Menu
 

Otrdien uz pirmo sēdi sanāks 14.Saeima

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Otrdien, 1.novembrī, pulksten 10.00 uz pirmo sēdi pulcēsies 14.Saeimas deputāti. Jaunā parlamenta pirmo sēdi atklās un līdz 14.Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 13.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Plānots, ka sēdes sākumā jauno Saeimas sasaukumu uzrunās Valsts prezidents Egils Levits, informēja Saeimas preses dienestā.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlē balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tās locekļi komisijas sēdē pārbauda vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā. Komisija sagatavo ziņojumu Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu. 

Tad deputāta amata kandidāti, kas ievēlēti 14.Saeimā, dod svinīgu solījumu: “Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.” Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecina ar savu parakstu.

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balso par lēmuma projektu par 14.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu. 

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlē Saeimas Prezidiju - Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. 

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi noslēdz ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu.  Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam. 

Kā atgādina Saeimas preses dienests, saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi jaunievēlētā Saeima sanāk uz pirmo sēdi novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī beidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.