Menu
 

Valsts prezidents: Latvijas valstij nepieciešama konsolidēta politika prioritāri svarīgajās klimata un enerģētikas jomās

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits, ceturtdien tiekoties ar klimata un enerģētikas ministru Raimondu Čudaru, norādīja, ka Latvijas valstij ir nepieciešama konsolidēta politika prioritāri svarīgajās klimata un enerģētikas jomās.

Valsts prezidents pauda gandarījumu par Klimata un enerģētikas ministrijas izveidi. Latvijai ir nepieciešama šīs nozares politiskā vadība Ministru kabineta līmenī, tāpēc Valsts prezidents valdības veidošanas procesā bija atkārtoti aicinājis veidot Klimata un enerģētikas ministriju, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents akcentēja, ka, lai šo konsolidēto politiku īstenotu, klimata jautājumus nevar risināt bez emisiju ietilpīgo nozaru pārraugošo ministriju – Satiksmes un Zemkopības – līdzdalības. Tāpēc Valsts prezidents E. Levits pozitīvi novērtēja nodomu Ministru kabinetā veidot Klimata un enerģētikas komiteju. Tās sastāvā būtu satiksmes un zemkopības ministri un to vadītu klimata un enerģētikas ministrs. Tas dotu iespēju koordinēt klimata politikas mērķu izpildi un kopējo starpnozaru sadarbību gan valsts, gan ES līmenī.

Tikšanās laikā Valsts prezidents un ministrs pārrunāja darbu pie Nacionālā enerģētikas un klimata plāna. Tas būtiski jāpārveido, jo kopš tā pieņemšanas 2019. gadā ir pieaugušas Eiropas Savienības klimata ambīcijas un Krievijas iebrukums Ukrainā kardināli mainījis situāciju enerģētikas nozarē. Ministrs informēja, ka aktualizētais plāns jāiesniedz Eiropas Komisijai līdz vasarai, un pašreiz pie tā notiek intensīvs darbs.

Abi piekrita, ka liela nozīme klimata politikas veidošanā ir pētniecībai: “Latvijā veiktiem pētījumiem būtu svarīga loma Eiropas Savienības mērogā. Mums ir jāiegulda pētījumos, kas atbalsta klimata un enerģētikas politiku, lai mūsu valsts viedoklis tiktu uzklausīts, pieņemot datos balstītus lēmumus,” uzsvēra Valsts prezidents E. Levits.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.