Menu
 

Mūrniece: Latvija un Lietuva turpinās kopīgi pārvarēt Baltijas reģiona drošības izaicinājumus

  • Autors:  LETA
Foto - Aizsardzības ministrija Foto - Aizsardzības ministrija

Latvija un Lietuva turpinās kopīgi pārvarēt Baltijas reģiona drošības izaicinājumus, tiekoties Viļņā ar Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku uzsvēra aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Mūrniece apmeklēja Lietuvu 23.martā. Tikšanās laikā aizsardzības ministri pārrunāja reģionālās drošības izaicinājumus un NATO dienaskārtības jautājumus, tai skaitā abu valstu prioritātes šovasar Viļņā gaidāmajā NATO samitā, kā arī atbalstu Ukrainai.

Latvijai un Lietuvai ir līdzīgs redzējums par NATO ilgtermiņa atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanu, nodrošinot Baltijas valstu un jebkuras NATO dalībvalsts teritorijas aizsardzību.

Aizsardzības ministri pārrunāja arī līdz šim panākto progresu saistībā ar NATO Madrides samitā pieņemtajiem lēmumiem, to ieviešanas procesu, īpaši attiecībā uz NATO militārās klātbūtnes paplašināšanu Baltijā un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā un Lietuvā izveidošanu līdz brigādes līmenim.

Mūrniece uzsver, ka Latviju un Lietuvu vieno ne tikai kopīgas vērtības un robeža, bet arī kopīgas intereses Baltijas jūras reģionā un stratēģiska partnerība Eiropas Savienībā un NATO. Tāpat tiks turpināta attīstība jau šobrīd ciešo sadarbību aizsardzības jomā, lai kopīgi pārvarētu gan šodienas, gan nākotnes Baltijas reģiona drošības izaicinājumus.

Tāpat amatpersonas apsprieda abu valstu kopīgās prioritātes šovasar Viļņā gaidāmajā NATO samitā, turpmāko sadarbību gan Baltijas, gan starptautisko sadarbības formātu ietvaros, kā arī līdz šim sniegto un turpmāko atbalstu Ukrainai cīņā ar Krievijas agresiju.

Latvija un Lietuva sadarbojas Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā, kurā tās uztur regulāru aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru, kā arī ekspertu līmeņa dialogu par aizsardzības politiku un spēju attīstību. Šogad vadošās valsts lomu Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā ir uzņēmusies Latvija.

Sadarbības formātā tiek realizēti arī vairāki nozīmīgi projekti - Baltijas valstu Apvienotais štāba elements, Sauszemes spēku, Gaisa spēku un Jūras spēku sadarbība, Baltijas valstu jūras eskadra, kā arī sadarbība Baltijas Aizsardzības koledžā, kurā mācās un dienesta pienākumus pilda visu trīs Baltijas valstu bruņoto spēku karavīri un civilais personāls.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.