļaujami Šengenas informācijas sistēmā. Pirmkārt, tie ir bērni, kuriem jāliedz ceļot un attiecībā uz kuriem pastāv konkrēts un acīmredzams risks, ka tos var aizvest no dalībvalsts teritorijas vai viņi var to atstāt un kļūt par cietušajiem vai tikt iesaistīti teroristu nodarījumos.

Otrkārt, tie ir bērni, kuriem jāliedz ceļot un attiecībā uz kuriem pastāv konkrēts un acīmredzams risks, ka tos var aizvest no dalībvalsts teritorijas vai viņi var to atstāt un tikt iesaukti vai iesaistīti bruņotās grupās, vai kuriem var likt aktīvi piedalīties karadarbībā.

Patlaban Nacionālās drošības likums paredz, ka iekšlietu ministrs var pieņemt lēmumu par aizliegumu personai izceļot no Latvijas uz noteiktu laiku līdz vienam gadam, ja valsts drošības iestāde ir sniegusi informāciju, ka minētā persona ārpus Latvijas plāno iesaistīties bruņotā konfliktā, teroristiskās darbībās vai citās darbībās, kā rezultātā ir pietiekams pamats uzskatīt, ka persona pēc atgriešanās Latvijā apdraudēs valsts nacionālo drošību.

Valdības atbalstītie grozījumi paredz, ka ministrs var pieņemt lēmumu par aizliegumu personai izceļot no Latvijas uz noteiktu laiku līdz vienam gadam, ja persona ārpus Latvijas plāno iesaistīties vai pastāv konkrēts un acīmredzams risks personai savas neaizsargātības dēļ neapzinoties tikt iesaistītai bruņotā konfliktā, teroristiskās darbībās vai citās darbībās, kā rezultātā ir pietiekams pamats uzskatīt, ka persona pēc atgriešanās Latvijā apdraudēs valsts nacionālo drošību.

Lai likuma grozījumi varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāpieņem Saeimai.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.