Menu
 

Nacionālā apvienība aicina Ministru kabinetu neatbalstīt ANO Globālo migrācijas līgumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Nacionālā apvienība aicina Ministru kabinetu neatbalstīt ANO Globālo migrācijas līgumu Foto no arhīva

12. novembrī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (Nacionālā apvienība) valde lēma aicināt Ministru kabinetu neatbalstīt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) “Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” līgumu jeb Globālo migrācijas līgumu, ko plānots apstiprināt starpvaldību konferencē Marokā šī gada 11. decembrī, informē Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts.

Nacionālās apvienības ieskatā šis līgums pauž nacionālām valstīm nepieņemamu vēstījumu par multikulturālisma veicināšanu un imigrāciju kā daļu no cilvēktiesībām. Šajā līgumā tiek pausts vienpusīgi pozitīvs skatījums uz imigrāciju kā nenovēršamu un valstīm izdevīgu procesu, noklusējot imigrācijas radītos riskus drošībai, ekonomikai un identitātei. Līgumā netiek apskatīta nelegālās imigrācijas problēma, tā vietā ieviešot dalījumu “regulārajā” un “neregulārajā” imigrācijā, no kurām “regulārā” tiek atspoguļota kā biznesam izdevīgs modelis.

Būtiskākie iebildumi Nacionālajai apvienībai ir pret nacionālo valstu lomas mazināšanu lēmumos par imigrācijas jautājumiem, novirzot lēmumu pieņemšanas “smaguma centru” no nacionālo valstu valdībām uz “kopēju atbildību”. Praksē tas nozīmētu vairākuma lēmumu uzspiešanu pārējām valstīm jautājumos par imigrāciju, kas līdz šim bijuši ekskluzīvā nacionālo valstu kompetencē, skaidro R. Zeltīts.

Tāpat Nacionālā apvienība atgādina, ka ko līdzīgu pirms vairākiem gadiem jau virzīja Eiropas Komisija, mēģinot uzspiest Eiropas Savienības dalībvalstīm tām nevēlamu migrācijas politiku, lai gan saskaņā ar Lisabonas līgumu migrācija ir nacionālo valstu kompetencē. Šāda veida politiskie manevri kaitē kopējai saliedētībai un mūsu starptautisko institūciju leģitimitātei, un jebkādiem lēmumiem saistībā ar migrācijas politiku būtu jābūt balstītiem brīvprātīguma, nevis vairākuma gribas uzspiešanas principos. Eiropas Savienībā mēģinājumi ieviest tā sauktās “solidaritātes kvotas” tiešā veidā veicināja atbalstu “Brexit” un nopietni sašķēla Eiropas Savienības dalībvalstis.

Kā norāda Saeimas deputāts Rihards Kols (NA), šādu juridiski nesaistošu līgumu vietā ANO būtu jākoncentrējas uz reālu migrācijas problēmu risināšanu: “ANO rokās ir gana daudz instrumentu – piemēram, attīstības instrumenti –, lai risinātu migrācijas problēmas to saknē. Tā arī būtu izvirzāma par prioritāti, nevis mulsinošu un pat starptautiskās normas pārdefinējošu līgumu izstrāde.”

Globālo migrācijas līgumu jau šobrīd ir atteikušās parakstīt ASV, Austrālija, Austrija, Polija, Čehija, Horvātija un Ungārija. Polijas puse ir uzsvērusi, ka migrācijas pakts veicinātu vēl plašāku nelegālo imigrāciju uz Eiropas Savienības dalībvalstīm un konvencija ierobežotu valstu neatkarību pārraudzīt savas robežas un pārvaldīt migrācijas plūsmas. Austrijas pārstāvji ir pauduši skepsi par leģitīmo tiesību uz aizsardzību un patvērumu “sapludināšanu” ar darbaspēka migrāciju, tā migrāciju interpretējot par cilvēktiesību. Čehijas puse ir paudusi bažas par draudiem nacionālajai drošībai un suverenitātei, ko rada legālās un nelegālās imigrācijas jēdzienu sapludināšana, norāda R. Zeltīts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.