Menu
 

Sākot darbu jaunievēlētajai Saeimai, būtiskas politiskās pārbīdes sagaidāmas Rīgā un Pierīgā

  • Autors:  LETA
Foto - Saeima Foto - Saeima

Sākot darbu jaunievēlētajai Saeimai, būtiskas politiskās pārbīdes sagaidāmas Rīgā un Pierīgā, jo pašvaldības pametīs vairāki vietējo domju deputāti. 

Rīgā noteikti sagaidāma viena domes priekšsēdētāja vietnieka nomaiņa, jo Saeimā no "Apvienotā saraksta" ir ievēlēts vicemērs Edvards Smiltēns (NA/LRA). Kā aģentūrai LETA skaidroja Smiltēns, sākot darbu Rīgas domē, ar sadarbības partneriem "Nacionālo apvienību" tika panākta vienošanās, ka pusi domes sasaukuma laika vicemēra pienākumus pilda "Latvijas Reģionu apvienības" (LRA) pārstāvis un šo amatu ieņēmis Smiltēns. Savukārt otru sasaukuma pusi tas būtu Nacionālās apvienības pārstāvis Einārs Cilinskis.

Vicemēru nomaiņa bijusi plānota martā. Pastāvot iespēja, ka Cilinskis šo amatu varētu ieņemt uzreiz pēc Smiltēna aiziešanas no Rīgas domes. Taču tas esot atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, cik daudzi Rīgas domes deputāti no šī saraksta iegūs tā dēvētos "mīkstos" mandātus Saeimā, stājoties to politiķu vietā, kuri ieņems amatus valdībā.

Uz darbu parlamentā varētu pretendēt gan Rīgas domniece Ieva Brante, kas "Apvienotajā sarakstā" ir pirmā aiz strīpas Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā. Līdzīga situācija ir arī Nacionālajai apvienībai, kur Rīgas vēlēšanu apgabalā pirmais aiz strīpas ir Rīgas domnieks Jurģis Klotiņš. Līdz ar to vicemēra maiņa notiks, taču, kā tas precīzi notiks, pašlaik vēl neesot izlemts, skaidroja Smiltēns.

Rīgas domi, visticamāk, varētu pamest Saeimā ievēlētie "Progresīvo" saraksta pārstāvji - Edmunds Cepurītis un Atoņina Ņenaševa. Līdz ar Cepurīša aiziešanu vakanta paliks Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja amata vieta. Ja "Progresīvie" piedalīsies koalīcijas un valdības veidošanā, iespējams, uz Saeimu pārcelsies arī Rīgas domniece Mairita Lūse.

Visticamāk, uz Saeimu pārcelsies divi Rīgas domes "Jaunās vienotības" deputāti. Saeimā ir ievēlēts Uģis Rotbergs. Bet Rīgas vēlēšanu apgabalā pirmais aiz strīpas ir Rīgas domnieks Edmunds Jurēvics. Ņemot vērā, ka "Jaunā vienotība" varētu veidot valdību un tās rindās ir pašreizējais Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš arī ir ievēlēts Rīgas vēlēšanu apgabalā, viņam turpinot ministra darbu, Jurēvics varētu iegūt "mīksto" Saeimas deputāta mandātu.

No Pierīgas pašvaldībām vislielākās pārmaiņas varētu sagaidīt Ādažu novads. Ādažu mērs Māris Sprindžuks no "Apvienotā saraksta" ir ievēlēts Saeimā. Sprindžuks aģentūrai LETA atzina, ka noteikti dosies strādāt uz parlamentu un, ja būs tāda iespēja, piedalīsies arī valdības darbā. Viņam esot daudz ieceru, kas jāpaveic, lai uzlabotu situāciju pašvaldībās, piemēram, lai labotu reģionālās reformas kļūdas. Viņš uzsvēra, ka šādi viņš noteikti palīdzēs arī Ādažu novada iedzīvotājiem. Sprindžukam pametot Ādažu domi, varētu būt sagaidāmas asas politiskās cīņas par varu, jo pēc pašvaldības vēlēšanām šajā domē koalīcijas veidošanas sarunas izvērtās sarežģītas un sākotnējā iecere izveidot maksimāli plašu koalīciju neizdevās.

Pašvaldības domes priekšsēdētāja nomaiņa sagaidāma arī Salaspilī, jo šī novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (JV) ir ievēlēts Saeimā. Šajā pašvaldībā gan mēra nomaiņa varētu notikt bez jelkādiem asumiem, jo JV Salaspils domē ir vairāk nekā puse novada domes deputātu mandātu.

Pārmaiņas gaidāmas arī Ropažu novada domē, jo no tās uz darbu parlamentā varētu pārcelties no JV ievēlētais Hosams Abu Meri, kurš pašlaik Ropažu novada pašvaldībā pilda priekšsēdētājs 3.vietnieka pienākumus.

Jau ziņots, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza JV, kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, seko Zaļo un zemnieku savienība ar 16, AS ar 15, NA ar 13, "Stabilitātei!" ar 11, "Progresīvie" ar 10 un "Latvija pirmajā vietā" ar deviņiem mandātiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.