Menu
 

AS un NA kā rīcībspējīgu valdības modeli redz tikai trīs partiju koalīciju ar "Jauno vienotību" (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - Zane Bitere, LETA Foto - Zane Bitere, LETA

"Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) kā rīcībspējīgu valdības modeli redz tikai trīs partiju koalīciju ar "Jauno vienotību" (JV), šodien pēc AS un NA pārstāvju tikšanās apliecināja abu partiju politiķi.

NA līderis Raivis Dzintars pauda, ka NA un AS jaunievēlētajā 14.Saeimā neredz citu sadarbības modeli, kas būtu rīcībspējīgs. Abiem politiskajiem spēkiem ir "absolūti vienota pozīcija", ka valdība ir jāveido trīs partijām - JV, NA un AS.

AS politiķis Uldis Pīlēns apstiprināja Dzintara pausto, ka AS un NA uzskata, ka koalīcija ir jāveido nosauktajām trīs partijām. Politiķis uzsvēra, ka pašlaik nedrīkst zaudēt laiku un koalīcijas veidošanas sarunas ir jāturpina "jau pirmdien".

Dzintars uzsvēra, ka NA un AS sarunā tika secināts, ka abu partiju sapratne un gatavība sastrādāties ir ļoti augstā līmenī. Arī Pīlēns ļoti pozitīvi novērtēja, ka starp abiem politiskajiem spēkiem ir kopīga izpratne par fundamentālajām jeb pamata lietām.

Pīlēns norādīja, ka sabiedrība no partijām gaida aktīvu rīcību, tāpēc nedrīkst zaudēt laiku ar valdības veidošanu. Sarunās no pirmdienas, 10.oktobra, kad JV ir piedāvājusi AS turpināt sarunu otro raundu, nepieciešams pie paveicamo darbu apkopošanas strādāt "vēl detalizētāk".

Atbildot uz jautājumiem, Pīlēns atzīmēja, ka četru partiju koalīcija nav nepieciešama, jo JV, AS un NA veidotā valdība nodrošinās stabilu pamatu gan nacionālām, gan konservatīvām, gan liberālām vērtībām, uz ko ir orientēta lielākā daļa sabiedrības. Politiķis skaidroja, ka krīzē ir vajadzīga ļoti rīcībspējīga valdība.

Dzintars norādīja, ka jau vairākkārt ir izskanējuši iemesli, kāpēc nav iespējas paplašināt trīs partiju koalīcijas modeli. Trīs partijām ir iespēja virzīties uz priekšu un turpināt strādāt pie darāmo darbu apkopošanas.

Vaicāts, vai AS un NA veido bloku, politiķis atbildēja noraidoši, skaidrojot, ka to var dēvēt par viedokļu sakrišanu. Dzintars uzsvēra, ka visām trim partijām ir jāstrādā pēc absolūtas vienlīdzības principiem, ņemot vērā vēlētāju doto mandātu. "Jāvalda maksimālai cieņai - nekādu bloku veidošanu mēs nepieļaujam," sacīja NA līderis.

AS pārstāvis Edvards Smiltēns pauda, ka AS un NA ir vienisprātis, ka trīs partiju koalīcijas veidošana ir absolūti skaidra, pašsaprotama un loģiska arī Latvijas sabiedrībai. Savukārt kādi papildinājumi tikai sarežģītu koalīcijas sarunas, paildzinātu laiku tās izveidošanai un sarežģītu valdības deklarācijas un paveicamo darbu fiksēšanu, jo ideoloģiskā plaisa četrām partijām būtu lielāka, skaidroja politiķis.

Tāpēc partijām vairāk nav laika diskutēt par citu koalīcijas modeli - ja ir iespējama vienošanās trīs partiju starpā, tad pirmdien jāķeras pie konkrētu darbu identificēšanas, valdības deklarācijas ieskicēšanas, lai virzītos uz valdības apstiprināšanu novembra sākumā, norādīja Smiltēns.

Politiķis akcentēja, ka savukārt četru partiju koalīcija "ar milzīgu ideoloģisko plaisu jau pašos koalīcijas pamatos iebetonēs konfliktus un nesaskaņas un paildzinās jebkuru lēmumu pieņemšanu". Savukārt sabiedrība krīzes laikā sagaida "ātru, zibenīgu, konstruktīvu" koalīciju, kas spēj risināt problēmas, skaidroja AS pārstāvis.

Krīzes laikā koalīcijai par lēmumiem būs jāvienojas pēc konsensus jeb vienprātības un zināmas paritātes principiem, sacīja Smiltēns. Viņš norādīja -, ja koalīcijā notiks citu partneru pārbalsošana - vienreiz vienu partiju, citreiz otru, - tad tas var novest pie valdības krišanas.

Vaicāts, kā vērtētu, ja Kariņš atteiktos vadīt trīs partiju koalīciju saistībā ar atbalstu četru partiju valdību, Smiltēns atbildēja, ka tā būtu bezatbildība. Politiķis pauda, ka nevar iedomāties situāciju, ka pašlaik, kad esam vairākās krīzēs vienlaicīgi, partija, kura ir aicināta vadīt valdību, "pēkšņi nomet šo varu un atsakās no šādas iespējas".

Savukārt Dzintars aicināja hipotētiski neprognozēt preses konferencē klāt neesošās JV rīcību. NA ir ilgi strādājusi ar JV, ko vērtē kā atbildīgu organizāciju, pauda politiķis, norādot, ka visu interesēs ir valdību izveidot, vienam otru respektējot. Tas, ka process nebūs vienkārši un būs arī asa savstarpējā retorika, šajā procesā ir normāli, skaidroja Dzintars.

Taujāti, vai, ja tiktu veidota trīs partiju koalīcija, vai JV varētu slēgt atsevišķu sadarbības līgumu ar "Progresīvajiem", AS politiķis Edgars Tavars norādīja, ka nevar partijai aizliegt slēgt kādu līgumu vai "draudzēties, ar ko viņš grib". Svarīgākais ir trīs partijām - JV, AS un NA - "vienā valodā" vienoties strādāt kopā valdībā, un pašlaik būtu jābeidz diskusija par kādu alternatīvu koalīcijas formātu, atzīmēja Tavars.

Dzintars norādīja, ka jautājums par šāda līguma iespēju ir tikai hipotētisks, reizē piebilstot, ka šādā gadījumā iepazītos ar līguma saturu.

NA līderis norādīja, ka Kariņam pašlaik arī pārējās divas partijas ir uzticējušas sarunu vadīšanu, lai nonāktu pie Kariņa kā premjera.

Kā ziņots, JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš savukārt uzsvēris, ka nav neviena nepārvarama šķēršļa četru partiju koalīcijai, kuru veidotu JV, NA, AS un "Progresīvie".

Tikmēr NA un AS neatbalsta koalīcijas veidošanu ar "Progresīvajiem".

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza JV, kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, seko Zaļo un zemnieku savienība - 16, AS - 15, NA - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10 un "Latvija pirmajā vietā", kura ieguvusi deviņus mandātus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.