Menu
 

Pierīgā lielākā vēlētāju aktivitāte novērota Saulkrastu, Ādažu un Mārupes novados

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Divās balss nodošanas glabāšanā dienās 14. Saeimas vēlēšanās kādā no 66 vēlēšanu iecirkņiem Latvijā nobalsojis 27 181 vēlētājs, kas ir 1,76% no balsstiesīgajiem, liecina Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Pirmdien, 26.septembrī, iespēju  nodot balsi glabāšanā izmantoja 11 316 vēlētāji, savukārt ceturtdien, 29.septembrī – 15 865 velētāji. Salīdzinājumam 13. Saeimas vēlēšanās pirms četriem gadiem balss nodošanas glabāšanā divās dienās nobalsoja 15 085 vēlētāji jeb 0,97% balsstiesīgo.

Pierīgā lielākā vēlētāju aktivitāte novērota Saulkrastu (3,54%), Ādažu (3,39%) un Mārupes (3,03%) novados. Kūtrākie balsošanas pirmajās divās dienās bijuši Ropažu novada iedzīvotāji (202%).

CVK atgādina, ka vēlētāji, kuri svarīgu iemeslu dēļ nevar nobalsot vēlēšanu dienā, var izmantot iespēju nodot balsi glabāšanā. Tāda iespēja būs vēl arī piektdien, 30.septembrī, kad balss nodošanas glabāšanā vēlēšanu iecirkņi balsotājus pieņems no pulksten 10.00 līdz 16.00.

Vienlaikus CVK aicina vēlētājus pēc iespējas ieplānot dalību vēlēšanās vēlēšanu dienā, sestdien, 1. oktobrī, atstājot balss nodošanu glabāšanā tiem vēlētājiem, kuri pamatotu iemeslu dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu dienā. Tā kā no 949 vēlēšanu iecirkņiem nodot balsi glabāšanā iespējams tikai nelielā skaitā iecirkņu, prognozējams, ka arī piektdien šajos iecirkņos veidosies rindas.

Saeimas vēlēšanās iepriekšējo balsošanu sauc par balss nodošanu glabāšanā, jo tā nenotiek visos vēlēšanu iecirkņos, kā tas ir iepriekšējās balsošanas gadījumā, kā arī vēlēšanu aploksnes tiek uzglabātas vēl vienā aploksnē – reģistrācijas aploksnē, kas ļauj vēlētājam atsaukt savu balsojumu un nobalsot vēlreiz vēlēšanu dienā.

Šāds risinājums ir ieviests, lai iepriekšējā balsošana nebūtu pretrunā Satversmei, kas noteic, ka Saeimas vēlēšanas izdarāmas oktobra mēneša pirmajā sestdienā. Proti, tas nozīmē, ka Satversmē noteikts, ka vēlētājam ir jābūt arī tiesībām balsot Saeimas vēlēšanu dienā, skaidro CVK.

Sestdien, 2022. gada 1. oktobrī, notiks 14. Saeimas vēlēšanas, kurās uz nākamajiem četriem gadiem būs jāievēl 100 parlamenta deputāti. Vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņi Latvijā un ārzemēs vēlētājiem būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika. Arī šajās Saeimas vēlēšanās, tāpat kā līdz šim vēlētāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.